Store endringer i Mærsk – skaper ny oljegigant

Det danske selskapet Mærsk deler seg i to og stabler sammen en ny oljegigant. Aksjen stiger på København-børsen etter nyhetene.

OLJEGIGANT: Her er verdens største jackup Maersk Interceptor er i gang med boringen av produksjonsbrønner på Ivar Aasen.
Publisert:

Det danske industrikonglomeratet A.P. Møller-Mærsk melder torsdag at selskapet etter en strategisk gjennomgang har besluttet å gjøre en rekke endringer, inkludert å dele selskapet i to deler:

Én del for transport og logistikk og én del for energi.

Ny oljegigant

Transport og logistikk-delen vil omfatte selskapets enorme flåte med containerskip, havnetjenester, logistikk og frakt.

Energidivisjonen vil på sin side bestå av Maersk Oil, Maersk Drilling, Maersk Supply og Maersk Tank. Det blir dermed en oljegigant som både driver innen leting, produksjon, boring, rigg, offshoreskip og oljefrakt med tankskip.

A.P. Møller-Mærsk skriver at styret vil vurdere om oljedivisjonen skal deles opp i individuelle enheter eller om hele divisjonen skal splittes ut av konsernet, gjennom å opprette joint venture-selskap med andre, fusjoner eller en egen børsnotering. Man forventer å ha besluttet hva man vil gjøre innen to år.

Les også

Opptil 300 oljeservice-ansatte permitteres på Ågotnes

Vil vokse

Maersk Oil er i dag en av partnerne i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, sammen med Statoil, Det Norske, Petoro og Lundin. Ifølge meldingen vil Maersk Oil «justere dagens strategi for å fokusere porteføljen på færre geografiske områder for å bli større i enkelte basseng, særlig i Nordsjøen».

Mærsk-aksjen på København-børsen reagerer positivt på nyhetene og er kl. 09:08 opp 3,7 prosent.

Selskapet skriver at de vil vokse gjennom fusjoner eller oppkjøp. Dermed kan vi se nok en aktør som mobiliserer til vekst på norsk sokkel i årene fremover.

Vi har allerede sett at Kjell Inge Røkke og Akers oljeselskap Det norske har satset tungt på norsk sokkel gjennom flere oppkjøp de siste årene. De er nå i ferd med å fusjonere med BP Norge for å skape Aker BP.

I tillegg til Det norske er Lundin en aktør som har etablert seg som en viktig spiller på norsk sokkel gjennom betydelige funn, samt utbyggingen av Edvard Grieg-feltet. Andre aktører som DEA, kontrollert av den russiske oligarken Mikhail Fridman, er også en aktør som har sagt at de skal vokse på norsk sokkel.

Endrer ledelsen

Mærsk gjør også store endringer i ledelsen. Selskapets finansdirektør, oljesjef og havnesjef byttes ut, skriver den danske avisen Børsen.

Jakob Stausholm blir ny finansdirektør mens Claus V. Hemmingsen blir ny viseadministrerende direktør i Mærsk-konsernet og administrerende direktør i den nye energidelen, skriver selskapet i pressemeldingen.

Les også

– Min klient blir holdt som gissel

Les også

Maersk sier opp rundt 70 i Norge

Les også

Oljeselskapene som går mot strømmen: Disse har økt bemanningen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om