Orkla tjener mer på nedlegging
Orkla er ventet å fortsette med å legge ned fabrikker i Norge. Samtidig tjener selskapet mer enn noensinne og gjør et nytt storoppkjøp i Storbritannia.
Orkla leverte et inntekter på 8.610 millioner kroner i første kvartal mot et forventet estimat på 8.535 millioner kroner. Justert driftsresultat endte på 817 millioner kroner, prikk likt forhåndsestimatet, og en økning på syv prosent målt mot foregående kvartal.
– For åttende kvartal på rad har vi klart å oppnå organisk omsetningsvekst i markeder preget av sterk internasjonal konkurranse. Det har vært flere vellykkede nylanseringer, og vi ser også effekten av mange interne forbedringsprosjekter. I kvartalet var det flere viktige oppkjøp som vil styrke vår virksomhet fremover, sier Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka i en pressemelding fra selskapet.
Følg pressekonferansen direkte her på E24 klokken 08.00
Samtidig som selskapet tjener gode penger har det i det siste vakt stor debatt at dagligvareprodusenten legger ned norske arbeidsplasser. I forrige uke mistet 80 ansatte jobben da Orkla la ned Ello i Kristiansund for å flytte produksjonen til Falun. I går kunne like mange puste lettet ut da det ble kjent at ketchup-produksjonen i Rygge ikke blir flyttet ut til Latvia.
Ifølge DNB Markets har Orkla bestemt seg for å legge ned 16 fabrikker, hvorav seks allerede er stengt, men det er forventet at det vil forsvinne 2–3 per kvartal. Orkla selv har prøvd å overbevise næringsminister Monica Mæland om at selskapet satser tungt i Norge.
Nesten dobling av resultatet
Resultatet for første kvartal er imidlertid udelt god lesning for aksjonærene. På tross av tidlig påske har Orkla klart å oppnå organisk vekst på 1,8 prosent og et resultat før skatt på 1.251 millioner kroner. Det gir et resultat per aksje på 1.08 kroner, en økning på hele 74 prosent fra samme kvartal i fjor. Det er spesielt et langt høyere bidrag fra de deleide selskapene til konsernet som bidrar til oppgangen.
Orkla eier 42,5 prosent av malingsprodusenten Jotun, 50 prosent av aluminiumsprodusenten Sapa og har også betydelige investeringer i vannkraft, eiendom og aksjer. Det er særlig Sapa som leverer varene dette kvartalet og bidrar med 209 millioner kroner på bunnlinjen til Orkla. Vannkraftinvesteringene går hakket dårligere og leverer et svakt redusert driftsresultat på 44 millioner kroner mot 56 millioner kroner ifjor.
Kjøper britisk malerverktøys-gigant
Samtidig med resultatet varsler Orkla at det igjen har gjort et stortoppkjøp. Denne gangen har konsernet kjøpt det britiske malerverktøysfirmaet Harris. Orkla betaler 648 millioner kroner og får 1000 ansatte og to fabrikker med på kjøpet.
Den ene ligger utenfor Birmingham g den andre befinner seg i Zhaoqing City i Kina. Harris eier også 50 prosent i et joint venture med en lokal partner i India for å betjene det indiske markedet. I tillegg eier selskapet en minoritetsandel i en produsent av malerverktøy på Sri Lanka. Det er Orkla House Care s
om formelt gjør oppkjøpet, og datterselskapet dobler dermed virsomheten sin.
– Orkla House Care og Harris utfyller hverandre
godt. Med kjøpet av Harris styrker Orkla House Care sin tilstedeværelse i
Storbritannia betydelig og utvider porteføljen i «gjør-det-selv»-markedet, sier
Bjørn Drabløs, administrerende direktør i Orkla House Care i en børsmelding.