Rådgiver med avsløring: Enkeltselskap kan få unntak fra Trumps metall-toll

Metalltollen kan bli mindre omfattende enn USAs president Donald Trump varslet om torsdag.

VANT VELGERE PÅ Å FRI TIL STÅLINDUSTRIEN: Ohio er én av delstatene hvor USAs president Donald Trump vant stemmer på å love å sikre arbeidsplassene i stålindustrien under valgkampen i 2016. Bildet er tatt av stålutvinning i SifCo Industries i Cleveland.

Foto: Amy Sancetta AP
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Sjefen for Det hvite hus handelsråd, Peter Navorro, fortalte i et intervju med CNN søndag at enkelte selskap skal få unntak fra den kontroversielle metalltollen.

– Det vil være unntakssystem for særlige tilfeller som trenger det, slik at bedriften kan vokse, sa han, ifølge Reuters.

Avviser at land får unntak

Torsdag kom beskjeden fra Trump som verdensmarkedene har fryktet siden han ble innsatt som president - USA vil pålegge import av stål og aluminium avgiftssatser på henholdsvis 25 og 10 prosent for å redusere handelsubalansen med utlandet.

Uttalelsene til Navarro, som tyder på at tollpolitikken blir mindre omfattende enn antatt, vekker oppsikt globalt.

Utover å åpne for unntak, unnlot Navarro å utdype hvordan avgiftssystemet vil bli utformet, og etter hvilke vilkår et selskap kan få innfridd unntak.

USA er Canadas største eksportmarked av stål, og landet jobber intensivt for å bli unntatt tollreglene. Imidlertid avviser Navorro at land vil slippe unna avgiftsbeleggingen, ifølge Reuters.

President Donald Trump var i et møte med representanter fra stål- og aluminiumindustrien i USA 1. mars i Det hvite hus.

Foto: Evan Vucci AP

Splittet om virkningen

Flere store selskaper i USA oppgir å være avhengig av import av stål- og aluminium. Det gjelder selskaper fra olje- og gassbransjen til drikkevareprodusenter som Coca-Cola.

Interesseorganisasjoner for metallindustrien har derimot tatt forslaget godt imot, og håper i likhet med Trump at tiltaket vil verne amerikanske arbeidsplasser fra utenlandsk konkurranse i lavkostland.

Les også

Trump: – Vi er den tapende parten

I tillegg til fagforeningene, er flere demokrater positive til tiltakene, mens en rekke amerikanske selskaper har ytret dyp bekymring for konsekvensene av å innføre tollsatser på metaller, ifølge CNBC.

Lønnen til industriarbeidere i USA har nærmest stått stille i årevis, justert for inflasjon. Utflagging av arbeidsplasser til lavkostland og konkurranse fra billigere produksjon i blant annet Kina får skylden for utviklingen, og var et sentralt tema da Trump med hell i 2016 forsøkte å vinne velgere i delstater med tung metallindustri.

I den republikanske leiren er det flere politikere som mener politikken vil virke mot sin hensikt, og føre til mer utflagging av arbeidsplasser for å unngå ventede mottiltak fra Kina og EU.

Flere frykter også at en eventuell handelskrig med høye importavgifter vil føre til dyrere varer for den jevne amerikaner, og dermed gi svekket kjøpekraft.

– Et spill ingen kan vinne

Det er ventet at viktige eksportmarkeder for USA vil iverksette mottiltak dersom Trump realiserer planene om metalltoll. Trump varslet på Twitter i helgen at han står klar til å rulle ut straffetoll rettet mot europeisk bilindustri om EU høyner tollsatsene.

Utsagnet ble svart av Tysklands økonominister Brigitte Zypries søndag.

– Jeg håper at USAs president vil lytte til de mange fornuftige røstene fra hans eget land og ombestemme seg, sier økonomiminister Brigitte Zypries søndag.

– President Trump ønsker å spille et spill som ingen kan vinne, sier Zypries og legger til at flere og flere avgifter på flere og flere varer setter frihandel og velstand i fare.

Les også

USAs største selskaper er imot Trumps handelspolitikk

Les også

Stålprodusent med toll-bonus til sine ansatte

Les også

Frykter Kina og Japan straffer USA på pungen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Kina
 4. Republikanerne, USA
 5. USA-valg 2016
 6. Amerikansk politikk
 7. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Trump truer med å punktere europeisk bilindustri

 2. Tyskland fordømmer Trumps toll som proteksjonisme

 3. Trump: – Vi er den tapende parten

 4. EU tror på unntak fra Trumps nye toll

 5. Stor usikkerhet før tollfristen utløper i USA