Ryanair ruster seg for fagforeningsmøter

Lavprisselskapet gir nye forhandlere mandat til å lage avtaler med fagforeninger i 20 land.

MYKER OPP: Ryanair utlyser stilling som forhandlere inn mot de kommende møtene med fagforeninger i 20 europeiske land.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en stillingsutlysning på Ryanairs karrieresider.

Stillingsannonsen forklarer at bakgrunnen er selskapets beslutning i desember om å tillate fagforeninger etter truslene om streik like før jul.

Da sendte Ryanair ut et skriv til pilotorganisasjonene i Irland, Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og Portugal, der de inviterte til samtaler for å få disse fagforeningene anerkjent som representative organ for Ryanair-pilotene i de respektive landene.

«I desember kunngjorde Ryanair at det vil anerkjenne fagforeninger. Ryanair vil nå rekruttere et antall "relasjonsledere" for ansatte/industri som skal lede disse forhandlingene og levere kollektive avtaler med fagforeninger i 20 land», skriver selskapet i utlysningen.

Les også

Europeiske pilotforeninger ut mot Ryanair: Krever bedre arbeidsvilkår for pilotene

Optimistisk

Ryanair har begrenset aktivitet i Norge etter at basen på Rygge ble avviklet i fjor, angivelig etter innføringen av flypassasjeravgiften. De har imidlertid fortsatt flyginger fra Gardermoen til Vilnius og Stansted utenfor London.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror utlysningen av forhandler-stillinger tyder på nye takter fra Ryanair, og tror lavprisselskapet har merket presset fra pilotene i fjor

– Jeg tror at klimaet Ryanair nå opplever gjennom en rekke land i Europa er noe de tar veldig seriøst. Selskapet har sagt offentlig at de ønsker å komme i dialog med foreningene for å tilpasse seg dette med lokal forhandlingsrett og lokale avtaler. Det henger også sammen med at pilotmarkedet i dag er ganske anstrengt, hvor alle selskapene jager hverandre for å få tak i piloter, og særlig erfarne kapteiner, sier Elnæs.

Analytikeren, som har fortid i blant annet Ryanair og Qatar Airways, tror selskapets nye linje overfor fagforeninger vil slå positivt ut på bunnlinjen på sikt.

FLYANALYTIKER: Hans Jørgen Elnæs i WinAir har årevis med erfaring fra Ryanair, Qatar Airways og brasilianske Varig.

– Det ene er selskapets brandverdi, og den vil som jeg ser det stige, fordi selskapet viser at de tilpasser seg det som har vært normen for de andre flyselskapene. Det er mange som har hatt følelser om måten Ryanair har drevet sin personalpolitikk på. Og det andre er at det samme skjer hos de forskjellige lands myndigheter, som tidligere har kritisert Ryanair for måten de driver på fra Irland.

Kan returnere til Norge

Dette kan også være veien tilbake til Danmark og Norge, mener Elnæs.

– Både Danmark og Norge har vært vanskelig for Ryanair. I Danmark ble de jaget ut av foreningene fordi de ikke ville lage avtale, og i Norge har de heller ikke vært godt likt. Dersom de endrer seg, så blir miljøet betraktelig bedre, og det gir nye muligheter for operasjoner i Norge.

Mens basen i Norge fortsatt var aktiv, var norske fagforeninger involvert da det oppsto betydelig bråk rundt de Ryanair-ansattes kontrakter. Norske arbeidstagerorganisasjoner har også oppfordret til boikott av selskapet og uttalt seg kritisk om forholdene i selskapet i en årrekke.

Nestleder Vegard Einan i Parat mener Ryanairs søken etter forhandlere i utgangspunktet tegner et lovende bilde for fremtiden.

– Det er jo positivt, og åpenbart en kompetanse de ikke har hatt behov for å inneha hittil, poengterer Einan overfor E24.

Les også

Ryanair vil tillate fagforeninger etter trusler om streik

Pilotene får mer makt

Ryanair-ansatte har selv arbeidet for fagorganisering over flere år, ved siden av krav om blant annet bedre arbeidsvilkår og tydeligere arbeidskontrakter.

– At Ryanair sier de nå vil hente slik kompetanse er en god start. Det viser at de innser behovet for å kunne ha en reell dialog med sine ansattes fagforeninger. Om de faktisk vil begynne å opptre som en seriøs motpart gjenstår å se, men jeg vil ikke avvise det og håper de har endret holdning, sier Einan.

Han mener Ryanair nå har erfart og ikke lenger ønsker å betale kostnaden ved å krige mot sine egne ansatte gjennom titusenvis av kanselleringer i 2017.

– Når kritisk kompetanse som piloter har alternative arbeidsgivere og kan gå ut døren når som helst, må de gjøre noe før kommende sommersesong som er like rundt hjørnet. Andre flyselskaper rekrutterer offensivt, og konkurransen om piloter i Europa er beinhard, sier Einan.

Les også

Har hentet 100 piloter på to uker for å unngå mer sommerkaos

– Gir neppe ved døren

Parat-nestlederen påpeker at utviklingen i det irske lavprisselskapet ikke nødvendigvis betyr at de vil bli så mye vennligere i forhandlingene.

– De vil vel neppe begynne å «gi ved dørene» selv om de henter kompetansen. De har hatt god kompetanse på forhandling med eiere av små flyplasser, og jeg tror ikke mange av dem opplever Ryanair som en «snill» motpart av den grunn. Samtidig er Ryanair akkurat nå mer avhengig av spesielt piloter for å opprettholde sin posisjon, så jeg er spent på fortsettelsen, sier Einan.

Ryanairs kommunikasjonssjef Robin Kiely skriver i en epost til E24 at selskapets holdning i denne saken allerede er beskrevet i pressemeldingen som ble sendt ut i midten av desember. Der står det blant annet at Ryanair nå «vil endre den langvarige retningslinjen om ikke å anerkjenne fagforeninger», og at det ble gjort for å unngå alle trusler mot opprettholdelse av trafikken inn mot juleuka i 2017.

«Å anerkjenne fagforeninger vil være et betydelig skifte for Ryanair, men vi har levert betydelige forandringer tidligere», uttalte administrerende direktør Michael O'Leary den gangen.

Les også

Ryanair kan bli rammet av sin første streik noensinne

Les også

Ryanair avlyser flyginger – 400.000 passasjerer kan rammes

Les også

Analytiker: – Aksjefallet skyldes O'Learys kommentar

Publisert:

Her kan du lese mer om