Nordisk netthandel vokser mest i verden: – Vi får trolig se flere konkurser
Netthandelen i Norden har vokst med hele 48 prosent det siste kvartalet, viser en ny undersøkelse. Professor tror dette vil gi flere norske butikk-konkurser i tiden fremover.
Den globale omsetningen i verdens netthandel økte med 17 prosent i årets tredje kvartal, viser en ny undersøkelse fra systemleverandøren Salesforce.
Veksten er aller størst i Norden, der forbrukerne økte handelen på nett med 48 prosent.
Selskapet har hentet inn tallene fra 500 millioner netthandlere i 29 land. Tallmaterialet er basert på 1,2 milliarder besøk på nærmere tusen nettbutikker.
Spår konkurser
Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, mener tallene et varselsignal for norsk detaljhandel.
Han mener vi trolig vil se flere konkurser i norsk handelsnæring fremover.
– Tallene er absolutt et varselsignal for norsk varehandel. Men det har vært slike faresignaler å se i flere år allerede, men uten at varehandelen har reagert med særlig økning i arbeidet med innovasjon, sier Furseth til E24.
– Jeg regner med mange norske butikker og handelskjeder blir «kjørt av lasset» i de nærmeste årene. Vi får trolig se flere konkurser, og en betydelig økning i arbeidsledigheten i handelsnæringen.
– Henger de norske butikkene bak?
– Handelsnæringen har satset relativt lite på innovasjon og tjenesteyting og levd godt på inntektene de hadde. Nå skjer det et stort skifte i global handel, med enorme aktører som Amazon som ekspanderer kraftig, og som satser mye på innovasjon og kundeservice, sier professoren.
Les også: PM-ledelsen på desperat eierjakt etter konkurs
Sene med å ta i bruk nettet
Furseth mener mange norske butikker og kjeder har vært sene med å ta i bruk netthandel, men at det fortsatt er en mulighet for de norske selskapene å hevde seg i konkurransen mot utlandet.
– Netthandelen i Norge kan økes om handelskjedene leverer tjenester i tillegg til varer. Det kan være bedre kundeservice, bedre informasjon, og kortere behandlingstid.
Les også: Fersk undersøkelse: Mathandelen på nett har stoppet opp
Stor interesse for Norden
Lars Grønkjær, direktør i Salesforce, sier til E24 at noe av veksten skyldes at store aktører har inntatt det nordiske markedet.
– Det er en stor interesse for det nordiske markedet. Mange av de utenlandske aktørene kan lett administrere mange land samtidig med den riktige plattformen.
Han tror veksten vil fortsette, men trolig ikke like kraftig som tidligere.
Undersøkelsen viser at netthandlerne legger igjen 156 dollar, eller 1316 norske kroner med lørdagens valutakurs, i gjennomsnitt per bestilling. Det er særlig luksusklær som har dratt opp veksten.
Skrotet momsfritaket
I begynnelsen av juni gikk et flertall på Stortinget inn for å utrede og skrote momsfritaket på varer under 350 kroner fra utlandet. Det betyr at norske forbrukere med dette forslaget må betale moms på hver eneste krone for varer bestilt fra utlandet.
I budsjettenigheten med Kristelig Folkeparti denne uken, går regjeringspartiene inn for å skrote «350 kronersgrensen» – men først fra 1. januar 2020.
– Det vil dempe nordmenns småhandel i utenlandske nettbutikker betydelig. Netthandel i Norge vil øke noe, men trolig ikke svært mye, sier Peder Inge Furseth.
Årsaken er, ifølge professoren, at prisene ofte er høyere og utvalget dårligere i norske nettbutikker sammenlignet med de utenlandske.
Furseth mener også at mange nordmenn vil fortsette å handle i nettbutikkene fordi de er vant til det.
E24 har tidligere omtalt en Oslo Economics-rapport som konkluderte med at «350-kronersgrensen» har vesentlig mindre betydning på sysselsetting og verdiskapning enn forventet, samt en rapport fra konsulenthuset Menon Economics som viste at staten tjener milliarder om momsfritaket fjernes.
Dobbelt så mange på mobil
Undersøkelsen viser en kraftig vekst på 80 prosent i handelen fra såkalte mobile enheter, nettbrett og mobiltelefoner. Salesforce viser til at 66 prosent av handlene foregår med Apples operativsystem. De resterende 34 prosent kommer fra Android.
– Norden er et marked der man tidlig begynte å anvende smarttelefoner. Vi har også fått gode, lokale løsninger på mobilbetaling, sier Grønkjær.
Facebook har kastet seg inn netthandelmarkedet med funksjonen «Marketplace». Til tross for at 3,4 millioner nordmann er på Facebook, står sosiale medier for svært lite av nordisk netthandel.
Kun syv prosent av trafikken til netthandel kommer fra sosiale medier, ifølge undersøkelsen. Det er en økning på to prosent fra fjoråret.