Pirater krever 100 mill for kapret supertanker

De somaliske sjørøverne forlanger nå 100 millioner kroner for å frigi supertankeren.

Publisert:

De somaliske piratene som holder en saudiarabisk oljetanker i fangenskap krever nå over 15 millioner dollar (100 millioner kroner) i løsepenger for skipet.

Det hevder nå både en talsmann for islamistopprørerne i Somalia, og en regional sjøfartsorganisasjon.

Piratenes opprinnelige krav lød på 180 millioner kroner, skriver Reuters.

– Mellommenn har fremsatt et krav på 15 millioner dollar. Det er det som gjelder nå, sier Abdirahim Isse Adow, talsmann for en av de islamistiske opprørsbevegelsene i Somalia.

Les også: Pirater løslater kapret norsk skip

- Ikke til å stole på

En sjørøver ombord på skipet sier imidlertid til BBC at kun mellommenn, og intet selskap, foreløpig har tatt kontakt med piratene.

- Disse menneskene er ikke til å stole på. Vi vil ikke ha kontakt med de, sier piraten som kaller seg Daybad.

Den polske kapteinen på Sirius Star, sier samtidig til BBC at mannskapet hans har det bra. Mannskapet skal ha fått lov til å kontakte familiene sine per telefon, ifølge polakken.

Skipet befinner seg nå i nærheten av havnebyen Haradheere.

Les også: - Alle skip blir angrepet

Verdt over en mrd

Supertankeren Sirius Star har et mannskap på 25, og olje verdt godt over 700 millioner kroner. Det er det største fartøyet som er tatt av somaliske sjørøvere noensinne.

Skipet har også høy verdi i seg selv. Ifølge skipsmeglerhuset Fearnleys i Astrup Fearnly Gruppen koster en ny supertanker som Sirius rundt 148 millioner dollar, over én milliard kroner.

Norske rederier rømmer farvannet

Flere rederier har den siste tiden blitt rammet av somaliske priater som har kapret skip og krevd de for løsepenger. Mandag meldte kjemikalierederiet Odfjell at de vil unngå Aden-bukten og tar heller turen rundt hele Afrika.

Også John Fredriksens tankselskap Frontline vurderer nå å instruere sin flåte om ikke å seile inn i Aden-bukten og Suezkanalen.

Les også:

Publisert: