Madoff fikk 150 år i fengsel

– Jeg håper Bernard Madoff lever lenge så han får mange år i fengsel, sier Cynthia Friedman etter at han i går ble dømt til 150 års fengsel av en føderal domstol i New York. Bernard Madoff går inn i historien som USAs hittil største svindler.

Cynthia Friedman var ett av de mange ofrene som møtte opp utenfor rettslokalet på Manhattan og uttrykte glede over den strengestraffen i det som er USAs største svindelsak.

ALF OLE ASK, AFTENPOSTEN
  • Aftenpostens korrespondent ALF OLE ASK Brussel
Publisert:

Da dommen falt brøt det ut jubel blant de mange ofrene som fulgte forhandlingene fra et tilstøtende rom. Flere av ofrene gråt av glede. Eller som én sa da hun kom ut:

–Vi fryktet at han bare ville fått 12 år, men nå fikk vi endelig en god nyhet i denne saken.

–Jeg etterlater meg en arv av skam, sa en duknakket Bernard Madoff inne i rettssalen.

Ingen nåde.
Dommer Denny Chin feide alle innvendinger til side og dømte Madoff til maksimumsstraff, 150 års fengsel. Madoff ble funnet skyldig på alle tiltalepunktene. Dommeren viste til at dette hadde pågått i 20 år og karakteriserte det som ondskap.
Straffen er syv ganger lenger straff enn toppene i energiselskapet Enron fikk.
Cynthia Friedman er ett av de mange ofrene for Bernard Madoffs svindel. Nå retter de skytset mot myndighetene. De ønsker mer kontroll av finansnæringen og at staten skal betale tilbake Madoffs skatt.
–Det er ikke Madoff som er viktig nå. Det er myndighetenes håndtering av denne saken. Hvor var børs- og Kredittilsynet (SEC)? Den amerikanske staten betaler ut enorme summer for å redde finansfolkene på Wall Street, men hva med den alminnelige mann i gaten? Vi har tapt alt, sier Friedman.

Krever penger.
Hun og ektemannen Richard har tapt alle sine sparepenger på denne svindelen. Paret fra Long Island var i går opptatt av hva som skal skje nå.
Et viktig poeng blir kampen om skatten Madoff har betalt. Han forfalsket regnskapene og betalte skatt til myndighetene, mens han ikke hadde inntekter. De som er svindlet mener at staten skal betale dette til dem. Men kravene deres kan i stor grad være foreldet.
Folk er ekstra sinte fordi kontrollmyndighetene ikke gjorde jobben sin og staten har tjent penger på at Madoff dekket opp pyramidespillet ved å betale skatt.

Ut på gatene.
–Min generasjon marsjerte mot Vietnamkrigen, og vi vil marsjere for å forandre på dette, sa Cynthia Friedman til Aftenposten utenfor den føderale rettsbygningen i går.
Cynthia og hennes mann var blant dem som gikk fra TV-stasjon til TV-stasjon. Nesten et halvt kvartal var sperret av for å få plass til alle TV-bilene. Det er antatt at investorer i 25 land er rammet i denne saken.
Etter at dommen falt i går samlet mange av ofrene seg til en markering utenfor lokalene i den føderale domstolen nederst på Manhattan. Flere av plakatene stilte spørsmål ved SECs rolle. Hvorfor de, til tross for flere tips, ikke stanset Madoff før.
I tillegg er det et annet spørsmål som opptar flere: Kommer det ytterligere tiltaler? Hva med kona og sønnene?
Madoff selv har tatt på seg all skyld i sin omfattende tilståelse.
–Han var selvsagt ikke alene om dette. Det er ikke mulig, sier Friedman.
President Barack Obama har allerede lagt frem forslag som skal styrke småsparernes rettigheter og kontrollen med finansinstitusjonene. I finansmiljøet er en ikke overbegeistret for mer kontroll.

Vitnemål.
Inne i rettsbygningen var det en håndfull ofre som fikk ordet før dommen falt. De fortalte i detalj om hvordan de hadde mistet alt. De ba alle om maksimumsstraff på 150 år.
Madoff forsvarere mente at det var en lynsjestemning mot tiltalte. De viste til hans høye alder (71 år) og understreket at straff ikke skal være en hevn. I tillegg viste de til at Madoff hadde meldt seg for politiet og lagt alle kortene på bordet.
Dommeren hadde tillatt ham å møte i retten i sivile klær og ikke i fangedrakten, men det er trolig siste gang Madoff bruker mørk dress.
Bernard Madoff selv fikk også ordet i dette som nok var hans siste offentlige opptreden. Flere av dem som var inne i rettssalen mente at dette var første gang en hadde sett klare menneskelige trekk hos mannen som er dømt for verdens største pyramidespill.
Han fortalte om den smerten han hadde påført sin familie, kone, barn og barnebarn. Nå selges eiendelene som leiligheter, biler og båter.

13 milliarder i tap.
Madoff ble opprinnelig siktet for å ha svindlet sine kunder for rundt 50 milliarder dollar (vel 320 mrd. kr). Under oppryddingen har bostyret funnet verdier for i alt 1,2 milliarder dollar mens nettotapet etter Madoff-svindelen anslås til 13 milliarder dollar (ca. 85 mrd. kr), ifølge avisen The Wall Street Journal.
Blant dem som er rammet av Madoffs enestående svindel, er Nordea. Gjennom datterselskapet Liv og Pensjon investerte den nordiske banken 48 millioner euro (over 440 mill. kr) i fondet Fairfield Sentry, som i sin tur er eksponert mot Madoffs virksomhet.
Den harde straffen øker sjansene for at Madoff må sone i et høyrisikofengsel i USA. Andre næringslivsledere – som Enrons Jeffrey Skilling og WorldComs Bernard Ebbers – soner sine kortere fengselsstraffer i lavrisikofengsler.
Les også:

Les flere E24-nyheter

Flere artikler

  1. Topp 10 toppsjef-skurker

  2. Madoff godtar megastraffen

  3. Madoff dumpet av kona

  4. Annonsørinnhold

  5. Halvannet års fengsel for bitcoinsvindel

  6. Storsvindler: - Jeg er lykkeligere i fengsel