Ville bli Norges Amazon – legger ned satsing

Komplett legger ned «Amazon-satsing» under ett år etter annonsering, og avslutter samarbeid med 100 eksterne partnere. 

KOMPLETT: Her fra lageret i Sandefjord sendes tusenvis av pakker fra Komplett til hele Norge.
Publisert:

Markedsplassen ble lansert i juli 2017, men ble bredt annonsert i mediene i februar i år.

Målet var å skape en norsk Amazon-plattform med en rekke ulike partnere, som blant inkluderte kjente norske merkevarer som Jernia, Spaceworld Soundgarden, Platekompaniet, Elefun og Haugenbok.no.

Les også

Komplett går sammen med over 100 butikker i gigantisk nettsatsing

– Nok er nok

– Med mange eksterne partnere på vår plattform hvor varene kommer fra ulike lagerlokasjoner, har det vært vanskelig å gi kundene en enhetlig frakt- og leveringsløsning. Vi er kompromissløse når det gjelder å gi kundene våre den beste handleopplevelsen, sier Lars Olav Olaussen, konsernsjef i Komplett Group, i en pressemelding.

Les også: (+) Disse står bak Norges nye bankbølge

Komplett går med endringen tilbake til sin hovedsatsing på elektronikk og gaming.

– Det handler om å være innovativ, men man må også si at nok er nok. Vi har evaluert muligheten for å fikse dette i fart, men det gikk ikke, sier Olaussen til E24.

Olaussen som kommer fra Orkla, tok over den norske netthandelgiganten i år, etter at gründer og daglig leder Ole Vinje meldte overgang til Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica.

NY SJEF: Lars Olav Olaussen er ny sjef i Komplett, og en av hans større beslutninger har vært å legge ned prestisjeprosjektet som har vært markedsplassen på Komplett.no.

Olaussen sier til E24 at selskapet har hatt diskusjoner i konsernledelsen om satsingen og om mulige endringer.

– Disse satsingene evaluerer vi løpende, men vi tok denne beslutningen denne uken, sier Olaussen.

–Vi har ikke sittet med følelsen av at det går galt, men vi følger med kontinuerlig og det har vært friksjoner vi har ønsket å utbedre. Da har vi gjort en evaluering på om det var lurt å fortsette.

E24 har vært i kontakt med Komplett-gründer Ole Vinje, som ikke ønsker å kommentere saken.

Avslutter samarbeid med 108 aktører

Tidligere i år sa lederen for markedsplassen, Anton Hagberg, at målet var å ha et sted mellom 200–300 partnere innen 2018. Da E24 snakket med Komplett i februar hadde selskapet 107 partnere på listen.

Siden den gang har selskapet bare fått én partner til som er synlig på plattformen.

– I dag har vi 108 partnere som er integrert på plattformen. I tillegg er det signert avtaler med en god del aktører som per nå ikke har blitt integrert, sier Olaussen til E24.

– Vi har hatt mange profesjonelle aktører inne og samarbeidet har fungert godt. Det er skuffelser blant de eksterne aktørene nå, men vi må se på helheten, sier Olaussen.

Les på E24+

Eksperter: Derfor er det lettere å snu Rema enn Nille

– Det blir oppsigelser

12 medarbeidere er berørt av endringene. Det er snakk om de ansatte i Markedsplassen-teamet. Ingen i ledergruppen er berørt ifølge Olaussen.

– Det blir oppsigelser, men det er usikkert hvor mange det blir, sier han, og påpeker at ikke alle de berørte mister jobben.

– Vi jobber med å finne løsninger for den enkelte og det er viktig å gjøre på en skikkelig og god måte.

Veien videre

Komplett ønsket å bli kjent som Norges Amazon, og lederen for prosjektet, Hagberg, ga tydelig uttrykk for viktig dette prosjektet var for selskapet.

– Dette er Kompletts fremtid. Om ikke Komplett er kjent for mer enn elektronikk om fem år, har ikke jeg gjort jobben min, sa Hagberg i februar som ikke ønsket å kommentere saken til E24 torsdag morgen.

Les også

350-kronersgrensen fjernes fra 2020

Olaussen sier til E24 at selskapet har investert mye i teknologi, men at det er usikkert hvordan de skal bruke den teknologien videre.

Selskapets uttalte mål og ambisjoner var at 30–40 prosent av omsetningen skulle komme fra eksterne aktører innen fem år.

– Å være innovativ handler om å prøve og feile. Markedsplassen fungerte ikke slik vi ønsket, og da tar vi et steg tilbake før vi staker ut kursen videre. Vi har hatt gleden av å samarbeide med svært dyktige aktører med sterk kundefokus, men samlet har vi ikke klart å gjøre det enkelt nok for kundene, sier Olaussen.

Les også

Nordisk netthandel vokser mest i verden

Les også

– Skyter seg selv i foten

Les også

Norsk handel kan tjene på Trumps skroting

Publisert:

Her kan du lese mer om