Økokrim om Be: – Varsellampene bør blinke herfra til evigheten

Økokrim-sjefen advarer sterkt mot pyramideanklagede Be, men sier de ikke etterforsker selskapet.

ADVARER: Økokrim-sjef Pål Lønseth sier de ikke ønsker at det skal være enkelt for Be å drive i Norge.
Publisert: Publisert:

Etter flere saker i E24 om nettverksselskapet «Better Experience» (Be), går politiet nå ut og advarer enkeltpersoner og bedrifter mot å ha noe å gjøre med selskapet.

Advarselen fra Økokrim er det hittil kraftigste forsøket fra myndighetene på å hindre Be i å rekruttere flere nordmenn. De siste månedene har selskapet holdt møter og arrangementer i en rekke norske byer, særlig rettet mot unge. Også mindreårige har blitt vervet.

– Folk må forstå at det er all mulig grunn til å tro at dette er et pyramidespill. Varsellampene bør blinke herfra til evigheten, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

Økokrim har det overordnede ansvaret for å bekjempe økonomisk kriminalitet i Norge. Fra før har Lotteritilsynet og Forbrukertilsynet advart mot Be, fordi de mener selskapet har likhetstrekk med ulovlig pyramidespill. Også Finanstilsynet har advart, fordi Dubai-baserte Be mangler tillatelse til å tilby investeringstjenester i Norge.

– Vi ønsker ikke at dette skal være en virksomhet som kan operere lett i Norge, sier Lønseth.

Be har ikke svart på E24s henvendelse om advarselen fra Økokrim. Selskapet har tidligere uttalt at de er helt uenige i advarslene fra norske myndigheter, og at de driver i tråd med alle lover og reguleringer.

E24 har tidligere skrevet at flere av toppene i Be har bakgrunn fra kryptobedrageriet Onecoin. Be er blant annet registrert i skatteparadiset Belize, og nekter å oppgi hvem som er reelle eiere eller hvor mange medlemmer de har.

Avviser pyramide-anklager

I sosiale medier frister Be med luksusreiser, fellesskap og muligheten til å tjene penger rett fra mobilen. E24 har vært i kontakt med personer helt ned i 16-årsalderen som sier de har brukt opp mot 20.000 kroner på Be.

Selskapet selger apper som blant annet gir opplæring om valutatrading og krypto, og tilgang til webinarer. Be-medlemmer som verver nye kunder, blir lovet bonus på opp til en halv million kroner i måneden, ifølge en video fra selskapet.

E24 har snakket med flere tidligere Be-medlemmer som forteller at de opplevde at verving av nye kunder var det viktigste for å lykkes i selskapet.

Be avviser pyramide-anklagene og hevder medlemmenes inntekter utelukkende kommer fra salg av Bes produkter – ikke fra verving av nye medlemmer. Selskapet avviser også at de tilbyr investeringstjenester eller driver med finansiell rådgivning, og har sagt de vil klargjøre dette for myndighetene.

Videoen er fra et Be-arrangement på Klingenberg kino i Oslo i februar 2023.

– En virksomhet vi misliker sterkt

Økokrim-sjef Pål Lønseth sier til E24 at en av årsakene til at de advarer, er at selskapet markedsfører seg mot unge.

Økokrim har ingen pågående etterforskning mot Be, og har heller ikke gjort konkrete vurderinger av om Bes virksomhet er ulovlig. Lønseth sier Økokrim har høy terskel for å gå ut med en advarsel, men at de har ansvar for å forebygge økonomisk kriminalitet.

– Vi sier nå offentlig at dette er en virksomhet vi misliker sterkt, og som godt kan være involvert i straffbare forhold, sier han.

Les også

Flere Be-topper med bakgrunn fra gigantsvindel

– Kan være straffbart

Lønseth sier de også legger vekt på advarslene fra Finanstilsynet og Forbrukertilsynet. Sistnevnte har sluttet seg til en advarsel fra Lotteritilsynet, som fram til januar i år hadde ansvaret for tilsyn med pyramidespill.

I et brev til Be fra oktober 2022, skrev Lotteritilsynet at Be «verver deltagere, og selger produkter med usikker verdi, i form av blant annet ulike apper med investeringstips for å handle i kryptovaluta og aksjeindekser, med lovnad om høye inntekter».

Tilsynet skrev at de ikke hadde grunnlag for å slå fast om Bes virksomhet er ulovlig eller ikke, men at dersom Be driver et pyramidespill, må de slutte med det.

I et svar til Lotteritilsynet skrev Be at de ikke er et pyramidespill, at det er gratis å bli med, og at medlemmenes inntekter kommer fra salg av produkter – ikke fra verving.

Be skrev også at en av selskapets apper lar brukerne kopiere investeringstips. Selskapet hevder dette ikke er finansiell rådgivning, og at tipsene bare skal brukes til opplæring, ikke til faktisk handel med finansielle instrumenter.

En video fra Be forklarer hvordan medlemmene kan få store bonuser hvis de verver nye kunder

Økokrim: – Kan være straffbart å verve

Økokrim-sjef Pål Lønseth sier til E24 at de mener det er en «klar risiko for at den som kjøper produkter fra eller investerer i Be, blir utsatt for bedrageri».

Han sier at også de som anbefaler andre å bli med i Be, kan holdes ansvarlige, dersom det viser seg at selskapet driver ulovlig.

– Når noen anbefaler å investere i et slikt prosjekt, hvor det foreligger offentlig informasjon på risikoene, må de forstå at i sin ytterste konsekvens kan det være et straffbart forhold, sier Lønseth.

– Hvis du forleder noen til å betale for noe du som bedrager vet at de ikke kommer til å få, så er du inne i et straffbart forhold, sier han.

Ber utleiere være på vakt

Etter planen skulle Be ha et kjempearrangement i mars, der de ventet 2000 deltagere til Oslofjord Convention Center (OCC) utenfor Sandefjord. OCC kansellerte kontrakten med BE på grunn av advarslene fra norske myndigheter, og arrangementet ble avlyst.

Også utleieren av Klingenberg kino, der det var et Be-arrangement i februar, har stanset utleie til selskapet.

Økokrim roser beslutningene og maner utleiere til å kjenne sine kunder.

Han legger til at dersom det kommer frem i en senere etterforskning at man som utleier har visst om advarslene, og likevel fasilitert for selskapet, så kan man risikere medvirkningsansvar.

– De som leier ut til disse organisasjonene løper en risiko for å bli medvirkere til bedrageri, og det er ikke straffefritt. Profesjonelle utleiere bør være aktsomme og vurdere hvem de leier ut til, sier Lønseth.

Les også

Jubelstemning, luksusliv og dyre biler: Norske myndigheter advarer

Les også

Flere Be-topper med bakgrunn fra gigantsvindel

Publisert: