Smarttelefoner kan ha nådd pristoppen

De billige telefonene blir stadig bedre, og begrenser dermed Apple og Samsungs muligheter til å vri opp prisene.

STAGNERER: Salget av nye smarttelefoner gikk ned for første gang i fjerde kvartal i fjor, og nå kan det være at prisene har nådd toppen. Her er en iPhone X like etter lansering i november.

Foto: Chris J Ratcliffe AFP
  • David Bach
Publisert:

Under Mobile World Congress i Barcelona denne uken presenterte gigantene i sine nylanseringer kun mindre, trinnvise forbedringer i topptelefonene, skriver danske Berlingske Business.

Samtidig presser konkurrentene nedenfra og hindrer de to største å skru prisen videre.

Ifølge Berlingske Business kom Samsung med en delvis erkjennelse av dette faktum allerede for to måneder siden, da de lanserte sin Galaxy A8-telefon under Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Den nye spydspissen går for relativt beskjedne 5.299 kroner hos de norske forhandlere, klart vinklet på en målgruppe som ikke er interessert i å betale over det dobbelte for Apples topptelefon.

Les også

Sverige er først i verden: Her kan du ha togbilletten sydd inn i huden

Venter med «Mercedesen»

Også Wall Street Journal stiller seg spørsmålet om smarttelefonprisene har nådd toppen, og kan melde at salget av brukte og oppdaterte telefoner har skutt i været.

– Smarttelefoner ligner nå veldig på bilindustrien. Jeg ønsker fortsatt å kjøre en Mercedes, men jeg kommer til å vente et par år for å kjøre en eldre modell. Samme mentalitet, sier mobildirektør Sean Cleland ved B-Stock Solutions Inc til avisen.

De skriver videre at Samsung-sjefen D.J. Koh i et nylig intervju varslet at Samsung skal tenke på å endre sin brede portefølje som følge av det voksende bruktmarkedet.

Én fjerdedel av alle smarttelefonbrukere i USA solgte telefonen sin videre før de byttet til en ny i fjor, ifølge Deloitte. Samtidig går nytelefonsalget nå ned for første gang, skrev E24 i forrige uke.

Les også

Dette skjedde på verdens største teknologimesse: Snakkende toalett, selvkjørende biler og store TV-er

Salget gikk ned i fjor

Analyseselskapet Gartner har nemlig fulgt smarttelefonmarkedet tett helt siden 2004 – flere år før Apple lanserte sin første iPhone i 2007.

Ifølge en rapport fra selskapet gikk salget av smarttelefoner ned med 5,6 prosent til 408 millioner enheter i fjerde kvartal 2017 sammenlignet med samme periode året før.

Blant de fem største produsentene av smarttelefoner var Huawei og Xiaomi de eneste som kunne skilte med vekst i salget dette kvartalet.

Det skal nevnes at dette ikke er aller første gang et analyseselskap melder om nedgang. I 2016 rapporterte Strategy Analytics om et fall på 3 prosent i salget i første kvartal. Ingen andre konkluderte med lignende tall på det tidspunktet.

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Analysebyrå: Nå faller salget av smarttelefoner for første gang

  2. Svakere mobilsalg fra Samsung

  3. Samsung varsler svak iPhone X-etterspørsel

  4. Annonsørinnhold

  5. Analytiker: – Det ser verre ut for Samsung enn Apple

  6. Nordmenn i Oslo: – Har ikke vurdert å kjøpe Huawei