Presset øker mot DNB-Bjerke

Rune Bjerke sier at ingen DNB-organer i Norge har behandlet salg av skattepakker til kunder via skatteparadisøya Seychellene. Kristin Halvorsen står på at DNB burde reagert før, da hun alarmerte da Bjerke var sjef i 2007. Hun får støtte.

MER SKULLE VÆRT GJORT: Konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier i dag at mer skulle vært gjort i 2007, da daværende finansminister Kristin Halvorsen alarmerte om Luxembourg-virksomheten til DNB. Frode Hansen, VG

 • Bjørn Haugan
 • Nora Thorp Bjørnstad
Publisert:

OSLO/LUXEMBURG (VG): Det politiske presset mot DNB-sjef Rune Bjerke øker etter at det i NRK i går ble kjent at daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) alarmerte om DNBs Luxembourg-tilbud i 2007, etter at Bjerke var blitt toppsjef i DNB.

Det er Aftenposten som har avslørt den norske delen av Panama Papers.

– Vi har gått gjennom alt av protokoller og dokumenter, men vi finner ikke noen spor av at DNBs ledelse i Oslo fikk noen informasjon om at vår datterbank i Luxembourg opprettet selskaper på skatteparadiset Seychellene for våre kunder fra 2006, sier Bjerke til VG mandag kveld.

Les: Dette er Panama-papirene

– Det er litt vanskelig for folk flest å forstå: Burde dere ikke visst om at deres solgte tvilsomme skattepakker i Luxembourg?

– Jeg skjønner at det kan være litt vanskelig å forstå, men for å reagere og eventuelt stanse en tjeneste, må du faktisk ha kjennskap til at den eksisterer: Vi undersøker fortsatt, men det er foreløpig ingen informasjon eller dokumenter som gjør at ledelsen, styret eller internrevisjonen visste om det i 2006. Det er ikke noe forsvar for meg, som begynte 1. januar 2007, men verken den gangen eller i årene frem til 2010, da ordningen ble avviklet, fikk vi vite noe om det.

– Har deres gjennomgang vist hvem som opprettet skatteparadis-pakkene og om noen av dem fortsatt er i ledelsen i Luxembourg?

– Vi holder som sagt på å undersøke saken, og det er for tidlig å si.

Aktuelt: Eggkasting på Island

– Burde ikke solgt slike produkter

– Men, sier han:

– Det var ledelsen i Luxembourg som iverksatte å avvikle tjenesten i 2010: De avviklet avtalen med advokatselskapet som laget selskapene kundene skulle kjøpe. Jeg synes også det er greit å si at det ikke har vært ulovlig å selge slike produkter og at vi ikke har gjort noe ulovlig. Men vi burde ikke solgt slike produkter som eventuelt kan bidra til at folk kan unndra skatt. Vi har ingen slike tjenester i dag.

– Men dere har fortsatt formuleringer om hjelp til skatteplanlegging?

– Vi skal gi råd, men vi skal ikke selge produkter eller oppmuntre til å bruke produkter som kan bidra til skatteunndragelser.

VG besøkte DNBs kontor i Luxembourg i går, men vi greide ikke å komme i kontakt med noen som ville uttale seg.

Bjerke sier de vil gjøre det de kan for å finne opplysende informasjoner om saken og bidra overfor skattemyndighetene.

– Jeg skulle gjerne sett at dette ikke hadde skjedd og vil forsøke bidra med informasjon.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV:)

Halvorsen

Mandag viste NRK et intervju med daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) fra 24. august i 2007. DNBs filial i Luxembourg var i fokus fordi det på selskapets hjemmesider ble markedsført for en banktjeneste som var diskret og opererte under Luxembourgs banksekretesse.

Halvorsen var sterk kritisk og sa: «Uansett forventer jeg nå at DNB Nor avvikler dette tilbudet».

– Jeg er veldig overrasket over at DNB ikke umiddelbart tok affære og ryddet opp i dette. Det var mye offentlig oppmerksomhet rundt dette og beskjeden fra meg var veldig tydelig, sa Kristin Halvorsen til NRK mandag.

– Det Kristin Halvorsen den gangen rykket ut mot var vår bruk av begreper på vår hjemmeside. Den ble omgående ryddet opp i. I så måte tok vi finansministerens utspill på det tidspunktet på alvor, sier Bjerke til NRK.

Delvis innrømmelse

Slik svarer Bjerke når VG spør ham om det Halvorsen sa høsten 2007, at «jeg nå forventer at DNB Nor avvikler dette tilbudet»: Dere avviklet ikke tilbudet i Luxembourg med innsalget av tilbudet på hjemmesiden deres?

­– DNB gjorde en del endringer i markedsmateriell, brosjyrer og nettsider som Kristin Halvorsen kritiserte i 2007. Andre innskjerpinger ble også gjennomført, som at internrevisjonen ble flyttet fra Luxembourg til Oslo.

(saken fortsetter under bildet.)

SENTRAL I SKATTEPLANLEGGING: DNB Luxemburg holder til i vakre omgivelser i Luxembourg. Nora Thorp Bjørnstad, VG– Når finansministeren rettet sterk fokus mot deres virksomhet i Luxemburg i 2007, burde ikke det føre til at ledelsen i DNB gikk inn og undersøkte hva de drev med?

– Gitt det som har kommet frem de siste dagene må vi se over om mer skulle vært gjort den gangen, og om hvorfor saken Aftenposten har omtalt, ikke kom opp, sier Bjerke.

Les: 200 nordmenn er involvert

VG var i kontakt med Kristin Halvorsen i går kveld og spurte henne om ikke DNB, når en finansminister er så klar overfor en statlig eid bank om at de burde avvikle det engasjementet, i det minste burde undersøke hvilke produkt som faktisk ble solgt.

Det står hun veldig klart på også i dag:

– Uttalelsen fra DnB til Dagsrevyen fra 2007 gir nettopp inntrykk av at de skulle gå igjennom alle forhold i saken, sier hun.

– Bevisbyrden ligger i DNB

Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen, sier Halvorsens initiativ i 2007 er alvorlig for Bjerke.

– Hittil har denne saken vært knyttet til perioden før han ble toppsjef. Men når det nå viser seg at finansministeren var så klar i 2007, går det ikke opp at Bjerke og DNB ikke gjorde mer enn små endringer på hjemmesiden. Det er mulig å hevde at de burde gått inn og undersøkt og gjort noe med hele produktet. Dette gjør de redegjørelsene som skal komme, enda viktigere. Jeg synes bevisbyrden etter dette ligger i DNB, sier Syversen og legger til:

– Med så sterk advarsel, burde finansministeren fulgt opp dette.

Høyre kritisk

Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, er også bekymret.

Aktuelt: Her er Halvorsen-intervjuet fra 2007 (ekstern lenke)

– Jeg er enig i at både Bjerke og DNB burde gått inn og undersøkt nærmere, når finansministeren var så klar den gangen. Men hun burde også fulgt opp. Dette er en alvorlig sak for DNB og Bjerke. Og det er en påminnelse til alle nordmenn om at det faktisk er de som er ansvarlig for å betale skatten, sier Flåtten.

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. DNB
 3. Høyre (H)
 4. Luxembourg
 5. Politikk
 6. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 7. Ledelse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mæland: DNB avviste praksis i skatteparadis

 2. Styreleder etter Luxembourg-redegjørelse: Kan få konsekvenser for DNB-ansatte

 3. – DNBs stråmenn satt i 4.000 styrer

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

 6. Sp-høvding vil ha Bjerke-høring