Parat varsler fortsatt storstreik, men vet ikke når den kan starte

De kabinansatte i Norwegian truer med streik i det de går til megling med arbeidsgiver - men fagforeningen vet ikke når streiken eventuelt kan starte. 

KAN BLI FULL STOPP: Den tvungne meklingen mellom fagforeningen Parat og Norwegian starter klokken 10:00 mandag. 1001 norske og 229 danske kabinansatte kan gå ut i streik - men ingen har oversikt over når det tidligst kan skje.

Jørgen Braastad
  • Thomas Solberg
Publisert:

Før påske varslet fagforeningen Parat om storstreik blant alle kabinansatte i Norwegian denne uken, dersom man ikke kom til enighet med arbeidsgiveren og NHO Luftfart.

Les også

Fare for at 1300 Norwegian-ansatte går ut i streik

LEDER FAGFORBUNDET: Hans-Erik Skjæggerud er leder i Parat.

Robert Sannes

Da partene mandag morgen møtte opp hos riksmekleren for tvungen megling, visste imidlertid ingen av dem når streiken eventuelt vil starte.

Årsaken er at Parat vil samkjøre streiken slik at den starter i Norge og Danmark samtidig. Men ingen vet når danskene kan være streikeklare.

Ikke sendt varsel

Det vanlige er at en såkalt plassfratredelse - et firedagersvarsel om streik (se faktaboks) - sendes ut fire dager før tidsfristen for den tvungne meglingen utløper.

Riksmekleren har satt fristen til midnatt tirsdag, men Parat har fortsatt ikke sendt ut varsel om plassfratredelse, som altså skulle vært ute i helgen.

Dersom varselet sendes mandag, er første mulighet for streik nå fredag denne uken.

Men lederen for Parat sier at fagforeningen ikke vet når de vil være klare for streik.

- Vi sendte det ikke på fredag fordi det er ulike tidsløp og regler for norske og danske forhandlinger. Dersom det blir konflikt, ønsker vi at de kan gå ut i streik samtidig med oss. Det har sammenheng med hovedkravet om å stå samlet om en felles tariffavtale, sier leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat til E24.

Vet ikke når danskene kan streike

Det er imidlertid uavklart når de 229 danske kabinansatte tidligst kan gå ut i streik.

Dermed avventer Parat i Norge fortsatt med å melde om plassfratredelse for sine 1.001 kabinansatte her hjemme.

- Ut ifra de norske reglene må dette sendes ut fire dager i forkant. Jeg har ennå ikke oversikt over når det tidligst mulige tidspunkt for en eventuell streik er i Danmark, sier han.

Dersom fagforbundet sender ut plassfratredelse i løpet av dagen, vil en streik komme fredag.

Parats leder sier at det ikke er utelukket at de sender ut plassfratredelse mandag, dersom det blir avklart med danskene. Men det er langt fra sikkert.

Les også

Mulig Norwegian-streik fra fredag

Dermed er det full usikkerhet både for arbeidsgiver, de ansatte og alle som skal ut og reise med Norwegian, om og eventuelt når, det kan bli streik.

Les også

Dette krangler Norwegian og Parat om

- Vi mener selskapet selv har satt seg i den situasjonen, sier Skjæggerud.

Uenige om premissene

Kimen til all forvirringen er nemlig ifølge Parat den mye omtalte omstruktureringen av selskapet.

Etter denne er Norwegians danske og norske kabinpersonale ansatt i egne selskaper - en løsning Parat tidligere har reagert kraftig på.

I forhandlingene mener Parat at det er morselskapet som er den reelle arbeidsgiveren for alle deres medlemmer i de to landene, og at det derfor er naturlig med en felles tariffavtale.

Felles tariffavtale er organisasjonens hovedkrav i forhandlingene. De ønsker én avtale med Norwegian (NAS) for de kabinansatte i konsernet med base i Norge og Danmark.

Men forhandlingene føres nå separat i Danmark og Norge.

- Svært spesiell situasjon

En annen konsekvens av at det ikke har blitt sendt plassfratredelse er at meklingen sannsynligvis vil trekke ut i tid.

- Uten noen slags ris bak speilet blir det krevende å blir enige innen midnatt tirsdag, sier Skjæggerud.

Han kaller situasjonen for «svært spesiell», og sier de vil se an hvordan Norwegian møter kravene deres i dagens forhandlinger.

- Vi håper åpenbart å komme frem til en løsning, for vi ønsker ikke å komme frem til en konflikt. Det er en spesielt utfordrende situasjon – jeg har aldri vært borti det. Men nå skal vi møte riksmekleren, og så får vi se hva som kommer ut av det, sier han.

Les også:

Norwegian skal bruke Irland-penger på flykjøpIrsk avis: Norwegian investerer 2,8 milliarder i IrlandFare for at 1300 Norwegian-ansatte går ut i streik

Publisert:

Flere artikler

  1. Parat utelukker ikke Norwegian-streik uten de danske ansatte

  2. Han skal streike for Norwegian

  3. - Norwegian-meklingen er vanskelig

  4. Norwegian og Parat må bli enige før midnatt på tirsdag

  5. Parat gjør seg klar for streik i Danmark