Her er DNB-sjefens forklaring til Mæland

DNB-konsernsjef Rune Bjerke redegjorde for opprettelsen av postboksselskaper på Seychellene.

Publisert:

I rapporten får DNBs internrevisjon kritikk, og konsernsjef Rune Bjerke har fått beskjed av styret om å vurdere internrevisjonens kompetanse og ressurser.

På spørsmål fra E24 om Bjerke kan garantere at internrevisjonen nå har full oversikt over hva banken tilbyr av produkter i Norge og utlandet, svarer Bjerke – på grunn av styrets forespørsel – at han ikke kan garantere det.

– Jeg kan ikke utelukke at det er mer man skulle ha sett, sier Bjerke.

I redegjørelsen fra DNB, som er lagt ut på bankens hjemmesider, kommer det frem at det var den lokalt ansatte internrevisoren som også opprettet kontakt med Mossack Fonseca. Han hadde i tillegg til å være internrevisor ansvar å implementere «den delen av strategiplanen som gjaldt å legge til rette for etablering av selskaper i lavskatteland».

Som DNB skriver: «Dette innebar at intern revisor satte opp og implementerte tjenesten i egenskap av konsulent og deretter reviderte den i egenskap av intern revisor».

Varselklokker

Det var store forventninger da DNB mandag klokken 15.00 holdt pressekonferanse i bankens lokaler på Bjørvika i Oslo.

– Jeg har sagt at jeg ikke hadde kunnskap om etableringen av selskap på Seychellene. Men det er mitt ansvar. Jeg har derfor stilt meg spørsmålet: Burde varselklokken ringt sterkere underveis? Burde det vært mulig i 2007, 2008 eller 2009 og fått tak på den praksisen?

Slik reflekterte DNB-konsernsjef Rune Bjerke da han redegjorde for hvordan storbankens Luxembourg-kontor tilbød rundt 30 norske kunder å opprette postboksselskap på Seychellene.

REDEGJORDE: Konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum holder pressekonferanse om DNBs skatteparadis-praksis.

– På den tiden var jeg opptatt av én ting: At vi ikke bare skulle gjøre det finansdepartementet ba oss om, men at vi skulle gjøre mer, hevder Bjerke.

Sier de ikke visste

Bjerke legger mye av skylden på Luxembourg-avdelingen, som han sier ikke formidlet informasjon om etableringen av postboksselskapene, slik at ledelsen heller ikke fikk kunnskap om dem.

– Hvis man hadde sagt ifra, hadde vi gitt bedre informasjon til næringsdepartementet i 2014, sier han, og henviser til at næringsminister Monica Mæland ble feilinformert dette året da hun spurte om DNB hadde befatning med skatteparadiser.

Likevel legger han til:

– Det å sette i gang en heksejakt eller personjakt synes jeg er mindre viktig enn å lære av de forhold som gjorde at den praksisen ble etablert, sier han.

– Tenker på ansatte

– Det å etablere slike selskaper er noe vi ikke skulle gjort, men det var ikke ulovlig, sier Bjerke, men han er uansett klar på at praksisen ikke er akseptabel:

– Vi skulle ikke lagt til rette for opprettelsen av disse selskapene til våre kunder.

Les også

Professor om DNBs Luxembourg-praksis: – Lett å tenke at det sjelden er røyk uten ild

– Vår oppgave er ikke å legge til rette for selskapsstrukturer i lavskattland som ikke har regnskapsplikt, sier han.

Han presiserer at virksomheten er avsluttet, etter at den siste opprettelsen ble gjort i 2008.

– Det er mange ansatte i DNB som jeg tenker på hver dag nå, fordi jeg føler at de blir rammet urettferdig. Et styre og en ledelse skal tåle en støyt, men jeg synes det er viktig å sette hele saken i perspektiv, sier Bjerke.

Fant tre brudd

Bjerke sier DNB har avdekket tre brudd på interne retningslinjer gjennom sine undersøkelser hittil.

– Selve prosjektet ble implementert og drevet frem at DNB Luxembourgs interne revisor. Han var altså mer enn den interne revisoren, sier Bjerke.

– Disse bruddene må sees i forhold til markedspraksis og det generelle bildet som var gjeldende i denne perioden, sier Bjerke, og presiserer at det «ikke er en unnskyldning».

Les også

– DNBs stråmenn satt i 4.000 styrer

– Det kan ikke være tvil om at man med dagens øyne hadde grunnlag for å reise spørsmål på en slik måte at man kanskje hadde løftet det høyere opp. Men igjen tror jeg man skal være klar over at dette ble lagt frem i presentasjoner som del av en større strategi.

Har fortsatt tillit til Bjerke

DNB-styreleder Anne Carine Tanum sier styret fortsatt har tillit til Rune Bjerke som konsernsjef. Hun sier storbankens interne undersøkelse ikke gir grunnlag for noe annet. Samtidig varslet hun blant annet dette under mandagens redegjørelse:

  • Styret ber konsernsjefen revurderer organiseringen knyttet til DNBs virksomhet i Luxembourg
  • Styret ber konsernsjefen vurdere Privat Banking-virksomheten
  • Styret vil vurdere internrevisjonens kompetanse og ressurser

Aftenposten-avsløring

Presset har vært stort på DNB etter avsløringene om at Luxembourg-avdelingen til den delvis statseide storbanken har hjulpet nordmenn til skatteparadiset Seychellene.

DNB-avdelingen har hjulpet rundt 30 nordmenn å etablere postboksselskap ved hjelp av stråmenn fra Panama, har Aftenposten avslørt.

Det er ukjent hvor mange av disse opprettelsene som har blitt brukt til å skjule skattepliktig formue eller annen ulovlig virksomhet, om noen. Å opprette selskap i skatteparadis er ikke ulovlig i seg selv.

Mandagens redegjørelse kom på forespørsel fra næringsminister Monica Mæland (H), som selv ble feilinformert av DNB da hun i 2014 spurte om storbanken hadde befatning med skatteparadiser. Det har DNB nå innrømmet.

Rune Bjerke har samtidig nektet for at han eller andre i konsernledelsen kjente til praksisen.

Les også

Professor om DNBs Luxembourg-praksis: – Lett å tenke at det sjelden er røyk uten ild

Les også

Gjorde skatteparadis-endringer i 2009:
Tidligere Nordea-topp sier det var intern motstand

Les også

Skatteamnesti kan ryke etter DNB-advarsler

Publisert: