Snowboardprofiler vitner i merkevarestrid

De tidligere snowboardkjørerne Terje Håkonsen og Andreas Ygre-Wiig er blant dem som skal overbevise retten om at Santa Cruz er mer enn en universitetsby i California.

SKAL VITNE: Snowboard-profilene Terje Håkonsen og Andreas Ygre-Wiig er innkalt som vitner for Santa Cruz Skateboards.
Publisert: Publisert:

Det er den amerikanske skateboard-distributøren NHS Inc som har tatt Klagenemnda for industrirettigheter (Kfir) til retten, etter at både Patentstyret og Kfir valgte å oppheve merkevareregistreringen for Santa Cruz i Norge.

Santa Cruz Skateboards er ifølge ESPN verdens eldste nålevende skateboard-selskap. Merket ble startet opp av NHS Inc, som i sin tur er blant de ledende distributørene av skateboard i USA.

Men i 2018 besluttet Patentstyret at merket måtte oppheves, etter at danske Sports Group Denmark, som blant annet fører merket Cruz, leverte inn en såkalt administrativ overprøving og ba om at merket måtte settes til side som ugyldig eller slettes på grunn av manglende bruk.

– Varemerket ble kjent ugyldig både av Patentstyret og nå Kfir. Vi er uenige i den avgjørelsen og har derfor tatt ut søksmål for å få kjent vedtakene ugyldig, sier advokat Felix Reimers i advokatselskapet Gjessing Reimers, som representerer skateboard-distributøren.

– Dette er et varemerke som har vært benyttet lenge i Norge, forklarer han.

Les også

Norsk oppfinnelse med eksplosiv salgsvekst – går fra 2 til 170 millioner på to år

Skateboard-merket Santa Cruz er registrert i Norge under blant annet klær, fottøy, hodeplagg, rullebrett og t-skjorter. Her et gammelt slalom-skateboard utstilt i Santa Cruz i USA.

Registrert i 1992

Kfir mener på sin side at de to varemerkene striden står om, ikke har det nødvendige særpreget. Med andre ord, mener Kfir, er Santa Cruz et beskrivende merke.

«Klagenemnda var enig med Patentstyret at merket er stedsangivende, og at den figurative utformingen ikke tilfører særpreg», heter det i Kfirs oppsummering av vedtaket.

Det eldste av de to varemerkene (som begge leser Santa Cruz i ulik utforming), ble registrert i Norge i 1992. Det andre kom i 2005.

Santa Cruz-merket på ryggen til denne skateren er blant stridspunktene i rettstvisten i Oslo tingrett mandag.
Les også

«Presidentenes skredder» søker konkursbeskyttelse

Kfir viser til at det blir varemerkeloven av 1961 som gjelder, og at et varemerke som er stedsangivende ikke kan registreres.

«Den figurative utformingen av merkenes tekst er imidlertid ikke etter dagens rettsoppfatning tilstrekkelig til å gi merkene særpreg, og det er derfor ikke grunnlag for å opprettholde registreringen selv med unntaksanmerkning», anfører Kfir i sitt sluttinnlegg, ført i pennen av advokat Anders Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten.

Kfirs standpunkt er at dersom merket likevel har særpreg, så kan de søke på nytt.

– Dette er en ganske alminnelig varemerkesak. Tvisten står om to av Santa Cruz’ varemerkeregistreringer er gyldige eller ikke, sier Wilhelmsen, som ikke kommenterer saken ytterligere før den har fått sin behandling i tingretten.

Tidligere verdensmester og snowboardkjører Terje Håkonsen.
Les også

Solgte Hoka-sko og energidrikk for nær en kvart milliard

Kaller inn profiler

Det er heller ikke grunnlag for å opprettholde registreringen basert på såkalt innarbeidelse, anfører Kfir i sluttinnlegget.

Det er NHS Inc uenige i, og har kalt inn de kjente snowboardprofilene Terje Håkonsen og Andreas Ygre-Wiig som vitner. Også den profesjonelle skateren Henning Braaten skal vitne, ifølge sluttinnlegget fra NHS.

– Dette er et merke som har eksistert lenge og som er veldig kjent innen snowboard, skating, sykkel og mye mer, sier Terje Håkonsen.

Han bekrefter at han skal vitne i rettssaken for å fortelle om akkurat det.

– De fleste som skatet på 80- og 90-tallet vet hva Santa Cruz er. Så har de blitt et enda større merke siden da, sier Håkonsen.

Andreas Wiig sier på sin side at han ikke kan kommentere saken.

Ifølge NHS’ nettsider ble Santa Cruz Skateboards etablert i 1973 av de samme som stiftet NHS.

Det er satt av tre dager til forhandlingen i Oslo tingrett, fra og med mandag.

Les også

Flip-flopsalget skyter fart under corona

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om