Witzøe-konsern åpner nye restauranter – takker statens støtteordninger

Witzøe-eide Bitastad så mørkt på fremtiden da Norge stengte ned, men god etterspørsel i sommer og sjenerøse støtteordninger fra staten har gjort at de kan holde ekspansjonstakten oppe.

I FARTA: Bitastad-topp, Bjørn Vidar Tessem, inspiserer kjøkkenet på Sabrura-restauranten på Solsiden i Trondheim.

Ole Martin Wold
 • Sindre Hopland
Publisert:

Coronakrisen traff Bitastad hardt. I april var omsetningen i konsernet som i hele fjor omsatte for 909 millioner kroner, helt nede i 24 millioner.

Restaurantgiganten som står bak konseptene Big-Bite, Jordbærpikene, Sabrura og Sot permitterte over 1.200 ansatte da landet stengte ned, og alle piler pekte gal vei.

– Vi fryktet det verste og regnet med vi kunne overleve i fem måneder med stengte restauranter, sier Bitastads administrerende direktør Bjørn Vidar Tessem til E24.

Det Trondheimsbaserte konsernet sto midt i en avgjørende ekspansjonsprosess da viruset traff som hardest, og man måtte legge en ny strategi for årene fremover. Det ble besluttet å øke etableringstakten, noe som betyr at Bitastad ved utgangen av året vil ha 150 spisesteder i landet.

Men det stopper ikke der.

Les på E24+

Næringslivet trenger mye mindre koronastøtte enn ventet

Statsgaranterte lån sikrer likviditet til å fortsette ekspansjon

Bitastad vil ekspandere med 15–17 nye restauranter i 2020. Fem av dem har allerede blitt lagt til da krisen stod på som verst. I sin nye strategi vil selskapet gå inn for å åpne 20 nye restauranter i året ut 2023.

– Hvor viktige har de statlige støtteordningene vært for dere i den tøffe perioden?

– Det har vært viktig på den måten at vi kunne få folk tilbake på jobb enda raskere, og gjort at vi har kunnet opprettholde ekspansjon og videreutvikling av konseptene som er en viktig del av driften vår, sier han og legger til:

– Det hadde vært langt vanskeligere uten disse ordningene, sier han og hyller samtidig de ansattes kreativitet og innsats de siste månedene.

Til sammen har Bitastad mottatt 50 millioner kroner under den statsgaranterte lånegarantien.

I tillegg har konsernet og deres franchisedrivere mottatt millioner av kroner i kontantstøtte for bedrifter til å dekke faste kostnader de siste månedene. Big-Bite alene har fått rundt 2,2 millioner i kontantstøtte, ifølge oversikten fra Skatteetaten.

Største eier i Bitastad er Witzøe-familien med 33 prosent av aksjene, mens Bjørn Wiggen som er daglig leder i Witzøes investeringsselskap Kverva, eier 20 prosent av restaurantkonsernet.

RESTAURANTEIER: Salmar-arving og eier, Gustav Magnar Witzøe, er også største aksjonær i Bitastad som står bak restaurantkonseptene Big Bite, Jordbærpikene, Sabrura og Sot.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dere har jo også pengesterke eiere, har dere trengt hjelp derfra under krisen?

– Vi har ikke mottatt kapital fra eierne våre under krisen, men de har vært tett på og bidratt med kompetanse og erfaring for å få oss gjennom på best mulig måte.

Gustav Witsøe er ifølge Kapital Norges niende rikeste med en formue på rundt 30 milliarder kroner i 2019.

Bitastads administrerende direktør, Bjørn Vidar Tessem, er mektig imponert over de ansattes omstillingsevne under krise. I likhet med mange andre restauranter, måtte også Bitastad starte med hjemlevering som følge av nedstengingen.

Ole Martin Wold / E24

Sterk juli – august tilbake til normalen

– Nå er alle restaurantene åpnet igjen, og de ansatte er mer eller mindre tilbake på jobb. Det så mørkt ut i mars, men i juni snudde det, noe som gjør oss sikre på å fortsette ekspansjonen vi har begynt, sier Tessemi.

I juli så selskapet en organisk vekst på 22 prosent fra samme tid i fjor. I august har salget så langt stabilisert seg på nivå med fjoråret.

Dette stemmer også overens med DNBs korttransaksjonstall som viser at fast food og bakeri som utgjør den største delen av Bitastad-konsernet har sett kraftig omsetningsøkning gjennom sommeren (se graf under).

Samtidig er ikke dette hoppet nok til å redde 2020. I tiden fra nedstengingen i mars og frem til sommeren lå omsetningen milevis under fjoråret, og også under budsjett, opplyser Tessem, som anslo før krisen at selskapet skulle passere én milliard kroner i omsetning i 2020.

– Omsetningen vil nok til slutte ende på i underkant av milliarden, og slike kalkylene ser ut vil ebitda (driftsresultat journ.anm.) lande på et sted mellom 35–40 millioner kroner, sier han, et resultat som er 30 millioner mindre enn planlagt.

Oppkjøpsmuligheter

Samtidig er det ikke bare ekspansjon av de fire kjedene Bitastad har på agendaen.

– Vi ser også etter muligheter for oppkjøp, sier Tessem og fortsetter:

– Vi går bredt ut, men ser etter lokale gründere med fem eller flere restauranter, og som kan skaleres nasjonalt.

Bitastad ønsker ikke å utvide porteføljen med lisenser på utenlandske kjeder nå, da de mener det er større handlingsrom og mer lønnsomhet i egeneide konsepter og merkevarer som er lokalt forankret.

– Holder dere på med noen konkrete prosesser nå?

– Nei, ikke akkurat nå.

Konkurrenten i Umoe Restaurants har satset på det motsatte gjennom rettigheter til kjeder som TGI Friday’s, Burger King, Lion og Starbucks som har levert variert lønnsomhet den siste tiden.

Under kan du finne Bitastads selskaper som har fått kontaktstøtte:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Restaurant
 3. Coronaviruset
 4. Umoe Restaurants
 5. TGI Friday's
 6. Starbucks
 7. Burger King
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Taxfree-gigant tjente 150 millioner i fjor: – De pengene forsvant på to uker

 2. Betalt innhold

  Tilbake i full klipp uten statsstøtte. Næringslivets behov for koronastøtte langt lavere enn ventet.

 3. Hurtigruten tror de vil få 330 millioner kroner i krisestøtte og statsgaranterte lån

 4. Annonsørinnhold

 5. Gresvig kostet Sunde-familien over én milliard i fjor

 6. 78 selskaper har gått konkurs tross mottatt kontantstøtte