Vedum ut mot Høyres øl-forslag: – Bare PR
Hverken Senterpartiet eller Frp mener forslaget fra Høyres programkomité er særlig troverdig. Siv Jensen vil ha stats- eller finansministeren på banen før hun tror på at dette kan bli ny Høyre-politikk.
Søndag kveld annonserte Høyres programkomité at man enstemmig går inn for en kraftig avgiftsreduksjon når det gjelder øl, vin og sukkervarer.
– Vi har vært veldig restriktive på dette i Høyre, men jeg mener situasjonen nå er så annerledes, sier leder av komiteen og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Helleland om initiativet som skal handle om å skape nye arbeidsplasser – og det raskt.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er lite imponert.
– Dette er bare PR. Regjeringen har ført en uforutsigbar avgiftspolitikk, og er jo kjent for å ha satt opp avgiftene på brus og sjokolade- og sukkervarer med 40 og 80 prosent, sier Vedum til E24.
Han mener peker på at Høyre har statsministeren, finansministeren og lederen av finanskomiteen, og mener de heller burde fokusere på å få ned avgiftene på sukkervarer nå med det samme enn «å snakke om hva som kan skje i 2024».
Høyre vil senke avgiftene på øl og vin
Siv Jensen vil ha Solberg-svar
Frp-leder Siv Jensen rister også på hodet over Høyres nye avgiftsforslag, og er tvilende på at dette er ny Høyre-politikk.
– Det er fint hvis Høyre blir med for å gjøre noe med avgiftene på lokkevarer på andre siden av grensen, men vi har ikke tid til å vente på en lang behandling internt i Høyre, vi må gjøre noe med dette nå, i det neste budsjettet, sier Jensen.
Hun understreker også at dette er et komitéforslag.
– Vi har sett mange utspill fra Høyres programkomité i det siste, men det er mye mer interessant hva Sanner og Solberg mener om dette.
Der Høyre sier de har fått øynene opp for nøyaktig hvor alvorlig grensehandelen er for norsk varehandel, sier Frp velkommen etter.
– Vi har fått bekreftet det vi har sagt i alle år. Hvis vi skal ta vare på norske arbeidsplasser allerede til høsten så må noe skje nå. Det holder ikke med debatt, vi må ha vedtak.
Hun legger til at man de siste månedene har fått tusenvis av midlertidige jobber, som kunne blitt permanente hvis noe hadde blitt gjort med avgiftsnivået på alkohol og sukker.
Før lunsj hadde de brukt 6000 kroner på bensin. – Dette er guttedrømmen (+)
Knallår for industribryggeriene – mikrobryggeriene bremser opp
Vedum vil ikke røre alkoholavgiften
Samtidig som Vedum og Jensen er like lite imponert over Høyres avgiftspolitikk, er de avgiftsfiendtlige partilederne uenige om at billigere øl og vin er en god ting.
– På alkoholavgiften er vi forsiktige, for det har så mange konsekvenser. Kostnadene for enkeltfamilier er så utrolig stor, sier Vedum som mener det alltid vil være litt grensehandel.
Han mener samtidig at Helleland og Høyre starter med feil avgift.
– Jeg synes heller Høyre skal starte med å gjøre noe med avgiftene som rammer reiselivet hardt akkurat nå. Fra 31. oktober opphører lettelsene for reiselivsbransjen, blant annet momslettelsene, som går fra seks til 12 prosent.
Helleland peker på at mange av dem som jobber i reiselivsnæringen kan finne arbeid i varehandelen, om avgiftene senkes på alkohol og sukkervarer, og at mange midlertidige jobber som har kommet til de seneste månedene, kan gjøres permanente.
Nye grensehandeltall
I forrige uke kom det ferske grensehandeltall fra SSB som viste at handelen, på grunn av coronaviruset, har krympet med 99 prosent i andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
En rapport fra Menon på oppdrag fra Virke, anslår at den normale handelen i Sverige kunne sysselsatt 8.200 personer i norsk mat- og drikkevarenæring.
Frp har lenge ønsket kraftige kutt i særavgiften, men for regjeringspartiet KrF har det ikke vært aktuelt å gå med på slike kutt, og sa senest til Vårt Land i sommer «at dagens alkoholpolitikk ligger fast».