Nav har hittil anmeldt coronasvindel for 20 millioner

Seks personer og seks selskaper er så langt anmeldt av Nav for misbruk av kompensasjonsordningen.

Nav-sjef Hans Christian Holte sier de har avdekket flere forsøk på manipulering, endring og sletting av data i lønnskompensasjonsordnignen. Her fra pressekonferansen om ordningen i april.
 • David Bach
Publisert:

– Svindel av velferdsgoder er alvorlig arbeidslivskriminalitet, skriver arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en e-post til E24.

Han har fått oversendt en rekke spørsmål om hvordan en nylig bedrageridømt person kunne svindle Nav for nesten fire millioner kroner, gjennom den midlertidige lønnskompensasjonsordningen som ble innført i forbindelse med covid-19-pandemien.

– Informasjon knyttet til enkeltsaken er underlagt taushetsplikt. Vi kan derfor ikke svare konkret på disse spørsmålene, sier Holte.

Han understreker at han kun uttaler seg på generelt grunnlag og om kontroller av lønnskompensasjonsordningen som sådan, og ikke om enkeltsaker under etterforskning av Økokrim.

Les også

Siktet for millionbedrageri av coronastøtte: Tidligere dømt for grovt bankbedrageri

Seks anmeldt for 20 mill

I lønnskompensasjonsordningen sender arbeidsgiver hver måned inn opplysninger om arbeidsinntekt og arbeidsforhold på sine ansatte. Det er disse dataene a-krimsamarbeidet kan benytte seg av for å finne dem som forsøker å utnytte systemet.

– Vi har oppdaget at opplysninger om ansatte er manipulert, endret og slettet. Det kan være snakk om blant annet fiktive opplysninger, ID-tyveri eller medvirkning, skriver Holte.

– Kontrollene av lønnskompensasjonsordningen er ikke avsluttet. Vi har hittil anmeldt seks personer og seks virksomheter for cirka 20 millioner kroner. Flere saker er under utredning i Nav Kontroll.

To personer siktet

Økokrim gjennomførte tirsdag i forrige uke en koordinert aksjon hvor flere personer ble pågrepet. I forbindelse med aksjonen ble det ransaket på flere adresser og tatt beslag i verdigjenstander.

To personer ble fremstilt for varetektsfengsling. En person er også etterlyst. Saken gjelder grovt trygdebedrageri og grovt heleri av utbyttet.

Økokrim har gjentatte ganger uttrykt en frykt for økning i svindel med coronaordningene.

– Det følger av vår trusselvurdering at vi forventer å få flere lignende saker, sa politiadvokat Daniel Sollie i Økokrim til E24 i forrige uke.

Les også

Økokrim har siktet flere personer for millionbedrageri av coronastøtte

Har oppdaget manipulerte data

Nav-sjef Holte sier samarbeidet mellom etatene har ført til flere saker.

– Politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV har, gjennom a-krimsamarbeidet, etablert et godt samarbeid for å forebygge og avdekke denne type saker.

Nav Kontroll har gjennom sommeren fulgt med på registreringer og endringer i søknadsdata, i tett samarbeid også med Skatteetaten, forteller han videre.

– Dermed har vi kunnet identifisere både selskaper og ansatte fortløpende.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Økokrim
 3. Svindel
 4. Nav
 5. Hans Christian Holte

Flere artikler

 1. Økokrim har siktet flere personer for millionbedrageri av coronastøtte

 2. Skatteetaten har stoppet utbetalinger på 1,3 milliarder: – Vi tar koronasvindlerne

 3. Én siktet for å ha forsøkt å utnytte statsgarantiordningen

 4. Siktet for å ha svindlet coronaordning for 500.000 kroner

 5. Økokrim har siktet fire personer for heleri