Eksporten av norsk laks til Kina falt med 80 prosent i februar

Coronaviruset har sørget for en kraftig brems i det kinesiske markedet. Som et resultat har mer fisk blitt sendt til USA og Taiwan.

FULL STOPP: Kinesere blir oppfordret til å holde seg hjemme. Dermed spises det svært lite norsk fisk på landets restauranter.
Publisert:

I uke 5 ble det eksportert kun 10 tonn laks til Kina som følge av coronavirusets spredning. Det er foreløpig bunn i år.

Etter at året startet med et smell og rekorduke i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen, har utbruddet av Covid-19 lammet store deler av det kinesiske samfunnet.

Ettersom det meste av laks som selges i Kina blir spist ute på restauranter, har etterspørselen i verdens mest folkerike land falt dramatisk.

I årets første seks uker ble det eksportert 31 prosent mindre norsk laks enn samme periode i fjor, og i februar har fallet vært på hele 80 prosent. Det opplyser sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

SJØMATANALYTIKER: Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Lavere eksport til Italia og Kina

– For dem som satser hardt mot Kina, betyr jo denne nedgangen et tap. De må da finne nye markeder for fisken, og vi har sett en vekst til spesielt Taiwan og USA. Men dette veier ikke opp for bortfallet i Kina. Lakseprisen nå er lavere enn den ellers ville vært uten viruset, sier han.

Aandahl presiserer samtidig at Kina isolert er et lite marked for norsk laks, på omtrent tre prosent av totalen, og at totalbildet viser både høyere laksepris og en vekst i etterspørselen sammenlignet med samme tid i fjor.

– Fremover vil vi følge nøye med på hva som skjer, men vi har ikke merket viruset på noen annen måte enn at eksporten til Kina og Italia har gått ned, sier Aandahl.

Les også

Pålegger ansatte hjemmekontor etter risikoreiser

Merket noe nedgang i Asia

Verdens største lakseoppdretter Mowi besluttet i forrige måned å permittere alle sine fabrikkansatte i Kina – noe under 50 i tallet.

Med en andel på omtrent 20 prosent av Kinas årlige marked på omtrent 120.000 tonn laks, merker Mowi viruset i betydelig større grad enn Salmar, som først i fjor fikk tilbake tilgangen til det kinesiske markedet.

– Vi har levert lite til Kina også før viruset, så for oss har ikke dette vært merkbart. Merket noe nedgang i andre asiatiske land, men foreløpig ikke noe dramatisk. Dog ser handlemønsteret ut til å ha endret seg noe fra restaurant til mer handel i supermarked og at folk spiser hjemme, skriver salgsdirektør Frode Arntsen i en e-post.

Har avlyst arrangementer

For å hindre videre smitte tar internasjonale bedrifter nå grep, blant annet ved å pålegge ansatte som har vært i utsatte områder karantene fra jobb.

Salmar har innstilt reisevirksomhet til blant annet Asia inntil videre, opplyser Arntsen. I tillegg jobber noen ansatte i Asia fra hjemmekontor i en periode.

I Norges sjømatråd, som har hovedkontor i Tromsø og tretten kontorer i utlandet, tas det løpende beslutninger vedrørende kommende arrangementer, forteller Anders Nordøy Snellingen, manager for globale operasjoner.

– Vi har hittil avlyst noen visningsturer, møter og et PR-arrangement. I tillegg har vi redusert vår reiseaktivitet betydelig.

Les også

SAS tar corona-grep: Kutter ruter i Europa og til Hongkong

Fall i lakseprisen

Lakseprisen er som sjømatanalytiker Aandahl påpekte fremdeles høyere enn den var for et år siden, men det er samtidig ikke til å stikke under stol at den har fått seg en real virusknekk den siste måneden.

Statistisk sentralbyrås ferskeste tall fra uke 8 viser en eksportpris på fersk eller kjølt laks på 68,42 kroner kiloen. Det er en økning på 6 prosent fra uken før og på 14 prosent over samme uke i fjor.

Men det er også et fall på 12 prosent (10 kroner) fra årets første uke.

Norge eksporterte 216.000 tonn sjømat for 9,3 milliarder kroner i februar. Det er en reduksjon i volumet på 6 prosent og en økning i verdi på 1,4 milliarder kroner, eller 17 prosent, sammenlignet med februar i fjor.

Av laks isolert ble det eksportert 81.100 tonn til 5,9 milliarder kroner, opp 1 prosent i volum, og 817 millioner, eller 17 prosent opp i verdi.

Publisert: