Negativt prøveresultat for cruisepassasjerer i Haugesund

Begge prøvesvarene til de to cruisepassasjerene som er testet for coronavirus i Haugesund, er negative.

Marit Hommedal
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Ole Martin Skaug
Publisert:

(E24/HAUGESUND): Det opplyser kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen under en pressekonferanse i Haugesund tirsdag ettermiddag.

– Prøveresultatene viser at de to ikke er smittet av coronaviruset, og skipet vil forlate Haugesund så snart som mulig, sier Thorbjørnsen.

Det var smittevernlege Teis Qvale selv som utførte testene for de to passasjerene mandag kveld.

– Det var sent i går kveld at vi fikk beskjed om mulig smitte. Vi tok prøver av dem. De ble sendt med ekspressfart til Haukeland. Rundt klokken 14.30 i dag fikk vi beskjed om at de ikke var smittet.

Etter det Qvale har fått opplyst, rekvirerte rederiet selv et privatfly for å få prøvene sendt til Bergen.

– Det er meg bekjent første gang et cruiseskip har hatt mistanke om dette i Norge, sier Thorbjørnsen videre.

De to personene er nå i ferd med å forlate skipet etter eget ønske. De er ikke en fare for folkehelsen i regionen, og er gjester i Haugesund så lenge de ønsker, opplyser kommunedirektøren.

– Det har vært mange telefoner fra lokalbefolkningen som har vært redde for smitte. De to passasjeren var i byen i går, men de er ikke smittefarlige og var det heller ikke i går, understreker Thorbjørnsen.

– Det er ingen som trenger å være redde for økt smittefare i Haugesund.

1.200 passasjerer

Cruiseskipet Aida Aura var på vei opp langs norskekysten da to passasjerer meldte fra om symptomer på coronavirus. Totalt hadde det tyske skipet rundt 1.200 passasjerer om bord.

De to passasjerene var før avreise i nær kontakt med en person som senere har fått påvist viruset. Denne personen er ikke om bord på skipet.

Mandag kveld ba dermed skipet om å få ligge et ekstra døgn til kai i Haugesund på grunn av symptomene i påvente av prøvesvar.

Haugesund kommune ba tirsdag om at alle de 1.200 passasjerene om bord ikke forlot skipet, fordi helsemyndighetene ville ha kontroll. Senere tirsdag bekreftet imidlertid Haugesund kommune at de to passasjerene hadde vært i land og besøkt Haugesund sentrum.

Ikke symptomer

Smittevernlege i Haugesund kommune, Teis Qvale, understreket tirsdag at de to passasjerene ikke hadde symptomer da han var om bord for å ta prøver av dem.

Cruiseskipet ankom Haugesund fra den tyske byen Hamburg mandag. Etter planen skulle skipet seile videre til Bodø, hvor skipet i utgangspunktet skulle ankomme torsdag.

Skipet skal besøke en rekke norske havner gjennom de to ukene skipet befinner seg på tur langs norskekysten.

Det er det tyske cruiserederiet Aida Cruises som eier skipet. Tyske Aida eies av cruisekonsernet Carnival, et av verdens største cruiseselskaper.

De eier også cruiseskipet Diamond Princess, som lå utenfor Japan da om lag 3.700 mennesker ble satt i karantene 4. februar, etter at det ble påvist corona-smitte på flere passasjerer.

Totalt 705 mennesker ble smittet om bord i skipet i løpet av karantenetiden.

Les også

Cruiseskip til kai i Haugesund med corona-mistanke

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Haugesund
 4. Cruise
 5. Skipsfart
 6. Aksjelive
 7. Haugesund kommune

Flere artikler

 1. Full alarm da cruisepassasjerer fikk corona-symptomer: – Ingen norske kommuner er forberedt på å ta imot 2.000 syke

 2. Cruiseskip til kai i Haugesund med corona-mistanke

 3. Betalt innhold

  Ingen koronasmitte om bord på cruiseskip i Haugesund

 4. Haugesund stenger for cruisepassasjerer

 5. Nytt cruiseskip rammet av coronavirus