Oljeprisutslagene

Riggbransjen frykter «kombinasjon av finanskrisen og oljeprisfallet i 2014»

En sårbar riggbransje, både globalt og i Norge, opplever oljeprisfallet og coronaeffektene som truende. – Må forberede oss på svært krevende tider, sier forbundsleder i Norges Rederiforbund.

Riggbransjen, her representert ved riggen Maersk Inspirer, er en skjør bransje. Bransjen fikk ordentlig svi under oljeprisfallet i 2014. Nå frykter bransjen en kombinasjon av finanskrisen og forrige oljeprisfall.

Digitalt
 • Lars Taraldsen
Publisert: Publisert:

Forbundsleder i Rederiforbundet Harald Solberg sier til E24 at de frykter effekter som kan sammenlignes med en kombinasjon av finanskrisen og oljeprisfallet i 2014.

– Corona-situasjonen fører til store utfordringer i alle segmenter. En langvarig lav oljepris vil kunne føre til vesentlige negative konsekvenser for aktivitet og inntjening. Så langt er det mye som tyder på at effektene av corona-situasjonen kan bli en krevende situasjon som vi frykter kan sammenlignes med en kombinasjon av finanskrisen og oljeprisfallet i 2014, ifølge Solberg.

Han mener at de i så tilfelle må forberede seg på svært krevende tider.

– Foreløpig er det for tidlig å si hvilke konsekvenser dette vil få, men vi følger situasjonen tett og er i nær dialog med våre medlemmer om situasjonen, sier forbundslederen.

Les på E24+

Derfor kan oljeprisfallet bli kortvarig

Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, sier at det er for tidlig å si hvilke konsekvenser coronasituasjonen kan få for riggbransjen i Norge.

Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hele verdens prognostiserte vekst kan viskes ut

Partner og viseadministrerende direktør i analyseselskapet Rystad Energy, Lars Eirik Nicolaisen sier til E24 at coronasituasjonen i seg selv driver destruksjon av oljeetterspørsel.

– Effekten av dette kan bli at hele verdens prognostiserte vekst i etterspørsel i år vil viskes ut. Det kan bli enda mye verre enn det også, sier han.

Rystad-sjefen sier at dette naturlig nok er dramatisk for oljemarkedene da tilbudssiden av olje er nokså høy i år, blant annet gjennom Johan Sverdrup-produksjonen.

Les også

Verste ras siden 2008 på Oslo Børs

– Dette driver dermed et ekstra kall på OPEC til å balansere markedene. Selv uten corona så vi et behov for at OPEC+ måtte gjøre ytterligere innstramminger i oljetilbud for å balansere markedene i 2020. Nå, etter corona, er altså dette forsterket, sier Nicolaisen.

Han sier at situasjonen, der OPEC+ ikke klarte å finne sammen til en felles løsning og dermed starter en priskrig, minner veldig om situasjonen i 2014. 

Nicolaisen peker videre på at riggbransjen er svært sårbar.

– Oppturen har begynt å ta form, men frem til i dag har dette gått noe saktere enn hva mange hadde forventet. I praksis betyr dette at utnyttelsesgraden på flåten, samt ratebildet ikke har vokst etter forventning. Balansene til selskapene i denne industrien er dimensjonert for at markedene skal komme tilbake fortere enn det som har materialisert seg gjennom 2019, sier han.

Les også

Fellesforbundet trosser oljeprisfall, virus og børskrakk – vil kreve minst 3 prosent lønnsvekst

– Bedre skodd i Norge

For øvrig, med oppgang i det tempoet som ble demonstrert i 2018 og 2019 mener Nicolaisen at det var sannsynlig at flere av spillerne i riggmarkedet ikke ville klare å betjene sine gjeldsforpliktelser, og dermed havne i en konkurssituasjon.

– Gitt de tidligere nevnte effektene, så er dette nå enda mer sannsynlig. Usikkerheten som kommer med en periode med om lag 30 dollar per fat, betyr at oljeselskapene går inn i en frys-situasjon der de ikke tar noen nye beslutninger. I verste fall forsøker de å reversere noen av beslutningene de allerede har tatt.

Dette, mener analysesjefen, vil gå utover aktivitet i blant annet riggbransjen som igjen vil utsette oppgangen som er så sårt tiltrengt i utnyttelsesgrad og rater. 

Han mener at Norge er litt annerledes i dette med tanke på at markedet her faktisk har tatt seg ganske bra opp allerede. 

– De dedikerte spillerne, som Odfjell og Maersk, er ganske godt skodd. Men – alle mekanismene er også i spill her, sier han.

– Veldig utfordrende

Rigganalytiker Kim Uggedal i SEB mener situasjonen er dramatisk.

– Om oljeprisen blir liggende på 30-tallet over lengre tid, vil vi nødvendigvis se lavere aktivitet og utsatte anbud både på leting og feltutvikling. Vi har sett en svak forbedring i de underliggende forholdene i riggmarkedet over det siste året, men det har vært en skjør opptur som er veldig utsatt for tilbakeslag som det vi ser nå, sier han til E24.

SEB-analytikeren mener markedsbalansen på norsk sokkel ser strammere ut enn internasjonalt, men tro oljeselskapene også her vil tenke seg om en ekstra gang før de sanksjonerer nye prosjekter eller setter i gang med ny leteaktivitet.

Han sier flere av riggselskapene har en veldig høy gjeldsgrad, og at dagens rater ikke er bærekraftige.

– Disse vil måtte refinansiere i løpet av det neste året, og noen av de vil også trenge tilførsel av likviditet. Med press på aksjekurs og kredittmarkeder som mer eller mindre er stengt så vil dette bli veldig utfordrende.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Norge
 3. Norges Rederiforbund
 4. Rigg
 5. Oljepris

Flere artikler

 1. Tina Bru håper oljekutt skal stabilisere prisene

 2. Betalt innhold

  Derfor kan oljeprisfallet bli kortvarig

 3. Mener krisen kan bli verre enn forrige oljenedtur: – Giftig cocktail

 4. Ingen krisestemning blant de oljeansatte: – Vi har lært

 5. Spår nye permitteringer etter oljeprisras