Nytt surt år for XXL-sjefen: Tapte over 100 millioner kroner i fjor

Fjoråret var nok et år med store tap for XXL- og Power-grunnlegger Øivind Tidemandsen. Også hittil i år har han tapt over 100 millioner i papirverdier på sportskjeden.

Tidemandsens datterselskap Dolphin Management eier 24,5 prosent av XXL-aksjene, og har medført store tap de siste årene.

Helge Mikalsen / VG
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Øivind Tidemandsen er største aksjonær i sportskjeden XXL, elektronikkjeden Power og interiørkjeden Home & Cottage.

XXL har det siste året støtt på utfordringer, med blant annet rokkering i toppen av selskapet. E24 har også omtalt prisjuks og «Krigsskolen».

Ferske tall fra Brønnøysundregistrene viser at Tidemandsen tapte 103,5 millioner kroner i fjor, gjennom hans heleide investeringsselskap Dolphin Holding.

XXL-grunnleggeren fortsetter dermed å tape penger, etter at selskapet i 2017 leverte et underskudd etter skatt på 185 millioner kroner.

Tapt over 100 mill.

Gjennom selskapet eier han datterselskapet Dolphin Management, som igjen eier 22,75 prosent av XXL.

Også i år har pilene vendt nedover.

Dolphin Management hadde ved starten av året en andel på 24,5 prosent av XXL-aksjene. Da Oslo Børs åpnet den 2. januar var verdien på Tidemandsens aksjer 892,1 millioner kroner.

Den 19. juni solgte han 2,4 millioner aksjer til oppkjøpsfondet Altor for 25 kroner per aksje. Det tilsvarer en pris på 60 millioner kroner.

Tidemandsen sitter nå på 22,75 prosent av aksjene, noe som tilsvarer 721,6 millioner kroner etter fredages sluttkurs. Inkludert aksjesalget til Altor står han igjen med 781,6 millioner kroner, og har dermed tapt 110,5 millioner på XXL så langt i år.

Det har ikke lyktes E24 å få Øivind Tidemandsen i tale om årsregnskapet.

Les også

XXL kjøper krisehjelp fra PR-byrå etter avsløringer

Aksjonærene rømmer fra XXL

AksjeNorge slapp i september oversikt over hvor mange privatpersoner som eier aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs. Her hadde antallet norske privatpersoner med XXL-aksjer falt med 679 personer – en reduksjon på 8 prosent.

Norges største sportsutstyrskjede har slitt på Børsen i lengre tid, men AksjeNorge tilskriver også noe av nedsalget de negative presseoppslagene som har rammet kjeden.

Før sommerferien avslørte E24 at XXL-ansatte i Norge over flere år har blitt straffet med armhevinger for å gjøre feil, og at flere opplever en fryktpreget ukultur i sportskjeden.

E24 har også omtalt den såkalte «krigsskolen», et ledertreningskurs nær svenskegrensen. Her skal XXL-ansatte ha blitt nektet måltider, fått isvann helt over hodet og blitt utsatt for jevnlige utskjellinger.

I august sto tidligere XXL-ledere frem i E24 med historier om utbredt prisjuks, noe som har ført til at Forbrukertilsynet iverksatte gransking.

Les også:

Les på E24+

(+) Børsprofil: Slik forbereder du deg på Nordic Nanovectors neste pengejakt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. XXL
  2. Dolphin
  3. Home & Cottage
  4. Expert
  5. Power
  6. Øivind Tidemandsen

Flere artikler