Konkursen i Thomas Cook

Flyanalytiker tror Ving-kjøp snart er klart: – De har ikke for mye tid på seg

Hans Jørgen Elnæs tror både finansielle aktører og aktører innen reiselivsbransjen kan være aktuelle kjøpere av Thomas Cooks nordiske virksomhet.

KONK: Det er to uker siden Thomas Cook gikk konkurs. Det er uavklart hva som skjer med deres skandinaviske charterselskap, Ving.
 • Sigrid Moe
Publisert:

– At det er en stille periode, er egentlig et godt tegn for salg av virksomheten. Jeg tror informasjon hadde lekket ut om det var mer usikkert, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til E24.

– Jeg antar at der foregår mye i kulissene der nå, sier analytikeren.

Det er over to uker siden den britiske reiselivsgiganten Thomas Cook gikk konkurs, i underkant av ett døgn etter konkursen var et faktum, meldte datterselskapet Vinggruppen at de ville fortsette driften som vanlig.

Les på E24+

Ving Norge har blitt en utbyttemaskin for et selskap i krise

Oktober

Allerede da sa administrerende direktør Christian Grønli i Ving Norge at det var flere interessenter som hadde meldt seg. I forrige uke gjentok informasjonssjef Siri Røhr-Staff at det var mange som var interessert i å kjøpe den nordiske virksomheten, og at det pågikk hyppig møtevirksomhet.

Det tror Elnæs fremdeles det er.

– Ving og ledelsen har veldig mye riktig i prosessen i forbindelse med konkursen. Det burde være en avtale på plass i løpet av oktober. De har ikke for mye tid på seg, sier Elnæs og viser til at DNB hjelper og bistår Thomas Cook Northern Europe med garantikravene.

– De vil ikke kunne sitte i en slik posisjon over tid, legger han til.

Virksomheten Thomas Cook Northern Europe består av Ving i Norge og Sverige, Spies i Danmark og Tjäreborg i Finland.

Les også

Norske guider får utsatt lønn etter Thomas Cook-konkursen

Potensielle kjøpere

Ifølge DN er den svenske investeringsbanken Carnegie hyret for å finne flere budgivere.

Private equity-fondet Triton Partners la inn bud på den nordiske virksomheten før sommeren, og Elnæs har tidligere fortalt at han fortsatt tror Triton er interessert.

– Det kan være flere typer kjøpere som er interessert. Det kan være finansielle aktører, som ser at investeringen kan gi god avkastning, men jeg ser heller ikke bort fra at en aktør som EasyJet kan være interessert, sier Elnæs.

Årsaken til at EasyJet kan være interessert, er flere. Sjefen i selskapet, Johan Lundgren, har bakgrunn fra reiseselskapet TUI.

– EasyJet bygger opp en virksomhet, der de vil bli en slags charteroperatør. EasyJet har flere ganger forsøkt å komme i posisjon i Skandinavia, men det har ikke gått bra. Om de er interessert i å få tak i noen av de mest kjente merkevarene i Skandinavia, har de mulighet nå, sier Elnæs, som legger til at dette også kan gi selskapet et bedre fotfeste som lavprisselskap i regionen.

Solgt samlet

Den skandinaviske delen av selskapet hadde et resultat etter skatt på 95 millioner pund i fjor (1,07 mrd. kroner), mens den britiske delen av Thomas Cook som tapte syv millioner pund (79,1 millioner kroner) i samme år.

– Jeg blir overrasket om ikke Nord-Europa-virksomheten blir solgt samlet. Disse fire har levert gode tall over tid, og er innarbeidet i sine markeder, sier Elnæs.

Tidligere denne uken ble det kjent at Hays Travel, en av Thomas Cooks rivaler, har kjøpt opp Thomas Cooks 555 butikker i Storbritannia.

– Bostyrerne jobber nok knallhardt med å få solgt verdiene, for å kunne betale kreditorene nå, sier Elnæs.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Thomas Cooks død er rene Hemingway-fortellingen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkursen i Thomas Cook
 2. Ving
 3. Thomas Cook
 4. Konkurs
 5. Hans Jørgen Elnæs

Flere artikler

 1. Har mottatt første bud på Ving: – Kan gå relativt kjapt

 2. Flyanalytiker tror Ving kan bli kjøpt av investeringsfond

 3. Ving får nye eiere etter Thomas Cook-konkursen

 4. Flyanalytiker: – Kunne ikke fått bedre eiere

 5. Tyrkia-flyplass skaper trøbbel for Ving-reisende