Tele2 betaler 1,1 milliarder for 4G-dekning

Er du Tele2-kunde? Når får du 4G gjennom Telenors mobilnett.

ENIGE: Adm. direktør Arild Hustad i Tele2 Norge og adm. direktør Berit Svendsen i Telenor Norge har inngått avtale om nasjonal gjesting.
Publisert: Publisert:

Tele2 ser ut til å ha lagt striden med Telenor på hyllen for en stund.

Nå har de nemlig inngått en nasjonal gjesting-avtale med telekomgiganten Telenor for alle merkevarene i Tele2-konsernet. Kontrakten ble annonsert i en pressemelding fra selskapene.

Avtalen omfatter alle dagens mobilteknologier fra 2G (GSM), 3G og 4G (LTE), og gjelder fra 1. juli.

Telenor har også fått gjennomslag for sitt ønske om å ta mer betalt for høyere fart i mobilnettet, noe som har vært et betent stridstema mellom Tele2s One Call og Telenor tidligere.

Les også

Rekordbot til Telenor

Fra før har Tele2-selskapene Network Norway, One Call og My Call en lignende gjesteavtale med Telenor, mens Tele2 tidligere har vært gjester i Netcoms nett. Begge avtalene Tele2-selskapene hadde med Netcom og Telenor løp ut i år.

Det er ingen hemmelighet i bransjen at Tele2 har forhandlet både med Telenor og Netcom, men det var altså giganten på Fornebu som sikret kontrakten.

En nasjonal gjesteavtale betyr i dette tilfellet at en kunde hos Tele2 automatisk bil benytte seg av Telenors mobilnett der Tele2 mangler dekning.

E24 BEDRIFT:Sjekk nøkkeltallene til Tele2

Tele2s nett dekker per i dag rundt 75 prosent av befolkningen.

Blar opp 1,1 milliarder

Til E24 opplyser Tele2 at de betaler rundt 750 millioner kroner i året for nettleien. Fordelt på kontraktens lengde på 18 måneder betaler Tele2 over 1,1 milliarder kroner for tilgangen til Telenors nett.

Administrerende direktør for Tele2s norske virksomheter, Arild Hustad, sier at det viktigste med denne avtalen er tilgangen til 4G.

Tele2 annonserte tidligere i år at kundene deres endelig ville få tilgang til 4G-nettet, gjennom Netcom. Selskapet har tidligere ikke klart å bli enige med Telenor om 4G-tilgang.

- Nå kan vi tilby 4G tidligere, noe som vil styrke vår posisjon i markedet. Tele2s storforbrukere får tilgang til 4G i morgen, mens alle andre vil få tilgang i løpet av sommeren.

- Hvorfor bytter dere fra Netcom til Telenor?

- Vi har hele tiden sagt at vi ønsker én roamingpartner. En slik partner sammen med et eget mobilnett er en god kombinasjon. At vi valget falt på Telenor er satt sammen av flere grunner som god mobildekning i Norge, tilgang til 4G og en god del fleksibilitet.

Les også

Tele2 ser økt norsk mobilkonkurranse

Adm. direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen sier at de er glade for at Tele2 valgte Telenor.

- For oss er dette en tydelig bekreftelse på at Telenors suverene dekning, nettkapasitet og sikkerhet verdsettes av andre mobilselskaper i Norge. Vi er glade for å ha kommet frem til enighet med Tele2 om denne avtalen, sier Svendsen.

Uviss skjebne for eget nett

I desember annonserte Post- og teletilsynet resultatene fra den viktige frekvensauksjonen i tre frekvensbånd til norske mobilnett. Netcom, Telenor og den mobile bredbåndsoperatøren ICE sikret seg da hver sine blokker i flere frekvenser.

Tele2 satt igjen som den store taperen etter den hemmelige auksjonen.

Les også

Tele2 drømte om å eie - nå må de leie

I sitt eget nett sitter Tele2 da med ressurser for bruk til 3G- og GSM-nettverk innenfor 900- og 2.100-frekvensene, men disse lisensene løper også snart ut.

Tele2 har satset store summer på å bygge ut sitt eget mobilnett i Norge, og har ifølge Hustad investert rundt 250 millioner svenske kroner i mobilnettet de første tre månedene av året. Hustad sier at investeringsvolumet nå blir vurdert fortløpende.

- Hva skjer med deres eget nett nå?

- Det er uavklart. Nå fortsetter vi å bruke det som før. Vi lykkes ikke i desember i fjor, men jobber hardt med å finne en langsiktig strukturell løsning, forteller Hustad.

- Når har dere en løsning klar?

- Det vet vi ikke ennå. Det viktigste er at våre kunder ikke vil merke noe, påpeker Hustad.

Avviser ikke ICE-samarbeid

Mens Tele2 tapte vinterens frekvenskamp, sikret selskapet Telco Data seg like mange frekvensblokker som Telenor og Netcom. Det er den ukrainsk-amerikanske milliardæren Leonard Blavatnik sitt selskap Access Industries som står bak dette selskapet.

For noen år tilbake kjøpte Balavtnik den nordiske mobiloperatøren ICE.

De opererer nå i mobildatanettet via det gamle NMT-frekvensene på 450-båndet. Selskapet baserer seg på den amerikanske CDMA-teknologien, som ikke er kompatibel med GSM-teknologien Netcom, Telenor og Tele2 bruker.

Les også

Ice tredoblet resultatet

Hva ICE kommer til å gjøre med frekvensene er ikke kjent, men de har sikret seg et obligasjonslån på 1,5 milliarder svenske kroner for å finansiere nettinvesteringer.

- Er det aktuelt for dere å inngå samarbeid med ICE?

- Vi jobber med å finne en langsiktig strukturell løsning, gjentar Hustad.

Ingen øvre begrensning

One Call har tidligere klaget Telenor inn til Post- og teletilsynet etter at de følte seg diskriminert av telegiganten. Kjernen i konflikten var da at One Call-kunder fikk redusert hastighet i Telenor-nettet.

Da ble Telenor ilagt en bot på fem millioner kroner for å ha gitt One Call og andre nettleietakere redusert hastighet på mobilsurfing.

I den nye avtalen med Telenor er det ifølge Hustad ingen øvre begrensning på bruk, men avtalen er differensiert ved at det er mulig å kjøpe høyere hastighet mot et hastighetstillegg.

- Telenor har overført denne ordningen til grossistleddet også.

Les også:

Forbrukerombudet: – One Call driver villedende markedsføring- Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelseTelenor i telekrig i Danmark:Gir bort gratis datatilgangNetcom tar i bruk nye 4G-frekvenserTelenor frykter ikke storinnrykk fra «frekvens-milliardæren»

Publisert:
Gå til e24.no