Refser regjeringens avgiftshopp på godis

Gjennom budsjettforliket har de fire borglige partiene bestemt at sjokolade- og sukkervareavgiften økes hele 80 prosent til neste år.

BLIR DYRERE: Men heller ikke sukkerfrie varer og kosttilskudd slipper unna regjeringens økning av sukkeravgiften, ifølge Nidar, som mener hele avgiften er skivebom.
Publisert: Publisert:

Særavgiften økes nemlig fra 20,19 til 36,92 kroner per kilo vare, noe som anslagsvis gir 1,1 milliarder ferske avgiftskroner i statskassen.

Det er ikke søt musikk i ørene til Nidar. De tordner mot avgifts-hoppet og sier Norges fire sjokoladefabrikker blir rammet beinhardt.

– Dagens sjokolade- og sukkervareavgift er etter vår vurdering urettferdig, utdatert, ulogisk og konkurransevridende, skriver Nidar i en epost til E24.

Les også

Enige om statsbudsjett: Maskinskatten fjernes

Kjøper ikke helseargument

De anslår at de selv må betale en halv milliard i sukkeravgift i 2018, og at hver industriarbeidsplass ved Nidar-fabrikken vil bli én million kroner dyrere.

Nidar mener hele avgiften bygger på bristende logikk og gir svært urettferdige utslag. De fremholder at sjokoladekaker og sjokoladekjeks slipper avgift – mens deres egen julemarsipan avgiftsbelegges.

– Hvis hensikten med sjokolade- og sukkervareavgiften er å redusere overvektsproblemet, som i seg selv er et edelt mål, burde avgiften gjelde alle sukkerholdige produkter. Slik er det ikke, fremholder de.

Imens rammer sukkeravgiften også noen sukkerfrie produkter. Blant dem er flere typer halspastiller, tyggegummi – og kosttilskuddet Vitaminbjørner, sistnevnte angivelig grunnet utformingen.

E24 har foreløpig ikke fått tak i Finansdepartementet for en kommentar.

Les også

«Tesla-skatten» vrakes i budsjettavtalen

Avfeier kritikken

Avgiftshoppet møter også motstand på Stortinget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen er næringsfiendtlige, ettersom de gjør det desto mer lønnsomt for nordmenn å gå på handletur over grensen.

– Det blir mer handel over nett og mer svenskehandel. Det er jo en kjensgjerning at brus og godteri er lokkevarer, sier Vedum til NTB.

Sveinung Stensland, Høyres helsepolitiske talsperson, avfeier Vedums kritikk som «hystrerisk».

– I forrige periode fikk regjeringen kritikk for å ikke øke avgiftene på usunne matprodukter. Nå gjøres det, og da kommer også kritikken, sier han til nyhetsbyrået.

Publisert: