Posten om vraking av 350-kronersgrensen: – Det blir et kaos

Posten anslår at 90 prosent av netthandelen fra utlandet med småpakker forsvinner om 350- kronersgrensen vrakes. 

VENTER I SPENNING PÅ LOVFORSLAG: Posten frykter å sitte igjen med hundretusenvis av pakker dersom Stortinget vedtar et forslag om å vrake 350-kronersgrensen.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Et flertall i Stortingets finanskomité gikk denne uken inn for å be regjeringen om å utrede og å skrote toll- og momsfritaket på varer fra utlandet, den såkalte 350-kronersregelen.

Det vil i så fall ikke bare si at nordmenn må betale toll- og merverdiavgift på alle varer som fraktes over landets grenser. Posten og andre fraktselskaper må fortolle varene, og da påløper et fortollingsgebyr i tillegg til avgiftene på minst 158 kroner.

– Det er derfor de fleste land har en grense, for det blir mye arbeid med tollbehandling – enten det er dyre eller billige varer. Det er uhensiktsmessig å ta bort grensen før det er realistisk å få på plass løsninger der selgerselskapet i utlandet krever inn momsen når kunden kjøper varen, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff, til E24.

– Posten kommer til å sitte igjen med et fjell av utenlandske varer som er bestilt, men som folk ikke vil hente på grunn av toll og gebyr. Alle varene må håndteres, lagres og returneres når folk ikke vil betale. Noe lignende har nettopp skjedd i Sverige, sier han.

Les også

Mer grensehandel: Vi har «harryhandlet» for 15,1 milliarder det siste året

Svenske Postnord sendte 400.000 pakker til Kina

I Sverige ble Postnord pålagt å påse at avgifter ble betalt til statskassen for varer som kom inn fra land utenfor EU, og ble dermed nødt til å innføre en administrasjonsavgift på 75 kroner pakken for å dekke kostnadene fra 1. mars.

Det var nemlig antatt at den svenske stat hadde gått glipp av mellom 500 millioner og 1 milliard svenske kroner årlig fordi svenskene ivrig bestiller billige varer fra land som Kina, ifølge SVT.

Pressesjef John Eckhoff i Posten.

Foto: Posten

Imidlertid ble det ingen smidig overgang, fordi pakkene fra fjerne strøk kan ramle i postkassen månedsvis etter bestillingen er foretatt.

Da 75-kronersavgiften ble innført, nektet om lag halvparten av svenskene å ta imot pakkene sine, og Postnord satt igjen med 400.000 pakker som måtte sendes tilbake til Kina, ifølge svenske Breakit.

Også Posten i Norge frykter å sitte igjen med hundretusenvis av pakker som nordmenn ikke vil ta imot når nordmenn må betale 158 kroner i fortollingsgebyr i tillegg til andre avgifter.

– Det blir et kaos! Det vil påføre Posten kjempestore kostnader som ingen vil dekke. Umiddelbart må vi sette av svært store ressurser for å håndtere berget av utenlandske varer som folk ikke vil ha. Problemet vil bli mye større enn i Sverige siden Norge ikke er med i EUs tollunion, og vi må derfor også tollbehandle sendinger fra EU. Det blir et voldsomt ressurssløseri, sier Eckhoff.

Ser voldsomt fall i netthandel

På sikt antar Posten at det blir langt mindre å gjøre. Posten anslår at vraking av 350-kronersgrensen vil bety at 90 prosent av netthandelen fra utlandet forsvinner.

– Da sitter vi igjen med 10 prosent som får tollgebyr og kostnader som i dag, hvis man likevel velger å bestille billige varer, sier Eckhoff.

I Sverige hadde nesten alle pakkene inn til landet fra Kina en verdi under 200 kroner, og antall pakker til landet falt fra et nivå på mellom 120.000 og 150.000 pakker fra Kina daglig høsten 2017, til 15.000 pakker daglig etter 1. mars, ifølge tall fra Postnord i samarbeid med Svensk digital handel og HUI Research, gjengitt av Breakit.

– Det vil helt klart bli mindre å gjøre. Det kommer først til å hope seg opp et berg med pakker, så vil importen stoppe opp og normaliseres på et betydelig lavere nivå, sier Eckhoff.

Les også

Slik unngår nordmenn sukkerskatten

Håper på EU-løsning

Løsningen i det svenske kaoset ble at Postnord prøver å inngå avtaler med de internasjonale netthandelaktørene om å legge til toll og merverdiavgift ved bestilling. Hittil er én slik avtale landet.

I EU pågår et arbeid med å finne en lignende løsning med de store netthandelsaktørene som etter planen skal tre i kraft i 2021.

– Det er fullt mulig å fjerne 350-kronersgrensen, men det må gjøres på en forsvarlig og fornuftig måte, sier Eckhoff.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf) sitter i Finanskomiteen og er én av forslagsstillerne som ønsker å fjerne 350-kronersgrensen for å verne norsk næringsliv og arbeidsplasser fra utenlandsk konkurranse.

Han forteller at forslagsstillerne ønsker en utredning nettopp for å sikre en smidig overgang.

– EU har et regelverk hvor merverdiavgift skal beregnes fra første krone, og innen 2021 skal dette også gjelde for tredjeland. Sverige og Danmark er raskere fremme enn EU på å innføre dette. Det bør absolutt være mulig å lære og å ta i bruk løsningene deres. Det beste er hvis nettaktørene innarbeider en løsning hvor moms betales automatisk, sier Ropstad til E24.

– Vi er klare på at vi ikke ønsker et stort gebyr for forbruker.

– Hvordan skal Posten få betalt for fortollingen da?

– Akkurat det praktiske må regjeringen komme tilbake til, men vi vet fra for eksempel Finland at en løsning kan være å fortolle varene selv gjennom en nettside, sier Ropstad.

JOBBER FOR TOLL OG MOMS FRA FØRSTE KRONE: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Ser til Finland

– I Sverige satt Postnord igjen med 400.000 pakker som måtte sendes til Kina. Hvordan kan regjeringen unngå det samme i Norge?

– Formålet må være å unngå det. Uansett er det tale om et engangstilfelle, og det er viktig å fjerne grensen på en treffsikker måte, sier Ropstad.

– Vil i så fall Posten få dekket kostnadene for å ta unna alle pakkene?

– Poenget er at Posten og regjeringen må være i dialog. Stortinget har bare vedtatt at regjeringen skal utrede en måte å fjerne 350-kronersgrensen på. Hvordan dette skal gjennomføres, kommer i neste omgang. Jeg bare registrerer at Finland har en modell for hvordan det kan gjøres, sier Ropstad.

– Nordmenn blir verre stilt enn våre europeiske naboer som fortsatt får glede av tollfri handel innad EU?

– Ja, men det er også moms fra første krone innad EU.

– Men det er ikke særavgifter på over hundre prosent på enkelte varer innad EU?

– Jeg tror det fortsatt er et stort flertall som vil være utenfor EU. EU har uansett ikke et koordinert avgiftsregelverk innad. Vi taper enorme summer og arbeidsplasser på 350-kronersgrensen, sier Ropstad.

Les også

Vil kutte avgiftsfri netthandel

Les også

Søt avgift skaper bitterhet i Frp

Les også

– Skulle gjerne hatt Icas innkjøpsbetingelser

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Posten
  2. Kristelig Folkeparti (KrF)
  3. Arbeiderpartiet (Ap)
  4. Sosialistisk Venstreparti (SV)
  5. Rødt (R)
  6. Solberg-regjeringen
  7. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler