Dette tjente næringslivets mektigste kvinner i 2017

To av Norges mektigste kvinner på næringslivsfronten håvet inn over 12 millioner kroner hver i fjor. Dette er imidlertid 116 millioner mindre enn en av næringslivets mektigste mann.

NÆRINGSLIVSKVINNER: De mektigste kvinnene på næringslivsfronten, fra venstre Telenor-styreleder Gunn Wærsted, reder-direktør Elisabeth Grieg, kosmetikk-millionær Celina Midelfart og avtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Foto: Scanpix/VG
 • Marthe S. Lien
 • Sigrid Moe
Publisert:

Styreleder Gunn Wærsted i Telenor topper listen over kvinner i næringslivstoppen som tjente mest i 2017. Skattelistene viser at hun hadde en inntekt på 12.844.544 kroner.

Wærsted er tett fulgt av administrerende direktør i skipsrederiet Grieg International, Elisabeth Grieg, som hadde en inntekt på litt over 12 millioner kroner.

Les også

Eiendomsmegler Fredrik Dyve tjente 14 millioner mens boligprisene falt i Oslo

Grieg kan også skilte med en formue på over 364 millioner kroner – den nest høyeste i utvalget og en økning på 155 millioner kroner siden 2016.

Både Wærsted og Grieg har hatt et inntektshopp på rundt millionen siden 2016.

Samfunnsforsker Kjersti Misje Østbakken.

Foto: Institutt for samfunnsforskning

Kapitalinntekter

Blant næringslivets mektigste menn finner man eiendomsinvestor Erik Tollefsen på en soleklar inntekts-førsteplass – med en ligningsinntekt på over 128 millioner kroner. Det er til sammenligning 116 millioner kroner mer enn Wærstad, som topper kvinnenes liste.

Aker-direktør Øyvind Eriksen havner på en annenplass, med 26,7 millioner, før lønnsnivået begynner å ligne de kvinnelige næringslivstoppene har tjent.

Kjersti Misje Østbakken, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, sier at forskjellene i ligningsinntekten er noe de ser gjennomgående.

– Ligningsinntekten og lønnen er to forskjellige ting, men følger hverandre godt. Menn har for eksempel høyere kapitalinntekter, spesielt aksjeutbytte, og det ligger også inne i disse tallene. Det er noe som forsterker forskjellene, sier Østbakken til E24.

Hun sier at næringslivstopper ofte har andre typer inntekt enn fast lønn, og at det bidrar til forskjellene.

Les på E24+

Dette forteller skattelistene om naboens økonomi, og dette forteller de ikke.

Få med tosifret millionlønn

Tosifrede millionbeløp er imidlertid ikke representativt for de 15 kvinnene på topplisten, hva gjelder inntekt.

Den neste på listen, administrerende direktør i SpareBank1 og SpareBank1 Forsikring, Turid Grotmoll, har en lønn på litt over 5,8 millioner i 2017.

Kristin Skogen Lund, avtroppende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), styreleder i DnB Livsforsikring AS, Kjerstin Elisabeth Rasmussen Braathen, og Berit Svendsen, tidligere sjef i Telenor – nå utenlandssjef i Vipps, tjente alle rundt 5,5 millioner i løpet av fjoråret.

Les også

Dette er landets rikeste under 30

Resultatansvar

Østbakken sier at forskningen viser at det både er årsaker som tilhører fortiden og nåtiden som forklarer noe av forskjellene. Hun viser blant annet til Topplederbarometer fra Senter for likestillingsforskning (CORE).

– Mannsdominansen på toppen av næringslivet har vært stabil i flere år. Det er tydelig mannsdominans i topplederstillinger med resultatansvar, og dermed får de kompensasjon om det går bra. Det er mer kjønnsbalanse i topplederstillinger innen for eksempel HR, der det ikke er det samme resultatansvaret, sier Østbakken.

Hun forteller at situasjonen endrer seg lite.

– Det har vært en liten bevegelse mot mindre mannsdominans, men det er lite. Det monner ikke, om man vil oppnå kjønnsbalanse i ledelsen, sier Østbakken.

I Core-undersøkelsen, som ble publisert i sommer, kommer det frem at kun 21 av direktørene for Norges 200 største selskaper er kvinner. Samtidig er det 22 prosent kvinner i toppledergruppene i de samme selskapene.

Én av Fredriksens døtre håver inn

Nederst på listen havner den ene av de to Fredriksen-søstrene og styremedlem i Norwegian Property, Kathrine Astrup Fredriksen.

Ifølge skattelistene hadde hun ingen inntekt i fjor, men står oppført med en formue på rundt 40 millioner.

Søsteren Cecilie Astrup Fredriksen hadde en inntekt på rundt 9,5 millioner, og står oppført med samme formue som sin søster. Hun er også styremedlem i Norwegian Property, i tillegg til å inneha samme verv i Marine Harvest.

Det er kosmetikk-millionæren Celina Midelfart som topper listen hva gjelder formue.

Midelfart havner nest nederst på listen med en inntekt på nesten 800.000 kroner, men med en formue på over 682 millioner kroner – en økning på over 122 millioner fra året før.

Hun betalte skatt tilsvarende seks ganger inntekt i 2017.

Les også

Kjell Inge Røkke er Norges rikeste person med en formue på 20,6 milliarder kroner

Les også

SKATTELISTENE: Sjekk topplisten i din kommune

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Skattelistene
 3. Likestilling

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fortsatt skjevt i toppen – når står de siste mannsbastionene for fall?

 2. Betalt innhold

  Venner, uvenner, milliarder og kollaps: Dette er historien om Tor Olav Trøim

 3. Han har landets største formue

 4. Betalt innhold

  Kildeskatten – forklart med lusekofte og den italienske norgesvennen «Laura»

 5. – Flere tilfeller av forsøk på tilsvarende skattesvindel i Norge