Unicare selger seg ut av eldreomsorg i Oslo

Det private helseforetaket Unicare selger Unicare Omsorg, og trekker seg dermed ut fra eldreomsorg i Oslo.

  • Ine Brunborg
Publisert:

Det kommer frem i en børsmelding.

Diakonissehuset Lovisenberg tar over de fem eldrehjemmene Unicare driver i hovedstaden, som er på Fagerborg, Hovseter, Manglerud, Smestad og St. Hanshaugen.

Avtalen er ventet å bli gjennomført den 3. januar i 2020, gitt at konkurransemyndighetene godkjenner transaksjonen.

– Nødvendig med mangfold

Årsaken til salget er signaler fra den politiske ledelsen i Oslo, skriver Unicare i dagens melding.

«I den siste tiden har den politiske ledelsen i Oslo signalisert at ønske om at alle Oslos eldrehjem bør bli drevet kommunalt eller av non-profit-stiftelser,» skriver selskapet.

«Denne høstens valg i Oslo styrket denne politiske agendaen og basert på dette, velger Unicare nå å trekke seg som en tilbyder av tjenester,» heter det videre.

Unicare skriver også at de har forsøkt å belyse «at et mangfold av leverandører er nødvendig for å fremme kvalitet og innovasjon innenfor denne tjenesten».

Unicare er at av Norges største private helseforetak og leverer en rekke forskjellige tjenester. Selskapet eies av det London-baserte private equity-fondet G Square, og av gründerne Una Aas og Tom Tidemann, som startet selskapet i 2008.

– Et offentlig ansvar

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, peker på et langt samarbeid med Lovisenberg, som nå skal overta de fem eldrehjemmene i Oslo.

– Jeg tar til etterretning av Unicare selger og at sykehjemmene overtas av Lovisenberg. Lovisenberg har lange tradisjoner i Oslo og vi har allerede et godt samarbeid med dem, og jeg er glad for at de nå styrker sin posisjon, sier Johansen i en uttalelse.

Samtidig understreker byrådslederen at han mener eldreomsorg bør være et offentlig ansvar.

– Byrådet ønsker en best mulig, ikke en billigst mulig eldreomsorg, og har siden vi overtok makta i Oslo i 2015 prioritert at eldreomsorgen skal drives av ideelle aktører og kommunen selv. På den måten kan vi både styre kvaliteten på eldreomsorgen, samtidig som vi bygger videre på de lange tradisjonene vi har i Norge med at ideelle aktører bidrar i helse- og velferdstjenestene, sier Johansen.

– Jeg mener privat kapital bør brukes til å skape flere arbeidsplasser gjennom investere i næringslivet fremover å overta offentlige oppgaver. Eldreomsorg er et offentlig ansvar, og ikke noe man skal kunne berike seg på, legger han til.

Les hele meldingen her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eldreomsorg
  2. Oslo
  3. Stiftelser
  4. Raymond Johansen

Flere artikler

  1. Helsegiganten Unicare i pengeskvis: - Vi er i en krevende situasjon

  2. Unicare i fare for å bli avviklet om selskapet ikke får på plass refinansiering

  3. Skal vurdere utfasing av kommersiell velferd

  4. Kriserammet helsegigant nekter å betale millionkrav fra meglerhus

  5. Velferdsleverandører i alle sektorer, foren dere