Ansatte i de store hotellkjedene raser mot arbeidsgivere

Hotellkjedene Scandic, Choice og Radisson gjennomførte lokale lønnsforhandlinger: Resultatet er 15 øre i timen hos Choice, og null i de andre kjedene, skriver Frifagbevegelse.

Publisert:

Magasinet for fagorganiserte har gjennomført en undersøkelse som viser at etter lønnsforhandlinger i de store hotellkjedene, ble resultatet null for de aller fleste. Unntaket er Choice, hvor de lokale lønnsforhandlingene førte til en økning på 15 øre i timen, skriver Frifagbevegelse.

Tidligere har det også vært lite å hente for renholdere, resepsjonister, servitører og kokker i de store hotellkjedene. Ingen har fått lokale lønnstillegg, bortsett fra 15 øre i Scandic, og 10 øre fra Thon i fjorårets forhandlinger.

Budskapet fra hotellkjedene er at det ikke er penger igjen, skriver nettstedet.

Les på E24+

Les også (+): Ekspert om dårlige arbeidsforhold: – Vanskelig å si om det er verdt kampen

Vekker harme

Tillitsvalgte og ansatte i Fellesforbundet reagerer sterkt på dette. De gjennomførte en langvarig streik i 2016, for retten til å forhandle lønn også lokalt.

I tariffavtalen står det at ansatte skal ha lønn over minstesatsen i tariffavtalen, og at lokale forhandlinger skal være reelle.

– De ansatte jeg har snakket med syns det er helt håpløst. Tilbakemeldingen er at man føler seg verdiløs, sier Merethe Sutton, Choice-ansatt og leder for konsernsamarbeidsutvalget til nettstedet.

Konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels sier til Dagens Næringsliv at han har forståelse for at de ansatte ønsker seg mer lønn, men påpeker at det ikke er rammer til betydelig lønnsøkning utover de sentrale forhandlingene.

Han påpeker at Choice hele tiden har ment at det var feil at ansatte fikk anledning til å gå inn i lokale forhandlinger.

Les på E24+

Les også (+): EBITDA-hva for noe...?

Thon har ikke hatt forhandlinger enda

Hotellkjeden Thon har enda ikke hatt årets lokale lønnsforhandlinger. I fjor var resultatet ti øre i lønnstillegg. Ifølge de ansattes uttalelser til Frifagbevegelse er det en årslønnsvekst på under hundrelappen.

– Det er en hån. De ansatte er rasende. De gir oss ti øre bare for å unngå uenighet om det har vært reelle lønnsforhandlinger eller ikke, sier Elin Karlsen, Thon-ansatt og medlem i lønnsutvalget til nettstedet.

Les på E24+

Les også (+): Slik vil gigantene vinne den norske pizzakrigen

Null i Scandic

I Scandic fikk de ansatte null i lønnstillegg. I fjor var det også noen øre, ifølge Frifagbevegelse.

I protokollen skriver de ansatte at de er «svært skuffet» over at tre runder med lønnsforhandlinger ikke ga et løft for de ansatte, og at forhandlingene «blir oppfattet som en formalitet uten reell hensikt».

Ifølge protokollen har ikke bedriften økonomi til å gi ut lønnstillegg. Det uttaler Scandic selv.

Avviser påstander

Magasinet har lagt frem tallene og spurt alle hotellkjedene om de mener forhandlingene har vært i tråd med tariffavtalen.

HR-direktør Elin Ekrol i Scandic skriver at de har gjennomført reelle forhandlinger i tråd med Riksavtalen sine bestemmelser.

Det skriver også HR-direktør i Norge for Nordic Choice Hotels.

Thon og Radisson har ikke svart på Magasinet for fagorganiserte sine forespørsler.

Les mer bakgrunn:

Ansatte misfornøyde med lønnsforhandlinger
Les også

Streik i hotell- og restaurantbransjen (2016)

Les også

Rekordresultat for Stordalens hotellkjede

Les også

Resultatnedgang for Olav Thon i fjor: Tjente 4,4 milliarder

Les også:

Les på E24+

(+) Ekspert om dårlige arbeidsforhold: – Vanskelig å si om det er verdt kampen

Les på E24+

(+) Slik vil gigantene vinne den norske pizzakrigen

Publisert:
Gå til e24.no