Elkjøp tapte sak mot 13 ansatte: – 45 jobber er borte etter misbruk av fagforeningsmakt

Elkjøps advokat mener fagforening har satt selve kampen over de faktiske konsekvensene. – Resultat er det viktigste for oss, og det handler om riktige arbeidsvilkår, kontrer Bjørn Anders Jonassen i Fellesforbundet.

HAR AVVIKLET EGEN HJEMLEVERING: Elektronikkselskapet klarte ikke å drive Elkjøp Distribusjon på en lønnsom måte etter NTFs krav om høyere lønn for de ansatte.

Foto: Elkjøp
 • Hans Jordheim
Publisert:

Bakgrunnen for uenigheten er en rettssak etter at Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Elkjøp var uenige om avtaleverket.

– Elkjøp prøvde å opprette 45 faste stillinger, men ble straffet hardt av NTF som presset gjennom feil tariffavtale. Saken viser at også foreningsmakt kan misbrukes, som all annen makt. Her medførte det at 45 faste og gode jobber ble borte for godt, sier Elkjøps advokat Nicolay Skarning.

I slutten av forrige måned slo Nedre Romerike tingrett fast at Elkjøp ikke gjorde nok for å finne nytt arbeid til de ansatte da prøveprosjektet Elkjøp Distribusjon ble lagt ned i fjor.

Det skjedde etter en tariffkonflikt med Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Les også

Bakgrunn: 45 Elkjøp-ansatte mister jobben etter streik

– Vi er godt fornøyd med å ha hatt en ensidig tingrett på vår side, sier Bjørn Anders Jonassen. Han var forbundssekretær i NTF inntil organisasjonen ble innlemmet i Fellesforbundet i juni i år.

De 13 saksøkerne er nå tildelt erstatning i tillegg til å være garantert en arbeidsplass i Elkjøp-systemet. Men Elkjøps advokat Nicolay Skarning stiller spørsmål ved hva NTF egentlig har oppnådd.

– Det virker som kampen blir viktigere enn resultatene, sier han.

– Lektorlønn for ufaglært arbeidskraft

Stridens kjerne handlet om hvilken tariffavtale de ansatte i Elkjøp Distribusjon skulle lønnes etter.

NTF insisterte på grossistoverenskomsten, en avtale mellom Virke og NTF, for distribusjon av varer fra grossistlagre.

ORGANISASJONSDIREKTØR: Stein Riibe i Elkjøp Nordic.

Foto: Elkjøp

Elkjøp mente derimot at dette ikke var en dekkende avtale og tilbød flere alternative avtaler, deriblant transporttariff. Det ville gitt de ansatte en lønn mer på linje med kjedens butikkansatte, men omtrent 100.000 kroner mindre enn avtalen som NTF krevde.

– Regner du med skifttillegg, vil grossistoverenskomsten tilsvare lektorlønn eller det samme som en sykepleier med ti års spesialisering får. Med andre ord svært høyt for ufaglært arbeidskraft med gjennomsnittlig ansiennitet på ett til to år, og som vi kun krevde at hadde førerkort klasse B, sier organisasjonsdirektør Stein Riibe i Elkjøp Nordic.

60 prosent dyrere enn Bring

Etter en lengre tids kamp, med streik og blokader som er kjent ulovlige av Oslo byfogdembete, gikk Elkjøp Distribusjon i juni i fjor med på å betale de ansatte etter grossistoverenskomsten, noe som sørget for et betydelig lønnshopp.

Elektronikkjeden varslet samtidig at det ville føre til et enda større underskudd for hjemleveringstjenesten og at bedriften sannsynligvis ville bli avviklet, noe som skjedde et par måneder senere.

– Med grossistoverenskomsten ville hver hjemmeleveranse vært omtrent 60 prosent dyrere enn å bruke eksterne transportører som Bring. Hadde NTF vært villig til å fremforhandle en avtale som ga noenlunde konkurransedyktige vilkår, vil jeg anta at vi i dag hadde hatt omtrent 60 fast ansatte i denne enheten, sier Riibe.

– Med en bransje som opplever økende konkurranse fra internasjonale nettaktører, er det avgjørende for oss at vi gjennom god dialog finner løsninger som sikrer sunn drift og trygge arbeidsplasser for fremtiden. Det var ikke mulig å få til en slik dialog med Transportarbeiderforbundet.

– Hadde ikke livets rett

Bjørn Anders Jonassen i Fellesforbundet avfeier kritikken.

– Hvis ikke en riktig tariffavtale var økonomisk bærekraftig, da hadde kanskje ikke bedriften livets rett, svarer han.

Jonassen går ikke med på ideen om at organisasjonen har satt fagforeningskamp som sådan over resultatene.

– Resultatet er ofte en konsekvens av en kamp og vi har tatt en kamp med Elkjøp for de riktige vilkårene for bransjen. Resultater er absolutt det viktigste for oss, og det handler om riktige arbeidsvilkår, sier han.

TIDLIGERE NTF-TOPP: Bjørn Anders Jonassen, tidligere forbundssekretær i NTF, nå sekretær i Fellesforbundet.

Foto: LO

Den tidligere NTF-toppen er klokkeklar på at grossistoverenskomsten er den eneste tariffavtalen som kan gjøres gjeldende for arbeidet i Elkjøp Distribusjon. Avtalen omfatter i dag nesten 7.000 lager- og sjåføransatte hos blant annet matvaregrossister, XXL og Apotek1-kjeden.

Usikre på anke

De 13 saksøkerne tok Elkjøp til retten for urettmessig nedleggelse av Elkjøp Distribusjon og for ikke å ha gjort nok for å finne alternativ jobb til dem.

– Slik vi forstår dommen, anses ikke nedleggelsen urettmessig grunnet ulovlig kontraktørvirksomhet, sier Stein Riibe i Elkjøp Nordic.

– Samtidig tar vi til etterretning at retten mener at Elkjøp ikke har overholdt sin aktivitetsplikt i spørsmålet om alternativ sysselsetting.

Ankefristen går ut 15. september. Riibe sier de ikke er sikre på hvordan de vil forholde seg til den.

– Vi er naturligvis skuffet over resultatet, og mener at dommen ikke på en fullstendig og godt balansert måte reflekterer en omfattende bevisførsel. Det er samtidig slik at en sak som denne er en stor belastning for de individene som har stått i dette nå i ett år.

De vil derfor snakke med motparten om en mulig løsning før de bestemmer seg for om de vil anke eller ikke.

Her kan du lese mer om

 1. Elkjøp
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Arbeidsliv
 4. Lønn
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  På innsiden av Foodora-streiken: Fire spørsmål som forklarer konflikten 

 2. Ny rapport: Mener deltidsstopp vil kvele næringslivet

 3. Kvinne-opprør mot deltid: - Helt krise

 4. Annonsørinnhold

 5. Nav med ny matching-tjeneste for arbeidsgiver og -søker

 6. LO-patrulje hevder de ble nektet adgang til XXL og Power: - Virker som et problem på systemnivå