Var 12 dager inne i storkontrakt – kan gå glipp av corona-hjelp: – Vi faller helt utenfor

Vaskerifirmaet Breeze investerte 120 millioner for å betjene en stor kontrakt, men så ble Norge nedstengt. Nå frykter selskapet at det faller utenfor regjeringens kompensasjonsordning.

TOMT VASKERI: Det nyåpnede vaskeriet på Jørpeland utenfor Stavanger står tomt. Breeze fikk i fjor en stor kontrakt med reiselivsaktører som Scandic, Norlandia og Hurtigruten og har investert 120 millioner i sine fem vaskerier. 12 dager ut i kontrakten stoppet Norge.

Breeze
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Daglig leder Lars Brændvik i vaskerifirmaet Breeze trodde at 2020 skulle gi en drastisk oppgang i omsetningen, etter en lukrativ kontrakt med flere reiselivsgiganter som trådte i kraft 1. mars i år.

Det var i fjor sommer at den Bodø-baserte vaskeribedriften inngikk kontrakt med Gress-Gruppen, som består av Scandic-hotellene, Hurtigruten, Norlandia, Compass-Group og Torghatten. Kontrakten skulle gi 100 millioner i omsetning årlig, og kom i tillegg til en kontrakt med NHO Reiseliv Innkjøpskjeden.

Men bare 12 dager ut i kontrakten med Gress-Gruppen ble store deler av Norge nedstengt, noe som særlig rammer hoteller og reiseliv. Og dro Breeze med seg i dragsuget.

– Kontrakten hadde oppstart 1. mars. Det blir ikke verre timing enn det. Etter 12 dager falt det aller meste av inntektene fra avtalen bort, i tillegg til flere eksisterende kunder, sier Brændvik til E24.

Les også

Misnøye med regjeringens redningsplan: – Utsetter bare konkursene

– Faller helt utenfor

På grunn av timingen faller Breeze trolig utenfor kompensasjonsordningen som regjeringen i forrige uke la frem. Denne skal gi kontantstøtte til bedrifter som mister omsetning.

Ifølge ordningen må bedrifter sammenligne omsetningen i mars i år med mars i fjor, eller med januar og februar i år. Og i en slik sammenligning faller Breeze utenfor, ifølge Brændvik.

– Vi faller helt utenfor, sånn som kompensasjonsordningen er utarbeidet, ved at bedriftene søker støtte basert på historisk omsetning, sier han.

Breeze har investert til sammen 120 millioner kroner i sine fem vaskerier for å sikre nok kapasitet til å oppfylle kontraktene. Selskapet åpnet i år opp et vaskeri på Jørpeland utenfor Stavanger, og har også investert i et vaskeri på Stranda nær Ålesund.

Daglig leder Lars Brændvik i vaskerifirmaet Breeze.

Tommy Andreassen, Photo-View / Breeze

– Slik krisepakkene er utformet kan det se ut som vårt selskap faller helt utenfor ordningen. Regjeringen har meddelt at man skal rapportere omsetningen i mars i år målt mot i fjor eller mot januar og februar, sier Brændvik.

– Men disse nye kontraktene hadde vi ikke omsetning på i fjor, og heller ikke i januar og februar i år. Vi har gjort investeringer for en kontrakt som skulle komme inn fra 1. mars, sier han.

Les også

Prisen på statens coronatiltak bikker 200 milliarder

TOMME LOKALER: Her på Breeze-vaskeriet på Jørpeland skulle det ha vært full aktivitet med å vaske sengetøy for norske hoteller og reiselivsaktører. Nå står det tomt.

Breeze

– En spesiell sak

Selskapet hadde en omsetning på 70 millioner kroner i fjor, og budsjetterte med omsetning på 150 millioner kroner i år. I år kan omsetningen bli på bare 50 millioner kroner, ifølge Brændvik. Han frykter konsekvensene.

– For vårt selskap vil en slik mangel på støtte være dramatisk. Dette er en spesiell sak, fordi vi har oppstart 1. mars, og hele bunnen av virksomheten faller ut, sier Brændvik.

– Slik systemet er utformet vil aktører som nylig har mistet større kontrakter kunne få støtte, basert på den omsetningen de har mistet. Mens vi som har fått en ny og stor kontrakt, vi får ingenting. I slike tilfeller blir det feil når man baserer kompensasjonen på historisk omsetning, legger han til.

Les også

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

Norsk Industri håper på løsning

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri tror også at Breeze faller utenfor regjeringens kompensasjonsordning.

– Sånn vi vurderer det nå, så faller Breeze utenfor. Jeg mener seriøse bedrifter som kan dokumentere seriøse avtaler, må vi kunne greie å finne en ordning på, sier Sunde til E24.

Han påpeker at Breeze trolig ikke vil passe inn i den digitaliserte ordningen for utbetaling av kompensasjon som regjeringen har lagt opp til med sitt forslag. Han tror det er et fåtall bedrifter som er i samme situasjon.

– Kanskje må vi ha en annen ordning med tyngre dokumentasjon for bedrifter som faller utenfor. Breeze er åpenbart rammet hardt, og har investert mye og handlet fornuftig i et marked som var der, sier Sunde.

– Jeg tror Stortinget og regjeringen ønsker at bedrifter som burde falle innenfor, gjør det. Vi har all respekt for at man må sørge for at det ikke er for mange kreative ideer, men kanskje vi kan finne en annen ordning for disse. Det er vårt håp nå, sier han.

Les også

Bedriftenes dom over kontantstøtten: – Førsteinntrykket er absolutt positivt

– Kommer til å bruke tre år

Breeze har så langt permittert 55 av 88 årsverk i produksjonen. Grunnet noe bruk av deltid omfatter dette totalt rundt 70 personer.

Normalt sysselsetter selskapet rundt 150 personer i høysesongen om sommeren, men så lenge det er stille på hotellene blir det lite behov for ekstrahjelp i år.

Hvis Breeze ikke får kompensasjon for bortfallet av inntekter, vil inntekter være mye lavere enn budsjettert. Det kan bli svært krevende.

– Vi kommer til å bruke tre år på å tjene inn det vi taper i år, hvis vi i det hele tatt er til stede neste år. Dette er høydramatisk når vi har gjort investeringer på 120 millioner og hele kontrakten er borte, sier Brændvik.

Les også

– Kanskje vi må ansette oss selv og så permittere, så vi kan få dagpenger fra Nav. Er det lov?

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Breeze
 3. Norsk Industri
 4. Compass Group
 5. Jørpeland
 6. Hurtigruten
 7. Scandic
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nær fem milliarder i kontantstøtte: Bodø-bedrift fikk klagen avslått - kan ha gått glipp av 6 millioner i krisepenger

 2. Satset millioner, men får ikke kontantstøtte: – Rett og slett uanstendig

 3. Ny krisepakke til reiselivet: – Vi må tilpasse oss et nytt marked med stort sett bare norske gjester

 4. Annonsørinnhold

 5. Mange bedrifter trenger fortsatt kompensasjon

 6. Arbeiderpartiet vil endre i støttepakken til reiseliv: – Det er en katastrofe det som skjer