Alibaba solgte varer for 148 milliarder på 90 minutter

Sesongen for store handelsdager ble skutt i gang søndag kveld da den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba startet årets utgave av Singles’ day.

Publisert:

Allerede 90 minutter etter at handelsdagen var i gang hos Alibaba hadde selskapet solgt varer for 114 milliarder yuan, tilsvarende 148 milliarder kroner, skriver Bloomberg.

Dermed er selskapet allerede på vei mot en ny omsetningsrekord. I løpet av den første halvannen timen har selskapet solgt for halvparten av det selskapet klarte i løpet av hele handelsdagen i fjor. Den gang ble det solgt varer for 213,5 milliarder yuan i løpet av Singles Day.

Det er ventet at rundt en halv milliard mennesker vil handle hos Alibaba i løpet av de 24 timene verdens største handelsarrangement pågår.

Les på E24+

E24+: Trosser «butikkdøden»: Nå åpner nettbutikkene fysiske butikker

Dagen ble i utgangspunktet startet på kinesiske universiteter som de singles svar på Valentines day. Senere startet flere kinesiske selskaper å bruke dagen til store salg, hvor særlig Alibabas salg er spesielt kjent for sine store arrangementer i forkant av dagen. I år har selskapet blant annet hatt en stor tv-sendt konsert med superstjernen Taylor Swift.

Etter at de kinesiske selskapene blåste opp dagen stadig mer har dagen spredt seg også til andre deler av verden, inkludert her hjemme i Norge. Handelsdagen går hvert år av stabelen den 11. november (11.11).

Tidligere i år gikk Kinas rikeste mann, Jack Ma, av som toppsjef i Alibaba. Fortsatt er han største aksjonær i selskapet som han grunnla for 20 år siden.

Jack Ma grunnla Alibaba for 20 år siden

Den viktige julesesongen

Singles Day markerer starten på perioden med store salg for å tyvstarte julehandelen. Blant handelsdagene som vil prege de neste ukene er både Black Friday og Cyber Monday.

I løpet av årets to siste måneder ventes det at norske butikker vil omsette for 97 milliarder kroner, viser prognoser Oslo Handelsstands Forening som ble offentliggjort før helgen.

– Julehandelen er kjempeviktig. Hadde man tatt bort november og desember, hadde det blitt mye røde tall, så vi er ekstremt avhengige av en vellykket julehandel, sa administrerende direktør Bjørn Næss i OHF til NTB.

Black Friday, som går av stabelen 29. november, har blitt viktig for handelen de siste årene. I fjor dro norske kvinner og menn kortene for 3,7 milliarder kroner bare i løpet av denne fredagen.

– Black Friday er de siste årene blitt regnet som avsparket på årets julehandel og er en av grunnene til at mye av julehandelen har flyttet seg fra desember til november, forklarte Næss.

Dagen går også under navnet «double 11»
Publisert: