Virke: - Én av tre innen faghandelen vil bukke under

Netthandel og nådeløse tilbudskampanjer gjør at flere tusen butikker vil bli tvunget til å stenge dørene innen fem år, konkluderer Virke i en ny rapport. 

HENGER I EN TYNN TRÅD: Bokbransjen er en av de som lider mest innen faghandelen. Et av problemene er høye omsetningsforventninger som bidrar til store varelagre og mindre marginer per solgte bok. Her fra Norli bokhandel i Oslo.
Publisert: Publisert:

- Allerede i 2019 kan det betyr kroken på døra for en av tre. Flere tusen butikker står i fare for å få kroken på døren, sier bransjespesialist på faghandel, Reidar Mueller,i konsulentbyrået Hartmark til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Yrkene som forsvant

De har utarbeidet er rapport i samarbeid med Virke, som spår bransjedød på grunn av høyere kostnader og svak salgsvekst innen faghandelen.

Høye lønnsoppgjør, økte leiekostnader, fjerning av Brustad-bua og handelslekkasjen til nettbutikker og svenskegrensen, er faktorer som kan utgjøre nådestøtet for små aktører i flere bransjer.

Mest utsatt er helsekost, telekommunikasjon, bokhandler og sportsbutikker, som ifølge Mueller fortsatt tror de kan leve på kostnadsnivået fra de gode årene før 2007.

- Det er en betydelig overetablering innen faghandelen. Så lenge ingen er villige til å finansiere underskuddene over tid, vil det skje en kraftig sanering og bli et økende antall konkurser fordi kostnadsnivået er for høyt. Blant lederne i bransjen eksisterer det en fullstendig mangel på realitetsorientering, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no