Sp-høvding vil ha Bjerke-høring

Sps mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Per Olaf Lundteigen, sier de må vurdere å be om at det åpnes sak som vil vise hva DNB-sjef Rune Bjerke og andre DNB-ledere har kjent til at banken har hjulpet folk til å plassere penger i skatteparadis.

SKUFFET: – DNB-saken er utviklet seg på en trist måte, sier Per Olaf Lundteigen (Sp) om skatteparadisavsløringene.
 • Bjørn Haugan (VG)
 • Irene Rønold
 • Lars-Christian Talseth - VG
Publisert: Publisert:

– DNB-saken er utviklet seg på en trist måte. Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag et brev hvor vi ber om svar på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre bankers rådgivning i retning skatteparadiser. Med det som nå har kommet frem, mener jeg det må vurderes å åpne sak, for å få frem hvem som har visst og hvem som har ansvar for at kunder er blitt hjulpet til å plassere penger i skatteparadiser, sier Lundteigen.

– To sjefer skal ha visst

De to DNB-toppene som navngis av Aftenposten er Håkon E. Hansen og Jarle Mortensen. Hansen er nylig utnevnt daglig leder i DNB Private Banking, mens Mortensen er divisjonsdirektør i DNB med ansvar for bedriftsmarkedet i Oslo, Asker og Bærum.

Mortensen var styreleder i DNB Luxembourg fra mars 2009 til mars 2010, og var da oppført som Mossack Fonsecas kontaktperson i Luxembourg.

Hansen har vært administrerende direktør i DNB Luxembourg siden 2006, og skal i denne perioden ha møtt Mossack Fonsecas representanter i Luxembourg. Hansen skal også ha administrere en rekke av postboksselskapene, ifølge Aftenposten.

Les også: Legalt skattesnyteri

– Bjerke hevder at de ikke har funnet ut at noen i konsernledelsen, styret eller internrevisjonen har visst noe om at DNB Luxemburg har utført de handlingene som Bjerke i dag beklager. Men nå fremstår det som om sjefer under Bjerke har visst om dette, sier Lundteigen og legger til:

– Det er rart hva ledere av store bedrifter tror vi andre skal tru på; at vi ikke forstår hva de faktisk har tjent penger på. Vi vet av erfaring med en rekke andre selskaper, at det kommer for en dag.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag et brev til finansminister Siv Jensen for å spørre om hva Finanstilsynet har gjort for å sikre at DNB ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser. Overfor Dagbladet er komiteleder Martin Kolberg tydelig på at saken blir mat for komiteen.

- Både skjult eierskap og det å gjemme bort penger må bli forbudt, sier Kolberg.

Forståelig: Slik gjemmes verdier i skatteparadis

–Uforståelig

Venstres medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Abid Raja, sier det som sjokkerer mest, er at Bjerke og ledelsen sier de ikke har visst om det som DNB Luxemburg har drevet med.

Nordea hjelper norske kunder til skatteparadiser

– Det virker uforståelig på meg at en konsernledelse overhodet ikke har hatt kjennskap om hva man har drevet med i DNB Luxemburg. Det får meg til å stille spørsmålstegn ved ledelsen, så får vi nå se hva media greier å få opp av detaljer om hva som virkelig har skjedd.

– VISSTE IKKE: DNB-sjef Rune Bjerke hevder han ikke kjente til DNBs Luxembourg-praksis.

DNB-sjef Rune Bjerke ønsket ikke å la seg intervjue tirsdag kveld.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, sier til Aftenposten at avisens dokumentasjon ikke viser at Jarle Mortensen hadde kontakt med Mossack Fonseca mens han var konstituert konserndirektør. Det skjedde i samme periode som Mortensen var styreleder i DNB Luxembourg.

– Gitt det vi vet i dag, er det ingen overraskelse at det har vært kontakt mellom ansatte i DNBs datterselskap i Luxembourg og advokatselskapet, sier han til avisen.

Les også: Jakter 30 nordmenn

– Setter pris på å få frem all informasjon

Westerveld har ikke mye å legge til overfor VG:

– Når det viser seg at to ledere i DNB i dag, har hatt kunnskap om skatteplasseringene på Seychellene, fremstår Bjerkes påstand om at ingen i toppledelsen har visst noe, stadig mer som et formelt fikenblad?

– Bjerke har sagt at verken konsernledelsen, styret eller internrevisjonen behandlet dette spørsmålet. Han har også sagt at vi jobber med å ta rede på fakta. Vi setter pris på alt som kommer opp av ny informasjon, fordi vi forsøker å få alt opp på bordet, slik at vi kan finne ut hva som har skjedd. Det som kommer frem nå, bidrar til å opplyse saken, og det er bra, sier Westerveld.

– Men når ledere i DNB i Norge i dag har hatt kunnskap, fremstår det som vanskelig å forstå at konsernledelsen ikke har hatt kunnskap om det?

– Vi setter pris på å få frem all informasjon som kan fortelle hva som har skjedd.

Han sier at styreleder Anne Carine Tanum ikke ønsker å kommentere saken før styret har behandlet den redegjørelsen som nå er i ferd med å bli utarbeidet.

– Den vil forhåpentligvis være klar over helgen, sier han.

Eva Joly: - DNB bør etterforskes

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener norsk politi bør starte etterforskning av DNB som følge av avsløringene i Panama Papers.

I et intervju med Dagsavisen sier Joly at alle aktører som har vært involvert i opprettelsen av postkasseselskaper på Seychellene, må etterforskes, inkludert DNB.

– Den bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer, sier Joly, som for tiden er nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt.

Joly viser til at det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og skjule penger. Hun mener saken ikke dreier seg om hvorvidt DNB har opptrådt umoralsk eller ikke.

– Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret, sier hun.

Les også: Dette er Panama-papirene

Les også

Her gir bankene hemmelighold

Les også

DNB-topper hadde kontakt med Mossack Fonseca

Les også

Venstre vil ha avklart Wærsteds rolle i Nordea

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. DNB
 3. Luxembourg

Flere artikler

 1. DNB-topper hadde kontakt med Mossack Fonseca

 2. Flere DNB-topper i styret i omstridt Luxembourg-selskap

 3. – Regelverket er for svakt

 4. Eva Joly: – DNB bør etterforskes

 5. Presset øker mot DNB-Bjerke