Vipps varsler kraftige kostnadskutt

Så langt har betalingene i appen vært en dyr affære for Vipps. Men i neste uke tas det første steget i en drastisk kostnadsreduksjon som skal hjelpe betalingsappen over til plusstall i regnskapet.

ØYNER OVERSKUDD: Vipps-sjef Rune Garborg tror lavere transaksjonskostnader vil løfte betalingsappen over i pluss.
Publisert: Publisert:

DNB-kontrollerte Vipps har langt fra vært noen pengemaskin så langt.

Men etter at betalingsappen har fått de fleste norske bankene på kroken, og i tillegg fusjonert med det nasjonale betalingssystemet, er det duket for en barbering av betalingskostnadene som skal gi svarte tall for Vipps-sjef Rune Garborg.

I neste uke lanseres nemlig en løsning der betalingene går direkte mellom brukernes kontoer, istedenfor dagens løsning som er basert på de internasjonale kortselskapenes betalingssystemer.

Ifølge Garborg vil det kutte dramatisk i dagens kostnader på mellom en og to kroner for hver betaling i Vipps. For vennebetaling er reduksjonen på inntil 60 prosent.

– Vennebetalinger er gratis, så det å redusere kostnadene betydelig der, kommer til å ha en veldig positiv innvirkning, sier Garborg til E24.

Øyner kutt på 80 prosent

Løsningen kommer etter at Vipps har fått et tresifret antall norske banker med på eiersiden. Ved å samarbeide kan bankene unngå å bruke de internasjonale kortselskapene.

Les også

Ble droppet av Nordea til fordel for Vipps: Snart slutter Mobilepay å virke i Norge

– Det som har bidratt til å få det på plass er at nesten hele Bank-Norge er sammen om det. De aller fleste er inne på eier- eller distribusjonssiden. Det er en fordel for alle, sier Vipps-sjefen.

Tjenester basert på betalingssystemene til kortselskaper som Visa og MasterCard koster betydelig mer å bruke for bankene enn en slik konto til konto-løsning som nå lanseres, eller BankAxept-transaksjoner.

Garborg vil gjerne også at Vipps etter hvert skal erstatte bankkortet i butikken. Det vil imidlertid også kreve at prisen på transaksjoner senkes. En løsning basert på BankAxept skal lanseres i første kvartal neste år.

– Vi gjør det samme med BankAxept i forhold til betaling i butikken, og da reduseres kostnadene med opptil 80 prosent.

– Da kommer vi til å gå i pluss basert på dagens transaksjonsinntekter, sier han.

Grepet kommer etter at Vipps i forrige uke ble slått sammen med Bank Axept og BankID Norge, som er eid av norske banker. Dermed går de sammen om en felles betalings- og identifiseringsløsning

– For å få en posisjon i markedet i butikk trenger vi å basere oss på BankAxept, sier Garborg.

Ruster seg for økt konkurranse

Vipps var i starten en del av DNB-konsernet, men har blitt skilt ut som et eget selskap der DNB er største aksjonær med en eierandel på 52 prosent.

Stadig flere banker har blitt med på eiersiden, og antallet brukere har vokst til 2,7 millioner.

I februar ble det klart at over 100 banker ble med på Vipps-satsingen, og at Sparebank 1-alliansen ga seg med mCash.

MobilePay er på vei ut i Norge etter at Nordea vraket betalingstjenesten til fordel for Vipps.

Bankene forsøker dermed å ruste seg til den dagen teknologikjemper som Apple og Facebook gjør sitt inntog i det norske markedet.

Fra EU er det nye reguleringer på vei i betalingstjenestemarkedet, nettopp med den hensikt å legge til rette for mer konkurranse og bedre tjenester for forbrukerne.

EU-reguleringen har fått navnet PSD2, eller revidert betalingstjenestedirektiv.

Den trer i kraft 13. januar. Ifølge Finans Norge skal direktivet vedtas som norsk lov i Stortinget og kan bli tatt inn i lovverket innen utgangen av 2018.

Kort fortalt åpner direktivet bankenes infrastruktur for tredjeparter.

Resultatet kan bli at bankene ikke lenger har monopol på tilgangen til infrastrukturen som er nødvendig for betalingsformidling.

Det kan for eksempel bety at andre aktører kan tilby betalingsformidling til DNB-kundene på lik linje med DNBs egen Vipps, gjennom at kundene selv gir sitt samtykke til at en tredjepart får tilgangen til kontoinformasjon som er nødvendig for å gjennomføre en betalingstransaksjon.

Les også

Danske Bank signerer med Vipps

Les også

Vipps-krøll skaper problemer for bedrifter: – Baner vei for andre aktører

Les også

Hytteutleier har fått nok av Vipps-trøbbel: – Har sendt inn oppsigelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om