QATAR: Prislapp for VM: 390 mrd

Qatar må bygge en hel by, midt i ørkenen, for å arrangere fotball-VM i 2022.

SKAL BYGGE: Qatars president Mohammed bin Hammam og FIFA president Joseph Blatter skal bygge byen Lusail rundt fotballstadion.

  • E24
Publisert:

Forberedelsene til verdens største og mest sette sportsbegivenhet vil koste 65 milliarder dollar (tilsvarende 402 milliarder kroner), ifølge den amerikanske storbanken Merrill Lynch.

Det er omtrent 41.000 kroner per person i Qatar og kun 20 prosent av disse er faktiske statsborgere i det lille arabiske landet, skriver Bloomberg.

Bygger ny by

For å arrangere fotball-VM skal Qatar bygge byen Lusail, som skal huse de rundt 200.000 besøkende under VM-finalen. Lusail skal bygges i utkanten av Doha som i dag er Qatars sentrum.

Utbyggingen vil omfatte nye veier, jernbane, flyplass, havn og en 40 kilometer lang bro som skal binde Qatar sammen med nabolandet Bahrain.

I tillegg har sjeikedømmet lovet å doble overnattingskapasiteten til 84.000 sengeplasser.

Arbeidet skal være ferdig om syv år.

LES OGSÅ: Barcelona og Qatar inngår milliardavtale

Sør-Afrika, som arrangerte årets fotball-VM, skal på sin side ha brukt 11,4 milliarder dollar eller 232 dollar per innbygger. Det tilsvarer omtrent 1400 kroner.

- Arrangementet vil være en katalysator for utviklingen av økonomien og stedet generelt. Det vil sette Qatar på kartet, bidra til å bedre profilen og gjøre det til en betydelig internasjonal by, sier toppsjef Mark Proudly i eiendomsrådgiveren DTZ Research i Doha til Bloomberg.

Vinter-VM?

Qatar gikk svært overraskende av med seieren da arrangøren til fotball-VM 2022 ble bestemt nylig.

For å arrangere fotball-VM skal Qatar bygge ni nye fotballstadioner og pusse opp ytterligere tre. Stadionene skal være utstyrt med solcelleteknologi som skal drifte aircondition-anlegg for å bekjempe den umenneskelige heten på opptil 50 grader. Det er også foreslått å avholde VM på vinteren for å unngå dette problemet.

Samtidig skal arenane fullt eller delvis kunne tas ned igjen. Blant annet er det planer om å sende halvparten av setene til utviklingsland.

Petropenger

Det er petroleumspenger som i hovedsak kommer til å finansiere de storslåtte byggeprosjektene. Qatar har den tredje største forekomsten av naturgass i verden, og halvparten av landets BNP kommer fra petroleumssektoren.

Det er ventet at byggeprosjektene vil løfte veksten i landet til over 10 prosent de kommende fem til seks årene, ifølge Bloomberg.

FØLG E24 PÅ FACEBOOK

Kritikerne stiller seg spørsmål om hva de enorme byggeprosjektene skal brukes til etter VM.

- Qatar bør ta en avgjørelse om å bli en destinasjon for turister og må komme opp med en konkret plan om hva de har tenkt å gjøre med hotellene og byen de bygger, sier Mario Maratheftis, en Dubai-basert økonom, til Bloomberg.

Årlig besøker 1 million turister Qatar, som forventer en vekst på 20 prosent i løpet av de neste fem årene. Dubai har til sammenligning rundt 14 millioner besøkende hvert år.

Qatars petroleumsvirksomhet har gjort det til et av verdens rikeste land per innbygger etter Lichtenstein. Tall fra Det internasjonale pengefondet viser at Qatars økonomi har økt med 17 prosent i snitt de seneste fem årene.

LES OGSÅ: Fotball-VM sender Qatar til himmels

Les flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Disse byene har lokket til seg flest turister hittil i år

  2. Fotball-VM sender Qatar til himmels

  3. Derfor må Dubai vrake drømmen om verdens største kjøpesenter

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjekk de spektakulære bildene - Qatar bygger helt ny by til fotball-VM 2022

  6. Barcelona og Qatar inngår milliardavtale