- Dette fremstår ikke lenger som et ultimatum

Kabinansatte mener SAS-sjefen har endret stil.

- STILSKIFTE: SAS-sjef Rickard Gustafson får ros av sine danske ansatte.
Publisert: Publisert:

Kun fire dager før fristen for å lande de omfattende kuttene SAS er avhengige av, skal endelig pilotene og de kabinansatte i forhandlinger med ledelsen.

Les også: SAS må nedbetale lån med to milliarder i året

Spesielt i Danmark har det vært stor misnøye med innsparingstiltakene som er varslet, men tonen er nå noe mer forsonende.

POSITIV: Pressetalsmann Jean Pierre Schomburg i Cabin Attendents Union.

- Vi gleder oss over at Rickard Gustafson i sin travle hverdag har funnet tid til å kalle inn foreningene. Vi gleder oss også over at ledelsen har stoppet dramaet og innser at det må dialog og seriøse forhandlinger til for å finne en løsning, talsmann Jean Pierre Schomburg i Cabin Attendents Union (CAU) til E24.

Les også: Én av disse kan styrte kriseplanen til SAS

CAU, som er organisasjonen til de danske kabinansatte, har tidligere vært kritisk til måten den svenske toppsjefen Gustafson har håndtert nedbemanningsprosessen.

- Nå forholder vi oss positive. Han har endret stil og strategi. Dette fremstår ikke lenger som et ultimatum, sier Schomburg.

Les også: SAS-sjefen kutter egen lønn

Onsdag uttalte Gustafson at det er rom for forhandlinger om spareplanen, selv om mandatet er «meget begrenset».

- Kulturforskjeller

Den norske kabinforeningen skal torsdag formiddag konferere med sine svenske og danske søsterorganisasjoner, før de også skal i møte med ledelsen.

Leder Elisabeth Goffeng i Norsk kabinforening mener at medlemsorganisasjonene kan gå inn i forhandlingene med samlet front.

- Vi snakker sammen, og har gjort det hele tiden. Dersom det utad har sett ut som uenigheter oss i mellom, skyldes dette kulturforskjeller; danskene har en mye røffere måte å uttrykke seg på. Men vi er alle veldig klare på at en avtale må i havn, sier hun.

Les også: Wallenberg: - SAS må ned på Ryanairs kostnadsnivå

Goffeng er likevel tydelig på at spareavtalen må opp til debatt.

- Spillereglene i norsk arbeidsliv må følges. Når en endrer en kollektivavtale må det forhandlinger til.

Ingen av ansatterepresentantene ønsker å fremme konkrete krav før møtene, og har heller ikke satt noen tidsfrist - utover énukesfristen som ble presentert mandag.

«Tvangsinnføring»

AVGJØR: SAS må komme til enighet med (øverst fra venstre) Jens Lippestad i Norske SAS flygeres forening, Jan Levi Skogvang i Scannor pilotforening, Elisabeth Goffeng i Norsk Kabinforening, Henrik Parelius i CAU, Gunnar Mandahl i Svensk pilotforening og Anneli Nyberg i SAS Norge Kabinforening.

Også de skandinaviske pilotforeningene koordinerer sine standpunkt før forhandlingene starter på Kastrup i 12-tiden torsdag.

Jens Lippestad er forhandlingsleder for alle pilotene i SAS. Overfor TV 2 uttrykker han oppgitthet over det han opplever som «tvangsinnføring» av spareplanen

– Selskapet har egenhendig utarbeidet en helt egen hovedavtale som de presenterer for oss nå på mandag og gir oss en håndfull dager til å kvittere på. Det er ikke sånn som man gjør på en skandinavisk arbeidsplass, sier han.

Les også: Pilotene: – Vanskelig å innfri SAS-ledelsens krav

Pilotene varsler også at de går inn i forhandlingene med åpne sinn.

- Vi er riktig glade for at vi er innkalt til forhandlinger. Medarbeiderne og ledelsen har jo et felles mål, og jeg er sikker på at vi kan bli enige, sier leder Lars Bjørking i Dansk Pilotforening til business.dk.

God stemning i Norwegian

SAS skal spare rundt tre milliarder svenske kroner gjennom en rekke tiltak. I tillegg til salg av aktiva og kutt i administrasjonen, må de ansatte belage seg på lønnsreduksjon, endring i pensjonsordningen og økt arbeidsbelastning.

Les også: SAS: – Vellykket spareplan vil gi vekst

Klassekampen melder at flyvertene i SAS først med 17 års ansennitet vil nå lønnsnivået til sine kollegaer i Norwegian. Men selv om de SAS-ansatte nå ser ut til å få kraftige kutt i lønn og goder, ser det ikke ut til at det blir en masseflukt til konkurrenten.

- Vi får til stadighet en del åpne jobbsøknader fra ansatte i SAS og andre selskap. Men det har ikke vært noen ekstra pågang av søkere fra SAS den siste tiden, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Les også: Norwegian skeptisk til Widerøe-salg

- Det vi merker er at vi har et veldig godt salg om dagen, som er høyere enn vi har forventet. Det bidrar til at stemningen er veldig god i organisasjonen vår, legger Skånvik til.

Publisert:
Gå til e24.no