Barbie seiret i retten

Etter et realt slagsmål er produsenten av Barbie blitt tilkjent over 500 millioner kroner i oppreisning fra erkerival.

  • FRANK LYNUM MARIUS MØRCH LARSEN
Publisert: Publisert:

Det er produsenten av den stortrutede dukken Bratz som nå må grave dypt i lekekassen for å betale oppreisning til Barbie-produsenten Mattel.
Dukkekrangelen har pågått i tre år, men i sommer kom dommen som gjorde at Bratz-produsenten MGA kunne forvente et realt erstatningskrav.
- Mattel har gjennomført denne rettssaken først og fremst av prinsipp, sier Mattels konsernsjef Robert A. Eckhart til CNN.
Eckhart mener Mattel har plikt til å forsvare seg mot selskaper han mener truer deres drift med ufine metoder. Mattels opprinnelige prinsippkrav var på 9 milliarder kroner, men er underveis blitt grundig redusert.

Les også:

Realt dukketeater

Barbie-dukken har eksistert i nesten 50 år, og var gjennom flere tiår den mest populære dukken i små pikers oppvekst. I 2001 kom Bratz-dukkene på markedet. De er i en serie med flere urbane og multi-etniske motedukker som i 2004 spankulerte forbi Barbie som den mestselgende dukken. Det falt verdens største leketøysprodusent tungt for hjertet, og bedre ble det ikke av at mannen bak Bratz-dukkene var den tidligere Mattel-designeren Carter Bryant.
Han utviklet dukkene med de store øynene og små nesene mens han fremdeles var designer hos Mattel i tidsrommet 1999-2000. Siden Bryants design var kontraktbundet til Mattel, ropte selskapet høyt om brudd på åndsverkloven, og dermed havnet saken i domstolene.

Lovlig blond

MGA, som tjener rundt 2,5 milliarder kroner på Bratz-dukkene pr. år, tok domstolens avgjørelse med fatning.
- Vi er strålende fornøyd med at domstolen med denne dommen gir et tydelig signal om at slike selskaper skal konkurrere i markedet, ikke i rettssalen, sa MGA-advokat Thomas Nolan til CNN.
Retten slo fast at hverken MGA eller konsernsjef Isaac Larian brøt åndsverkloven med overlegg, og dermed ble summen kraftig redusert. Mattel er ikke helt fornøyd og er forventet å anke.
MGA sier de fortsetter å produsere Bratz-dukkene som normalt, selv om Barbie-advokatene varslet at de skal møtes for å diskutere videre juridiske strategier.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Barbie-salget faller kraftig

  2. Nå sliter hun med populariteten

  3. Børssmell etter skuffende Barbiesalg

  4. PR-kutt for Barbie

  5. Bilredaktør og journalist dømt for injurier