Torsdagens uvær: Meldt om flere hundre skader

Det er meldt om hundrevis av skader etter uværets herjinger torsdag. – Har truffet veldig vilkårlig og over et enormt stort område, sier Jon Berge i If Skadeforsikring.

UVÆR: Lyn og torden over Operaen i Oslo. Lynnedslag har forårsaket store skader på elektriske anlegg rundt omkring på Østlandet.
  • Erik Bucher Johannessen
Publisert: Publisert:

– Det er nesten som om man skulle spredt det med hagleskudd, sier Ifs informasjonsdirektør til E24.

Han forteller at lignende uvær typisk treffer veldig lokalt, men at gårsdagens kraftige regnvær og lynnedslag har gitt skader spredt over hele Sør-Norge.

– Vi har fått rapportert inn mellom 50 og 60 skader, og estimerer at vi vil havne på rundt 150 skader totalt sett, sier Berge.

Til sammen har forsikringsselskapene fått meldinger om flere hundre skader etter uværet.

Skadeomfanget kan ifølge If deles inn i to hovedtyper: vannskader og skader på elektriske anlegg. Oversvømte kjellere er en gjenganger blant vannskader som resulterer i store skademeldinger på grunn av alt innboet som må erstattes.

– Denne gangen har det vært spesielt mange ødelagte komfyrtopper, sier Berge.

Gjensidige: – Bedre enn fryktet

Gjensidige har fått inn rundt 100 skadesaker etter uværet. Kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen karakteriserer det som mye på kort tid, men likevel ganske moderat.

Kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige

– Skadeomfanget er bedre enn fryktet. Vi burde sende blomster til Meteorologisk institutt som gjør oss så godt forberedt, sier Thoresen.

Gjensidige forventer at det vil renne inn skademeldinger i løpet av dagen. Thoresen peker også på oversvømte kjellere som blant de dyreste forsikringssakene.

Han viser til at tiden før uværet inntreffer er avgjørende. Et tiltak er å nappe ut stikkontakter fra elektriske anlegg.

– Det viktigste vi gjør er arbeid av forebyggende karakter gjennom sosiale medier der vi når veldig mange, sier Thoresen.

OVERSVØMT: Store mengder nedbør reduserte fremkommeligheten i Oslo i går. Her fra nederst i Maridalsveien.

Tryg: 50 skader

Tryg Forsikring skriver i en pressemelding at de har registrert rundt 50 skader etter uværet som herjet i går, omtrent likt fordelt mellom vannskader og lynnedslag.

– Foreløpig er de fleste skadene lokalisert på Østlandet, men erfaringsmessig vil vi motta flere skademeldinger i løpet av de neste dagene når folk får oversikt, skriver Tryg, som spesielt forventer etterregistrering av skader forårsaket av lyn.

De mener at det kan ha vært en fordel at regnværet kom i byger, og ikke som vedvarende regn, da dette gjorde jobben enklere for avløpene.

Hos Fremtind Forsikring, som består av forsikringskunder hos Sparebank 1 og DNB, har de fått inn rundt 70 skader siden i går kveld.

– Disse skadene er fortrinnsvis på Østlandet, men også på Sørlandet og i Rogaland. Dette er vannskader, og vi forventer i tillegg å få inn noen skader grunn lyn – fortrinnsvis skader på elektriske anlegg og apparater, skriver Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind Forsikring, i en e-post.

Storebrand melder at de foreløpig ikke har opplevd en økning i antall skadesaker.

– Kan ikke sammenlignes med 2016

Både Gjensidige og If er enige om at omfanget ikke kan sammenlignes med det man så etter rekordregnet i Oslo og Akershus i august 2016.

– Da var det samlede skadeomfanget på hundrevis av millioner, forteller Thoresen i Gjensidige.

Hos If forventer de mer ustabilt vær i årene som kommer og understreker viktigheten av gode forberedelser.

– Vi trenger å lage løsninger som er smarte for fremtiden. Det er et arbeid som pågår, og vær som dette er en påminnelse på hvor viktig det er, sier Berge i If, som mener at avløpsnettene i de stor byene er for dårlige og må forbedres.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forsikring

Flere artikler

  1. Skader for millioner etter ekstremregn i Oslo

  2. Forsikringsselskaper har utbetalt 100 millioner etter P-husbrann

  3. Store forskjeller i forsikringsselskapenes cannabis-dekning

  4. Nordmenn i Spania er dekket av forsikring tross reiseråd

  5. Betalt innhold

    Forsikringsselskapet har spart 100 millioner på færre husbranner. De tror hjemmekontor er årsaken.