Kutter CO2-utslipp med strøm fra land

Statoil planlegger å drive olje- og gassfeltet Gjøa med strøm fra land. Det tilsvarer reduserte CO2-utslipp tilsvarende 100 000 biler i året fra 2014.

 • YNGVE HELLESTØL
Publisert:,

Gjøa-feltet er ved siden av Troll A det første olje- og gassfeltet som skal drives med strøm fra land fra dag én, istedenfor med gassturbiner ute på plattformen.

Elektrifisering av sokkelen er et effektfullt tiltak for å redusere CO2-utslipp i Norge. Se hvem som er Norges største miljøsyndere her:
- Normalt ville det ha vært fem gassturbiner ute på installasjonen for å drive produksjonen fra Gjøa-feltet, men nå blir det bare én. På den måten reduserer man utslippene med 240 000 tonn CO2 i året, tilsvarende utslippene fra 100 000 biler i året, sier prosjektdirektør Kjetel Digre i Statoil til Aftenposten.

Les mer om økonomi og næringsliv på E24
Gjøa-plattformen vil få strøm fra gasskraftverket på Mongstad, og Digre presiserer at reduksjonen av de samlede CO2-utslippene gjelder for Gjøa-plattformen fra dag én, men først fra 2014. Gjøa vil sees sammen med gasskraftverket på Mongstad, som etter planen vil ha CO2-rensing på plass i 2014. I den første driftsperioden på Gjøa vil strømmen komme fra andre kilder, blant annet fra kontinentet, og CO2-regnestykket blir annerledes.

Store utslipp

Oljevirksomheten på sokkelen står for store utslipp av CO2 fordi plattformene drives ved hjelp av gasskraftverk ute på installasjonene.
Elektrifisering av plattformene har lenge vært et krav fra miljøbevegelsen. Aftenposten skrev 25. oktober i fjor at det finnes 45 gasskraftverk på norske olje- og gassinstallasjoner. De står for 29 prosent av Norges samlede CO2-utslipp.

Største etter Snøhvit

Utbyggingen av Gjøa-feltet vil koste rundt 27 milliarder kroner, og det kombinerte olje- og gassfeltet skal etter planen komme i produksjon fra 2010.
- Gjøa-feltet er det største utbyggingsprosjektet for Statoil etter Snøhvit-utbyggingen. Beslutningen om å utvikle feltet viser at det er fortsatt er store muligheter på norsk sokkel, sier Digre.
Gjøa-feltet ble oppdaget i 1989 og inneholder utvinnbare ressurser på rundt 40 milliarder standardkubikkmeter gass og 83 millioner fat olje.

Siden 2003
Statoil overtok som operatør for utbyggingsperioden på Gjøa i 2003. Når feltet kommer i produksjon, vil den franske gassgiganten Gaz de France overta som operatør.
Plan for utbygging og drift av Gjøa-feltet ble sendt til Olje- og energidepartementet like før jul.
Utbyggingsløsningen innebærer at også at de tre Hydro-opererte feltene Camilla, Belinda og Fram B, med fellesbetegnelse Vega, blir knyttet opp til Gjøa.
- Dette gir store samordningsgevinster og vil støtte opp under videre leting og utvikling av området. På lengre sikt er det aktuelt å knytte eventuelle nye funn til Gjøa-anleggene, sier Digre.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Gjøa skal drives med strøm fra land

 2. Betalt innhold

  Installerer nyutviklet strømkabel for Gjøa

 3. Betalt innhold

  Nå produseres olje og gass fra Gjøa

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Neste stopp, Gjøa

 6. Aker Solutions vinner Lundin-kontrakt: Skal installere gigantiske «vannkokere» på Grieg-feltet