Salgsbyks for alkoholfritt øl

Gylne dråper uten alkohol er på sterk fremmarsj. Bransjetopp viser til helsefokus og større utvalg, mens Ringnes-sjefen mener dagens unge er blitt mer ansvarlige.

RELATIVT MINDRE AV DETTE: Salget av vanlig øl har også steget de siste årene, men ikke like mye som alkoholfritt.
Publisert: Publisert:

Salget av alkoholfritt øl i Norge er opp 20 prosent de fem siste årene, målt i volumøkning fra første kvartal 2013 og til i dag.

Det viser tall E24 har innhentet fra Bryggeriforeningen.

Særlig i år har alkoholfritt vært på fremmarsj, med 13 prosents økning i første kvartal mot samme periode i fjor.

– Det er mye, sier direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen til E24.

– Jeg tror det handler mye om helse, og at utvalget av alkoholfritt har blitt større. Og kanskje begynner det å bli mer akseptert blant ungdom å drikke også, sier Nome.

Norges største bryggeri, Ringnes, er en sterk bidragsyter til salgsoppgangen. De siste fem årene har deres alkoholfrie ølsalg i Norge steget hele 40 prosent, opplyser administrerende direktør Anders Røed.

Les også

Regjeringen vil gjøre det billigere å lage øl

Mener Europa følger Norge

Økningen skjer imidlertid ikke bare her i landet.

Ølkjempen Carlsberg, som også eier Ringnes, oppgir i sin årsrapport for 2017 at deres alkoholfrie ølsalg i hele Vest-Europa steg 15 prosent dette året.

Denne økningen kommer imidlertid fra et mer beskjedent nivå. I Norge står alkoholfritt sterkere enn i de fleste andre europeiske land.

Ifølge Bryggeriforeningen har det alkoholfrie ølsalget i dag en markedsandel på 3,7 prosent i Norge, opp fra 3,3 prosent for fem år siden.

– Det er relativt høyt i forhold til resten av Europa, hvor normalen er mellom én og to prosent, sier Nome.

SER STERK SALGSØKNING: Direktør Petter Nome (t.v.) i Bryggeriforeningen, her sammen med kulturminister Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen i forbindelse med regjeringens avgiftskutt til mikrobryggerier i revidert statsbudsjett.

Ringnes-sjefen mener Norge ligger langt foran.

– Vår eier Carlsberg er blant dem som følger ekstra nøye med på det Norge gjør, sier han:

– I mange andre vesteuropeiske land har de først i det siste for alvor begynt å satse på alkoholfrie varianter. Norge har blant annet kommet lenger i selve utviklingen av godt øl uten alkohol, både bayer, pils og hveteøl, sier han.

Les også

Leif forlot oljejobben – startet bryggeri

Mener dagens 18-åringer er mer ansvarlige

Røed tror utviklingen bare vil fortsette. Han spår en ytterligere salgsøkning på 40 prosent i det alkoholfrie markedet i Norge innen få år.

En viktig årsak, ifølge Ringnes-sjefen, er en kulturendring blant unge kjøpergrupper.

– De er mer opptatt av sunnhet og helse, sier Røed, og viser til at alkoholfritt har langt mindre kalorier enn både vanlig øl og brus.

– Våre egne kvalitative undersøkelser kan også tyde på at dagens 18-åringer har et mer fornuftig og ansvarlig forhold til alkohol enn de eldre generasjonene, sier han.

Nome i Bryggeriforeningen sier han er skuffet over at myndighetene ikke tillater markedsføring av alkoholfritt øl som deler varemerke med alkoholholdige varianter. Han mener det hindrer nye alkoholfrie ølsorter fra å få skikkelig fotfeste.

Selv om utvalget av alkoholfritt har økt de siste årene, viser Bryggeriforeningens tall at Munkholm og Clausthaler fortsatt dominerer, med rundt 98 prosent av markedet.

Les også

Regjeringen beholder sukkeravgiften: – En skandale

Les også

Leif forlot oljejobben – startet bryggeri

Les også

Hansa-sjefen slutter på dagen

Publisert: