Rapport: Kommersielle barnehager får tilskudd til utgifter de ikke har

I kommersielle barnehager utgjorde pensjonsutgiftene fra 2009 til 2013 bare 3,6 prosent av lønnsutgiftene, til tross for store pensjonstilskudd, viser rapport. Saken er oppdatert etter førstegangs publisering

TJENER GODT: Professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet, Bjarne Jensen, mener hovedårsaken til at private barnehager er så lønnsomme, er at de kan øke overskuddet ved å gi lavere pensjonssparing til de ansatte.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

Kommersielle barnehager får automatisk et tilskudd som skal dekke pensjonsutgifter tilsvarende 13 prosent av lønningene i kommunale barnehager. Det er en langt høyere prosent enn det som faktisk gikk til pensjon, kommer et fram i en ny forskningsrapport, skriver Klassekampen.

Fra 2009 til 2013 utgjorde pensjonsutgiftene bare 3,6 prosent av lønnsutgiftene i kommesielle barnehager. Til sammenligning hadde de kommunale barnehagene i samme periode pensjonsutgifter på 17,4 prosent av lønnsutgiftene.

Les også: Barnehager tre ganger så lønnsomt som Børsen

Tallene framkommer av ­de kommersielle selskapenes ligninger, og er gjengitt i et av kapitlene i et stort LO-finansiert forskningsprosjekt om kommersialisering av fellesgodene.

– De kommersielle barnehagene får tilskudd til utgifter de ikke har. Systemet er faktisk slik at dess lavere pensjonssparingen er i de kommersielle barnehagene, dess høyere blir overskuddet og lønnsomheten. Dette er hovedårsaken til at bransjen er så lønnsom, sier Bjarne Jensen, professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet, til avisen. Jensen en av flere forskere bak rapporten.

Her kan du lese mer om

 1. Lønn
 2. Pensjon
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen kutter 220 mill. til private barnehager

 2. Rekordomsetning for norsk barnehagekjempe – vil fortsette veksten i utlandet

 3. – Trykket på boligeierne har økt

 4. Annonsørinnhold

 5. Høy temperaturer om bompenger og klima under partilederdebatten

 6. Betalt innhold

  Hans Jacob og Randi har bygget milliardbedrift: – Det var flere som advarte oss