Fra Traaseth-e-post til jobb: Slik kastet Innovasjon Norge seg rundt da Norges rikeste kvinne søkte jobb

Slik kastet HR-avdelingen i Innovasjon Norge seg rundt i kulissene da Norges rikeste kvinne søkte et praktikantopphold i selskapet. 

Anita Krohn Traaseth
  • Sophie Lorch-Falch
  • Ingvild Sagmoen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

E24 har fått innsyn i et omfattende materiale med telefonmeldinger og e-poster mellom Katharina Andresen og Innovasjon Norge, og interne e-poster i HR-avdelingen i et 90 sider langt dokument.

Korrespondansen kaster lys over hvordan Norges rikeste kvinne, Katharina Andresen, kunne få jobb i Innovasjon Norge uten en akademisk grad.

Stillingen var ikke utlyst, og flere har stilt spørsmål ved om HR-avdelingen faktisk ansatte den best kvalifiserte for stillingen eller gjorde et unntak for milliardærarvingen.

E24+: Hva kan Traaseth lære av sin egen bok om ledelse? Tre kriseråd fra Godt nok for de svina.

Mars 2018: Traaseth i jury med Johan Andresen

Samme måned som det blåser kraftig rundt Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth, er hun jurymedlem sammen med Katharina Andresens far, Johan Andresen, og Grete Faremo i Unops.

Juryen skal kåre årets kvinnelige gründer. 7. mars deles prisen ut i New York med brask og bram av H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit.

NEW YORK 7. MARS: Kronprinsesse Mette-Marit og Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge var samlet ved Bryan Park for å kåre årets kvinnelige teknologigründer.

10. april: Nytt Mette-Marit-arrangement

En drøy måned senere er Mette-Marit én av arrangørene av Maverick Collective-middagen på kronprinsparets eiendom Skaugum.

I den eksklusive gjestelisten på 30 personer, står både Ferd-arving Katharina Andresen og Traaseth oppført.

Dette er det første møtet mellom Traaseth og Andresen, og 23-åringen benytter anledningen til å fortelle at hun er på utkikk etter nye karrieremuligheter etter endt praktikantopphold i Ernst & Young i juni.

Traaseth anbefaler Andresen å se på praktikantmulighetene i Innovasjon Norge på hjemmesidene, selv om Andresen ikke har høyere utdanning.

Les på E24+

Tre ting Traaseth kan lære av sin egen bestselger-bok om ledelse

12. til 16. april: Ber Traaseth anbefale lederprofiler

Den 12. april sender Andresen mail til Traaseth og innleder med å takke for en veldig fin kveld, og ber Traaseth om å anbefale deltagere til kvinneseminaret «Woman. Fast Forward».

Fire dager senere svarer Traaseth og innleder «Hei kjære Katharina! Veldig hyggelig å se deg!», før hun foreslår flere Innovasjon Norge-profiler under 40 år som «burde inviteres».

E24 er kjent med at det ikke er uvanlig at Traaseth bruker rause formuleringer som «kjære» til mer perifere bekjente.

30. mai: Plutselig behov flagges i HR

Ifølge Innovasjon Norge starter prosessen med stillingen som Andresen til slutt får, den 30. mai. Da flagget HR-avdelingen et uforutsett behov for å avlaste personen i avdelingen som jobber med praktikantstillinger, og prosessen med å opprette en ny stilling starter.

31. mai: Andresen sender e-post til Traaseth

Dagen etter følger Andresen opp samtalen fra Skaugum-middagen om et mulig praktikantopphold, og sier hun er interessert i et engasjement høsten 2018.

Men Andresen er usikker på hvordan hun skal søke praktikantopphold på Innovasjon Norges nettsider.

«Har du noen mulighet til å hjelpe meg? Ev. sende meg videre et sted :)» skriver Andresen.

E-posten må ha blitt videresendt, for tre timer senere skriver skriver Traaseths personlige assistent Eva Finseth en mail til kollega og Athina Holm Veberg, som jobber i avdelingen for praktikantstillinger, med emnefelt «VS: Internship»:

«Tar du denne?»

E24 har ikke fått innsyn i eventuelle e-poster som fører til at Andresens henvendelse til Traaseth har havnet hos Eva Finseth, og hva som foregår de neste dagene etter Holm Veberg får e-post.

4. juni: Hektisk aktivitet innad HR-avdelingen

Først natt til 4. juni, fire dager senere, besvarer Traaseth henvendelsen fra Andresen.

Dette er den mest hektiske dagen med e-poster på kryss og tvers i HR-avdelingen.

«Hei kjære du!

Vært litt hektisk med Innovasjonstalen, derfor sent svar! Jeg kopierer inn Yvonne her, så setter hun deg i link til internships og hva som kommer fremover!

Anita»

Selv om det er en person internt som har ansvar for internships, blir bare HR-direktør Yvonne Fosser koblet på henvendelsen fra Andresen.

Fosser svarer Andresen raskt mandag morgen:

«Hei, Katharina, send meg gjerne en søknad og din cv, så kan du ringe meg.

Mvh. Yvonne Fosser»

HOLDER TALE 31. MAI: Statsminister Erna Solberg sammen med Anita Krohn Traaseth etter talen på Innovasjon Norges arrangement «Innovasjonstalen 2018 Merkevaren Norge».

4. juni: HR-direktøren åpner for ekstraordinær praktikantplass

Parallelt jobber HR-medarbeider Athina Holm Veberg og Traaseths personlige assistent Eva Finseth også med å håndtere henvendelsen. Tre personer i HR-avdelingen jobber med Andresen-henvendelsen, men rollene er uklare.

Holm Veberg sender en formell mail til Andresen og informerer om at praktikantordningen for 2018 er avsluttet, men at en ny runde kjøres i 2019.

Andresen skriver i en ny e-post at «det var ikke slik jeg forsto det- henviser bare til en mail jeg fikk tidligere i dag (journ.anm. fra HR-direktør Yvonne Fosser):

«Hei Katharina, send meg gjerne en søknad og din cv, så kan du ringe meg.»»

Fosser reagerer i løpet av et kvarter på at Andresen er blitt avvist, og gir en annen beskjed enn Holm Vebergs over e-post – det kan likevel være en mulighet for Andresen til å få et praktikantopphold, slik hun ønsker.

«Hei Katharina, det har nok vært flere mailer på tvers her. Beklager dette.

Våre programmer er som Athina beskriver. Dersom det er en søknad om et internship ved siden av skolen kan det være muligheter.»

4. juni: HR-medarbeidere blir usikre på Fossers rolle

Nå viser e-postene at HR-medarbeiderne Eva Finseth og Athina Holm Veberg er i tvil på hva som egentlig er status om praktikantstillingene, hvor det i utgangspunktet er ingen ledige plasser, og hva som skal være HR-direktør Fossers rolle i Andresen-henvendelsen.

Mailene indikerer at Holm Veberg egentlig er ansvarlig for å håndtere henvendelser om praktikantstillinger, men at HR-direktøren Fosser i denne saken skal ha et ord med i laget.

«Hei Athina,

Denne mailen (journ.anm. mail fra Andresen) ble videresendt til Yvonne (journ.anm. HR-direktør Yvonne Fosser i Innovasjon Norge), så jeg i dag, og hun skulle også svare henne om våre internships fremover. Sånn at du vet. Kanskje greit å høre litt med Yvonne, sånn i aller tilfelle?»

Holm Veberg svarer at hun er enig, og sier hun skal ta en prat med HR-direktør Yvonne Fosser.

Mens det pågår forskjellige dialoger mellom ulike HR-arbeidere, svarer Andresen Fosser at hun har tatt pause fra studier.

Andresen sier åpent til HR-direktøren at hun er «litt usikker på om «min situasjon» faller innenfor deres søknads krav».

Idet Andresen forteller at hun ikke skal ta studier til høsten, blir det klart for HR-direktør Fosser at Andresen uansett er utelukket fra praktikantstillingene.

Det krever nemlig akademiske prestasjoner.

VAR VILLIG TIL Å UNDERSØKE PRAKTIKANT-MULIGHET: HR-direktør Yvonne Fosser.

5. juni: En ny mulighet åpner seg for Andresen

E24 har ingen informasjon om samtalen mellom Athina Holm Veberg og HR-direktør Yvonne Fosser.

Denne dagen vet ingen andre enn de involverte hva som ble resultatet av gårsdagens hektiske aktivitet med å svare Andresens karriereønske.

Dagen etter Andresen får avslag om praktikantopphold, får HR-avdelingen innvilget sitt behov for avlastning i form av en formelt godkjent deltidsstilling, ifølge Innovasjon Norge.

6. juni: Ny runde i HR for Andresen-henvendelsen

Det er onsdag og den syvende dagen siden Andresen henvendte seg til Traaseth.

Nå er det et akutt behov i HR-avdelingen for folk, ifølge Innovasjon Norge. Derfor får Andresen-henvendelsen en ny runde i HR-avdelingen, hvor rekrutteringsansvarlig Anette Matre kobles på.

Onsdag ettermiddag sender HR-direktør Fosser en mail til Matre, med Andresens mailkorrespondanse hvor siste mail fra Andresen er om at hun er usikker om hennes situasjon faller innenfor Innovasjon Norges søknadskrav om internship.

«Hei Anette, kunne dette være noe?»

På dette tidspunktet har Andresen hverken sendt over CV eller søknad på e-post, slik Fosser etterlyste 4. juni.

Fra 6. juni til 18. juni har ikke E24 mottatt innsyn i noen e-poster eller telefonmeldinger hvor Andresen er nevnt.

13. juni: Første jobbintervju

Det som er klart, er at Andresen «kunne være noe» for rekrutteringsansvarlig Anette Matre.

For den 13. juni er Andresen inne til første jobbintervju.

Ingen andre kandidater er kalt inn til intervju.

E-poster sendt etter 18. juni viser at det er Anette Matre i HR-avdelingen som foretar det første intervjuet som ender med den omstridte ansettelsen.

18. juni: Referanse – tidligere Innovasjon Norge-direktør

Andresen sender fem dager etter det første jobbintervjuet over en CV til rekrutteringsansvarlig Anette Matre. Andresen sender ikke over søknad, slik HR-direktør Yvonne Fosser først etterspurte 4. juni.

CV-en har relevant erfaring som tre måneder som fulltidsansatt i Ferd Sosiale Entreprenører fra september 2014 til januar 2015, og nesten fem måneder praktikantopphold i Ernst & Young fra februar 2018 til juni 2018.

Andresen oppgir en referanse fra Ernst & Young, og en referanse fra Ferd Sosiale Entreprenører. Direktør Katinka Greve Leiner er referansen. Hun har for minst seks år tilbake vært divisjonsdirektør for kommunikasjons og strategi i Innovasjon Norge.

Det er ukjent om Matre kontaktet Greve Leiner. I meldingsutvekslingen mellom Matre og Andresen over mobil er det bare spurt om EY-referansen kan kontaktes. Det spør Matre om 20. juni, dagen etter Andresen blir tilbudt jobben.

25. FEBRUAR 2013: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit følges av Ferd-sjef Johan H. Andresen og direktør i Ferd Sosiale Entrepenører Katinka Greve Leiner under konferansen "Ressurser på avveie" på Astrup Fearnley Museet i Oslo. Greve Leiner er én av referansene til Andresen.

19. juni: Andre jobbintervju – tilbud samme dag

Internt i HR-avdelingen er det akutte behovet som Andresen skal fylle nå definert til ti måneder, utenfor lovens krav på seks måneder som Traaseth tidligere har vist til.

Klokken 15.00 er Andresen inne til det andre intervjuet, som denne gang er gjennomført med tre representanter fra HR. Det er praktikantansvarlig Athina Holm Veberg, HR-medarbeider Johanna Brandt og rekrutteringsansvarlig Anette Matre.

Kort tid etter intervjuet er overstått, sender Andresen en formell mail hvor hun oppgir sin mailadresse til Matre.

Senere på dagen blir Andresen tilbudt et ti måneders engasjement fra 28. juni frem til mai 2018 i en lang e-post med Matre som avsender.

MØTER STYRET 29. JUNI: Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth og styreleder Gunnar Bovim i prat under «Innovasjonstalen 2018 Merkevaren Norge» 31. mai 2018, samme dag som Andresen mottok henvendelse fra Katharina Andresen. Nå må Traaseth orientere om ansettelsen til blant annet Bovim.

19. juni: «Så tilpasser vi oss tilsvarende»

I e-posten står det ingenting om et akutt uforutsett behov som Andresen skal bidra til å fylle. Tvert imot er arbeidsoppgaven vidt definert, og Innovasjon Norge strekker seg langt for å tilby Andresen stor fleksibilitet.

28. juni er en fleksibel dato, i parentes står det «hvis det passer for deg». Det står videre:

«Jeg tenker også at vi i kontrakten øker stillingsprosenten fra 20 % til 40 %, og så er det fleksibilitet til å jobbe noe mer/mindre alt etter hvor mye du ønsker og hvor travelt det er.»

Arbeidsoppgavene er det tilsynelatende ikke noe hast med.

«Jeg kan gjerne tenke meg at du kan starte med å se på IN Traineeprogrammet ila juli for eksempel og kan sette deg inn i dette når du evt. får tid. Dette finner vi ut av etter hvert.»

I mailen kommer det frem at vaktlisten utarbeides etter avtale med Andresen. Det er også tydelig i en sms mellom Matre og Andresen at oppstartstidspunktet er fleksibelt. Andresen kan gi beskjed om det passer, «så tilpasser vi oss tilsvarende».

Målet er at Andresen skal få «god erfaring, større innsikt i HR og rekruttering, samt Innovasjon Norge sitt oppdrag [ ...]».

Innovasjon Norge har tidligere sagt at Andresen skulle avlaste én person i HR-avdelingen med oppgaver som er knyttet til internship.

Men i e-posten står det at Andresen kan avtale for de påfølgende ukene «hvordan og når du jobber direkte med Athina/Johanna, og evt med meg om det er aktuelt».

Fredag 22. juni: Kritikken kommer

Denne fredagen pryder Andresen forsiden av Dagens Næringsliv med et langt intervju om hennes karriere, hvor det kommer frem at hun skal være i Innovasjon Norge det neste året.

Fredag morgen legger E24 inn en intervjuhenvendelse til kommunikasjonsavdelingen i Innovasjon Norge, hvor det bes om et intervju om ansettelsesprosessen til Andresen.

Allerede har flere i sosiale medier blitt nysgjerrig på hvordan milliardarvingen fikk jobb.

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth forteller at stillingen ikke ble utlyst, men at stillingen er en såkalt administrativ ansettelse på seks måneder.

Mellom onsdag 20. juni og fredag 22. juni endrer Innovasjon Norge kontraktskissen fra ti måneders varighet til seks måneders varighet.

Fredag ettermiddag får E24 oversendt svar på spørsmål om ansettelsen av Andresen.

Noe tid etter får Andresen oversendt et kontraktsforslag på seks måneders varighet. Stillingen utformes som en ordinær midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven § 14–9.

En behovsanalyse som bekrefter at det er et umiddelbart behov for arbeidskraft blir utarbeidet rundt samme tid, men behovsanalysen er ikke datert.

Fredag kveld melder E24 at Norges rikeste kvinne er blitt ansatt i Innovasjon Norge uten at stillingen er blitt offentlig utlyst etter hovedregelen som gjelder statlig selskaper.

Innovasjon Norge omfattes imidlertid ikke av statsansattelovens regler for ansettelser, ettersom det er et særlovselskap.

28. juni: Andresen signerer kontrakten

Samme dag som Andresen i utgangspunktet skulle begynt i Innovasjon Norge, signerer hun arbeidskontrakten. Første arbeidsdag er flyttet til 2. juli.

Siden 4. juni har ikke Traaseth og Andresen vært i kontakt med hverandre.

29. juni: Styremøte

Nå blåser det igjen rundt administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Fredag orienterer Traaseth styret om den kontroversielle ansettelsen av Andresen, som i mellomtiden har utløst storm i mediebildet.

Styremøtet starter klokken 10.00 fredag formiddag. Traaseth kom inn bakveien.

Les på E24+: Tre ting Traaseth kan lære av sin egen bestselger-bok om ledelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge

Flere artikler

  1. Ledig stilling dukket opp dagen etter avslag til Andresen

  2. Styreleder sier han har tillit til Traaseth

  3. Innovasjon Norge: Mål at Andresen skulle få «god erfaring»

  4. Katharina Andresen til Nettavisen: – Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt

  5. Innovasjon Norge utsetter oppstart for Ferd-arving Katharina Andresen