Kraftig eksportvekst for levende norske skalldyr

I disse dager kåres verdens beste restauranter i Singapore og mesterkokkene er fulle av lovord om norske delikatesser. En norsk distributør tror levende skalldyreksport øker med 20–30 prosent i årene som kommer.

NORSKE DELIKATESSER: Den årlige kåringen av verdens beste restauranter foregår nå i Singapore. Bildet viser toppkokken Dave Pynt (t.v.), som har norsk kongekrabbe som en av sine signaturretter, unger arrangementet.

Foto: Norges sjømatråd/ Jacky Ng
Publisert:

Fra venstre: Norges nyeste Michelinstjernekokk Heidi Bjerkan fra Credo, og mesterkokkene Rungthiwa «Fae» Chummongkhon og Arora Garima er med på kåringen av verdens 50 beste restauranter i Singapore denne uken.

Foto: Norges sjømatråd

Verdien av norsk skalldyreksport økte med 14 prosent til 1,75 milliarder kroner i fjor, og det er særlig levende skalldyr som frister.

– Det er i eksporten av levende skalldyr man ser noe av den største veksten, opp hele 56 prosent i verdi fra fjoråret til 400 millioner kroner – og det er disse skalldyrene som i stor grad ender opp i verdens topprestauranter, skriver Anette Zimowski i Norges sjømatråd til E24.

Denne uken er hun på plass i Singapore i anledning den årlige kåringen av verdens 50 beste restauranter.

Krabbe mest populært

Den internasjonale toppkokken Christian Puglisi har hatt norske kamskjell på menyen i flere år. Bildet er fra arrangementet i Singapore denne uken.

Foto: Norges sjømatråd

Sjømatrådets uformelle undersøkelse blant eksportører og distributører viser at en av fire av verdens topprestauranter har (eller har hatt) norske skalldyr på menyen, for eksempel kongekrabbe, kamskjell, reker og sjøkreps.

Kongekrabbe er størst i kategorien levende skalldyr, med en eksport på 1.416 tonn i fjor, verdt 387 millioner kroner, etter en økning på rundt 50 prosent fra året før.

Sør-Korea er det største markedet for kongekrabben.

Det er også massiv vekst i eksporten av levende hummer, selv om det er fra svært lave nivåer.

Elsker norsk sjømat

En av Singapores største kjendiskokker, Eric Teo, er stor fan av norske sjømat.

– Jeg elsker norsk sjømat på grunn av kvaliteten. Jeg har vært i Norge og vet at vannet er veldig rent. Det friske klimaet gjør sjømaten helt spesiell og gir en sødme man ikke finner i sjømat fra andre land, sier han til E24.

Teo er spesielt glad i kamskjellene som transporteres levende fra Norge, men bruker også mye kongekrabbe, hummer og blåskjell.

– Topprestaurantene som vet nok til å gjenkjenne kvalitet, velger norske skalldyr, sier sjefkokken.

Les også

Spår trettendobling innen 2025: Tror på norsk lakse-boom i Kina

Spår vekst på 20–30 prosent i året

Frank Arne Næsheim er en vestlending som distribuerer norsk sjømat i Singapore via firmaet Snorre Food.

Han har vært i bransjen i over 30 år, i et titalls land i tillegg til Singapore.

– Fra å være totalt ukjent, så har tiden virkelig kommet til å tenke på annet enn kun laks, og asiaterne har nå absolutt fått øynene opp for det, sier han til E24.

Næsheim forteller at kundene er villig til å betale for norsk kvalitet.

– Det er helt klart kvaliteten som drar lasset. De er ikke vant til sånn type kvalitet fra kaldt vann her, sier han.

Foreløpig er det hovedsakelig restauranter i toppsjiktet som kjøper de norske skalldyrene.

– Det er ikke store volum, men jeg har tro på markedet og økende etterspørsel, sier distributøren, som spår en årlig vekst i eksporten av levende skalldyr på 20–30 prosent de nærmeste årene.

PS! Tirsdag ble franske Mirazur kåret til verdens beste restaurant. Danske Noma kom på annenplass, mens Asador Etxebarri i Spania ble nummer tre.

Les også

Beste start på året noen gang for norsk sjømat

Les også

Har startet første direkte fraktrute fra Norge til Kina

Her kan du lese mer om