XXL-ledelsen visste om armhevingene

Det startet som et av XXLs «humoristiske innslag» i arbeidshverdagen, men utviklet seg til «noe det ikke var ment som», ifølge konsernsjef Tolle Grøterud.

– MENT SOM LEK: – Dette har hele tiden vært ment som frivillig lek og uskyldig moro der armhevinger, vaffelsteking og lignende har vært humoristiske innslag, forklarer XXL-toppsjef Tolle Grøterud.

Foto: Sindre Hopland
  • Karl Wig
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Da det i mars ble kjent at XXL-ansatte i Stockholm hadde blitt straffet med armhevinger, uttrykte toppledelsen forferdelse – og plasserte ansvar på sjefene ved det aktuelle varehuset.

Daværende Sverige-sjef Per Sigvardsson skrev på Facebook at han var «opprørt og personlig berørt»:

– Slik skal ingen som jobber hos oss behøve å kjenne på. Vi tok derfor omgående kontakt med det aktuelle varehuset, og hadde samme dag med et møte med ledelsen der vi diskuterte saken og tiltak ble gjort, skrev han.

Les mer: XXL-ansatte i Norge beordret til armhevinger

Les på E24+

Han begynte på gulvet – nå leder han XXLs storsatsing i Østerrike: – Jeg er folkets mann

Ledelsen visste

Men det var ikke bare svenske tilstander.

Torsdag meldte E24 at sjefer ved XXL-varehus i Norge over flere år hadde gitt den samme ordren om armhevinger til sine ansatte.

Fem nåværende og tidligere ansatte beskriver pålegg om armhevinger hvis de kom for sent, glemte ukens salgsmål, eller omtalte kunder ved feil navn.

XXLs konserndirektør Tolle Grøterud var rask med å innrømme at praksisen var noe mer utbredt enn tidligere kjent, og bekreftet tilfeller i Norge også.

Men Grøterud har ikke oppklart hvordan det kan ha seg at det samme armhevings-påfunnet ble praktisert ved flere varehus i flere land.

Først unnlot Grøterud å besvare E24s spørsmål om hvorvidt noen i ledelsen allerede visste om armhevingene, før den første saken sprakk i Sverige.

Nå bekrefter XXL-sjefen at de kjente til initiativet.

Les mer: Veddet mot XXL-aksjen: Norsk fond gikk glipp av millioner

Les på E24+

Dette er oppkjøpsselskapet som fikk XXL-aksjen til å hoppe

– Var ment som lek og uskyldig moro

I en e-post viser han til at armhevingene startet som et «konkurransepreget og uhøytidelig element, der man ble oppfordret til å ta pushups hvis man tapte en intern konkurranse».

– Vi visste om det konkurransepregede og uhøytidelige elementet, skriver XXL-sjefen til E24.

På spørsmål om dette betyr at XXL-ledelsen også gikk god for armhevingene, svarer Grøterud bekreftende – men bedyrer det aldri var ment som noe ansatte skulle bli presset til:

– XXLs kultur handler blant annet om at vi feirer seire og vi konkurrerer internt om det meste, som i idretten. Dette har hele tiden vært ment som frivillig lek og uskyldig moro der armhevinger, vaffelsteking og lignende har vært humoristiske innslag, skriver Grøterud.

Les på E24+

Børskommentar: Altor-avtalen er god for XXL, men kurshoppet kan være overdrevet

– Utartet seg til noe det ikke var ment som

– Når enkelte ansatte reagerte på dette og følte ubehag tok vi umiddelbart affære, det hadde utartet i disse tilfellene til noe det ikke var ment som, fortsetter han.

Ansatte har overfor E24 beskrevet armhevings-instruksen som nedverdigende og ubehagelig. To tidligere ansatte og en mellomleder opplyser at dårlig personalpolitikk medvirket til at de sluttet i sportskjeden.

Grøterud bekreftet torsdag at enkelte ansatte har knyttet armhevingene til en ukultur i XXL. Selv beskriver Grøterud bedriftskulturen som «fantastisk».

XXL har opplyst til E24 at de iverksatte en kartlegging av varehus som beordrer ansatte til armhevinger i mars, etter at den første saken fra Sverige ble kjent.

Sportskjeden bekrefter at de da avdekket praksisen ved enkelte butikker i Norge, og ga streng beskjed til alle varehus om at ansatte ikke skal beordres til armhevinger.

Ifølge XXL er det ikke meldt om nye tilfeller i månedene siden.

Publisert:

Flere artikler

  1. XXL-ansatte i Norge beordret til armhevinger

  2. XXL-sjef Øivind Tidemandsen om oppslag: – Jeg er flau

  3. Se video: XXL-ansatte feiret etter konkurrents konkurs

  4. XXL-ansatte i undertøyet straffet med isvann på «Krigsskolen»

  5. XXL-kulturen trenger en ekstrem oppussing