Capgemini IQ-tester jobbsøkere

En IQ-test avgjør om du får jobb i Capgemini. Hører ikke hjemme i Norge, sier fagforeningsleder.

NYTT: Mye tyder på at IQ-tester eller såkalte "evnetester" er på full fart inn i norsk arbeidsliv - via store internasjonale selskaper som Capgemini. - Vi bruker tester som en bekreftelse, sier Gunilla Resare, kommunikasjonsdirektør i Capgemini.

Dag Yngve Dahle
  • Dag Yngve Dahle - Teknisk Ukeblad
Publisert: Publisert:

Intervjuer og sjekk av referanser er ikke lenger nok. Nå skal både personligheten og intelligensen din dissekeres før du får jobb.

Det internasjonale IT-selskapet Capgemini er det ferskeste eksemplet på denne trenden. Selskapet innfører nå IQ-testing som et fast element i rekrutteringsprosessen.

Alle kandidater som passerer førstegangsintervjuet i selskapets rekrutteringsprosess, blir bedt om å ta evnetesten Matrigma.

Matrigma er en ikke-verbal test som måler logisk-deduktive evner. Testen, hvis oppgaver består av geometriske figurer og matriser, er en såkalt GMA-test. GMA står for «general mental ability».

Avvik

Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

Testresultatene er blant faktorene som avgjør hvem som går videre til intervju nummer to og etter hvert får fast jobb i selskapet.

- Ja, det stemmer at vi gjennomfører evnetesten Matrigma i våre ansettelser. Vi gjør det for å kvalitetssikre ansettelser og unngå feilansettelser, sier Gunilla Resare, kommunikasjonsdirektør i Capgemini Norge/Sverige, til E24.

- Fungerer det?

- Ja, vi gjennomfører testen for å få bekreftet de egenskaper og evner som vi ser etter hos kandidatene. For nesten alle vi tester, stemmer resultatet med det inntrykket vi fikk under intervjuet. Vi har sertifiserte personer som evaluerer svarene og gir en tilbakemelding til kandidaten. Dersom det er snakk om avvik, diskuterer vi med kandidaten om hva grunnen til det kan være. Vi følger ikke svarene fra en test slavisk, sier hun.

EVNER: - Testen er en tilleggsfaktor, sier Gunilla Resare.

Dag Yngve Dahle

- Ser dere noen negative sider ved dette?

- Det negative med disse tester er at de ikke tar hensyn til annen kulturell bakgrunn eller dem som ikke har norsk som morsmål. Siden vi er en mangkulturell virksomhet, tar vi selvsagt hensyn til dette, sier Resare.

Les også: Dine «likes» avslører hvem du er

- Ille

Capgemini, som selger IT-relaterte konsulenttjenester, vil selvsagt kun snakke pent om praksisen. Det ligger i kortene. Men andre mener at bruk av IQ-tester og personlighetstester viser en overdreven tro på kvantifisering og tallbasert personalbehandling.

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi, kommer med en real bredside mot testkåte ledere.

NEI: Leif Sande i Industri Energi er ingen tilhenger av testing. FOTO: TROND SOLBERG / VG.

Trond Solberg

- Jeg er veldig skeptisk til all denne testingen. Jeg er bekymret. Jeg synes dette er ille. For hva skal de med det? De oppnår jo ikke noe med det. Ansettelser skal gjøres ved hjelp av intervjuer, referanser og vitnemål, ikke tester, sier Sande til E24.

Han legger til:

- Du gjør jo ikke en bedre jobb om du har høy IQ. Det er ikke det det handler om. I stedet handler det om å kunne jobbe godt sammen med andre. Norske arbeidstakere er gode til det, og i tillegg har de høy faglig kompetanse og solid utdanning, sier han.

Les også: Eksperter: Aller Medias karaktersetting er en dårlig løsning

Agenter

Denne typen personalpolitikk eller HR er mye mer vanlig i anglosaksisk bedriftskultur og i store multinasjonale selskaper enn i norsk arbeidsliv. Mange mener at internasjonale storselskaper som Capgemini er agenter for denne typen HR i Norge - de bringer det aktivt i norsk arbeidsliv.

Hittil er utbredelsen moderat, men et selskap som Jotun tester søkere til ledige stillinger i selskapet.

Sande har denne kommentaren:

- Slike tester er noe internasjonale selskaper drar med seg fra amerikansk bedriftskultur. Det hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv. Dette er provoserende, sier Sande.

Trond Markussen, president i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), er noe mindre spissformulert. Men han er like fullt negativ til IQ-tester.

- Det kan se ut som flere velger å benytte slike tester, men det virker som det hovedsakelig skjer når selskaper benytter rekrutteringsfirmaer, sier han.

Les også: Statoil gir karakterer til sine ansatte

Simulering

NITO-presidenten mener intervjuer og referanser bør brukes i tilllegg til en test. Uavhengig av om det gjøres, ser han flere negative aspekter ved slike tester.

- Slike tester overser personens sosiale ferdigheter. De ser helt bort fra at søkeren skal jobbe i et arbeidsmiljø sammen med andre mennesker. Mennesker utfyller hverandre, og det er en viktig faktor når man skal ansette en ny medarbeider, sier han.

Han mener andre metoder fungerer bedre enn tester.

- Det er en bedre løsning å jobbsøkeren prøve seg i jobben, slik at han kan vise hva han kan og har av ferdigheter. En slik jobbsimulering er en bedre metode, sier Markussen.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Slik blir du testet før du får jobb i Norges største selskaper

  2. 3 årsaker til at jobbintervjuet kan gå galt

  3. Betalt innhold

    Slik har jobbintervjuene endret seg: – Ikke lenger et avhør

  4. - Stiller meg undrende til at Lund gjør dette akkurat nå

  5. Slik bruker «toppselskapene» testverktøy i rekrutteringen