Coop-sjef til angrep på
bokbransjen

Coop går til frontalangrep på bok-bransjen etter at Konkurransetilsynet aksjonerte tirsdag.

HINDRET: Direktør for faghandel i Coop, Geir Inge Stokke sier at de er blitt hindret i å selge den nyeste boken til Jo Nesbø.
  • Bjørn Haugan (VG)
Publisert:

- Coop har ikke meldt inn noen sak til Konkurransetilsynet: Vi har ikke initiert saken. Men når det er sagt, er vi ikke overrasket over razziaen. Det foregår ingen fri omsetning av bøker og vi opplever at vi ikke slipper til, sier direktør for faghandel i Coop, Geir Inge Stokke.

Konkurransetilsynet aksjonerte mot bokbransjen tirsdag, med mistanke om brudd på konkurranseloven i bokmarkedet, i dagligvarebutikker og kiosker.

- Saken gjelder en mulig leveringsnektelse for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i tilsynet.

Les også

Konkurransetilsynet aksjonerer mot bokbransjen

- Må slåss

Stokke er ikke overrasket over at det skjer.

- Vi blir hindret å selge bøker som forbrukerne vil ha. Bokbransjen hindrer oss i å selge bøker ved å gjemme seg bak bokavtalen. Vi mener avtalen ikke skal ivareta bokbransjen, men sørge for å få det norske språket og bøkene ut til folk. Det er sterke mekanismer som hindre det.

- Hvordan skjer det?

- Forlagene sitter på alle siden av bordet og styrer hele kjeden: Gjennom forlagene, via distribusjon, via bokhandlerne og forlagenes bokklubber. De ønsker ikke en fri omsetning av bøker og gir oss ikke tilgang til bøkene folket vil ha.

Les også

Slik er kampen om bokmarkedet

Eier Bladcentralen

Forleggerne Arve Jurizen og Erling Kagge uttrykte lignende meninger da E24 snakket tirsdag med dem etter aksjonen.

Alle forlagene det ble aksjonert mot, er medeiere i Bladcentralen. Dette er Norges største distributør av lesestoff til det såkalte «massemarkedet». Bladcentralen leverer blader og bøker til 3.700 dagligvarebutikker, 1.300 kiosker og 1.200 bensinstasjoner landet over.

- Jeg har lenge snakket om hvor viktig det er å åpne massemarkedet for alle forlag. Bladcentralen har en lukket distribusjon, kun for de som eier det, sier forlegger Arve Juritzen til E24.

Vil ha Nesbø

Stokke i Coop trekker frem siste utgivelse fra forfatteren Jo Nesbø som et eksempel på en bok butikkjeden ikke får tilgang til.

- Er den siste boken til Nesbø et slikt eksempel?
- Ja, det er en bok vi har ønsket, hvor vi føler at vi må slåss mot bransjen for å få den tilgangen vi ønsker og sette den prisen på som vi ønsker.

Han ber politikerne reagere.

- Vi opplever at bokavtalen blir misbrukt for å beskytte forlagene. Det har aldri vært avtalens intensjon og vi opplever at den i altfor stor grad hindrer fri omsetning av bøker.Slik er kampen om bokmarkedetSlik er kampen om bokmarkedet

- Vil samarbeide

Bladcentralen, som distribuerer bøker i Norge, ønsker ifølge en pressemelding å samarbeide med myndighetene i forbindelse med gjennomføring av kontrollen slik at den gjennomføres på en mest mulig effektiv måte. Utover det ønsker de ikke å gi noen ytterligere kommentarer om Konkurransetilsynets undersøkelser.

Les også:

Konkurransetilsynet aksjonerer mot bokbransjenSlik er kampen om bokmarkedet- Bjørnen er ikke skutt, ennåGyldendal med vekst i to av tre divisjoner

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tipset kom fra Reitan

  2. Åpner viktig sluse for forlagene: Nå skal alle forlag slippe til gjennom Bladcentralen

  3. Slik er kampen om bokmarkedet

  4. - Bjørnen er ikke skutt, ennå

  5. Forlagstoppenes mobiler ble beslaglagt