Industrien jubler for ny lånegaranti: – Vil få umiddelbar effekt

Fra og med torsdag kan bankene søke om garanti når de skal gi lån til norske eksportbedrifter. Industrien jubler.

VIL SLÅ AN: Direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, sammen med næringsminister Monica Mæland og administrerende direktør i GIEK, Wenche Nistad (til høyre) under lanseringen av regjeringens nye lånegaranti i dag.

Foto: Ida Bing
 • Ida Bing
Publisert:,

Torsdag lanseres en ny lånegaranti som omfatter alle norske eksportbedrifter.

Garantien fungerer slik:

Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) vil nå kunne gi en garanti til alle banker som finansierer norske eksportbedrifter (se faktaboks).

Kravet er at utlånene brukes til eksportrettede investeringer og at 50 prosent av omsetningen er eksportrelatert. GIEK vil ta opptil 75 prosent av risikoen i lånet.

– Dette er et samarbeid mellom oss og bankene. Dermed kan denne ordningen hjelpe eksportørene å vokse fortere, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK til E24.

– Vi trenger flere ben å stå på. Skal vi klare å konkurrere internasjonalt, krever det at vi har bedrifter og en industri som er ekstremt endringsvillig i et hurtig tempo. Da må de også ha tilgang til kapital når de trenger det, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

– Umiddelbar effekt

GIEK forvalter i dag garantier på 90 milliarder kroner.

Instituttet har hittil vært mest brukt av maritime bedrifter.

Nå håper industrien at den nye lånegarantien vil føre til at flere fastlandsnæringer følger etter.

– Dette vil få umiddelbar effekt. Den er svært viktig, særlig for underskogen av eksportbedrifter, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til E24.

– Vi vil få en bredere industri- og eksportstruktur, og vi tror dette vil slå veldig godt an, legger han til.

GIEK vil allerede fra torsdag ta imot søknader fra bedrifter.

– Prosjekter som bankene i dag sitter og vurderer hvor mye de kan låne ut i forhold til bankkravenes begrensninger, går rett inn i en strategisk vurdering av hvor mye de kan gi til bedrifter de tror på. Men kapitalen setter en begrensning. Så jeg er hellig overbevist om at dette er et veldig bra tiltak, sier Sunde.

Banknæringen er også fornøyd med ordningen:

– Dette er et positivt tiltak fra regjeringen, sier Finans Norge-sjef Idar Kreutzer i en kommentar.

– Vi bør øke vår eksport fra mange ulike næringer fremover. At disse bedriftenes investeringer nå kan omfattes av statlige garantier kan være med på å lette bankfinansiering av disse investeringene, sier han.

Kan løfte underleverandørene

Sunde forklarer at den nye garantien bidrar til å avlaste bankene, som igjen slipper å sette av like mye i balansen. Dermed økes utlånskapasiteten.

– Noe av det beste med dette er også utvidelsen mot underleverandørsegmentet, som har flere småbedrifter. Mange av bedriftene i Norge jobber i en verdikjede hvor de leverer til større bedrifter i utlandet. Dermed vil dette stimulere til industrialisering nedover i verdikjeden, hvor flere kan få en mulighet til å ekspandere.

– Det finnes et element av usikkerhet, som gjør at det blir en dialog med bankene, og i den dialogen kan volumet bli en debatt. Og det er her avlastningen av volumet blir veldig relevant. Vi tror jo at dette vil slå inn i alle industribransjer, legger han til.

Les også

Gründer-rapport: Investeringer gjennom inkubatorer doblet på to år

3.000 industriledere vil bli kontaktet i forbindelse med informasjon om den nye utlånsgarantien.

– Vi tror at dette blir et vellykket eksportprodukt, som treffer andre kunder enn vi tradisjonelt har jobbet med, sier Nistad i GIEK.

Gjelder alle næringer

Alle bedrifter i alle næringer som er eksportrettet kan benytte seg av den nye utlånsgarantien, i samarbeid med bankene.

– Staten bidrar allerede i dag med eksportrelatert finansiering. Den nye garantien møter nye behov som har oppstått i en vanskelig tid. For meg er det viktig at eksportbedrifter har best mulige rammevilkår. Den nye garantien er et eksempel på hvordan bedriftene, bankene og staten samarbeider om å få på plass treffsikre virkemidler, som vil kunne utløse eksport og skaffe flere arbeidsplasser i Norge, sier Mæland.

Les også

Her sjekker luksuskrabbene inn på hotell: Leveres til topprestauranter over hele verden

Hun peker på at garantien ikke kommer i stedet for olje- og gassnæringen, men understreker at Norge trenger bredde og mindre sårbarhet.

– Vi skal fortsatt være verdensledende innen olje- og gass, men flere i industrien vrir seg mot nye elementer og kunder, sier Mæland.

Sunde peker også på at endringer innen olje- og gass kan frembringe positive endringer, og viser blant annet til den alve oljepris.

– Det positive med at oljeprisen falt er jo at kronekursen har blitt svakere, noe som åpner opp som en konkurransefordel for eksportindustrien. Den må utnyttes.

Les også

Nye forenklinger i næringslivet

Les også

DN: Regjeringen gir skattelette til gründere

Les også

Skandiabanken lanserer «gründerbank»

Les også

Lindorff: Stadig større selskaper går konkurs

Her kan du lese mer om

 1. Monica Mæland
 2. Dagens Industri
 3. Norge
 4. Bank
 5. Solberg-regjeringen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Industriledere om den nye utlånsgarantien: – Bra for hele næringslivet

 2. Fra olje og gass til fornybar kraft, ferger og cruise

 3. Yara ruster opp i Porsgrunn: Får milliardlån med statsgaranti

 4. Annonsørinnhold

 5. Sjømatbedrifter bak seks av syv søknader: Ny Giek-garanti falt i smak

 6. Full strid om eksportstøtte