Justisministeren må svare på spørsmål etter E24-sak

Bankenes taushetsplikt bør ikke være til hindre for å oppdage misbruk av eldres fullmakter, mener Frps Sylvi Listhaug.

Justisminister Monica Mæland (H) må svare på spørsmål fra finanspolitisk talsperson i Frp, Sylvi Listhaug.
Publisert: Publisert:

I «Millionfullmaktene» skrev E24 mandag om advokat John Hammervoll som siden 2016 har overført rundt 6,8 millioner kroner til eget advokatfirma og en tidligere eiendomsmegler, ved hjelp av fullmakter. Pengene kom fra en kvinne i 90-årene.

Han er nå siktet for grov økonomisk utroskap, men avviser å ha gjort noe galt. Saken er på et tidlig stadium i etterforskningen.

Les hele svaret fra Hammervolls advokat her.

Samme dag sa Terje Aleksander Fjeldvær, leder av DNBs bedrageriforebyggende enhet, til E24 at det er vanskelig for bankene å håndtere saker hvor det er mistanke om misbruk av konto.

– Det er veldig utfordrende fordi vi ønsker å bistå, men vi har ingen å varsle. Regelverket åpner ikke for det, fordi vi er bundet av taushetsplikt opp mot kunden.

Les også

DNB ønsker endring i regelverk for å hjelpe de svakeste

Stiller spørsmål til justisministeren

E24s sak har fått finanspolitisk talsperson i Frp, Sylvi Listhaug, til å reagere.

Hun vil nå stille skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland (H), der hun spør om regjeringen vil «ta initiativ til å utarbeide et regelverk som gjør det mulig for banker å varsle om misbruk av fremtidsfullmakter».

– Misbruk av fullmakter gitt av eldre personer som trenger hjelp til å styre sin økonomi er svært grovt, og noe vi bør ha gode verktøy for å forhindre og slå ned på. Om det er ting i lovverket som er til hinder for å avdekke misbruk av fullmakter så bør vi få endret på det, sier hun til E24.

I begrunnelsen for spørsmålet, som skal oversendes Mæland, viser Listhaug til at både DNB og Finans Norge sier at det er vanskelig for bankene å varsle om misbruk av fremtidsfullmakter.

«De har ingen å varsle og de er bundet av taushetsplikt opp mot kunden. DNB og Finans Norge ønsker et regelverk som gjør det mulig for bankene å si ifra og hjelpe ofrene, for eksempel varsle kundens nærmeste eller sende en bekymringsmelding til myndighetene», skriver hun.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post sofie.amalie.fraser@e24.no og jonas@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741381407.

Sylvi Listhaug mener pårørende bør få varsel dersom bankene mistenker misbruk av fullmakt. Bildet er fra en tidligere anledning.

Følger saken

Listhaug er tydelig på at bankenes taushetsplikt ikke kan være så streng at misbruk av for eksempel fremtidsfullmakter ikke kan avdekkes:

– For det første mener jeg at man bør vurdere om banken skal være bundet av taushetsplikt opp mot kunden i slike saker. De er eksempelvis ikke bundet av taushetsplikt om de mistenker kriminell aktivitet. Misbruk av en fremtidsfullmakt er jo definitivt kriminell aktivitet, men det er mulig man må klargjøre dette tydeligere, sier hun.

Les også

Gransket seg selv etter millionoverføringer fra kvinne i 90-årene – fortsatte faktureringen

Frp-politikeren sier hun vil følge opp saken, og er klar på at pårørende bør få varsel dersom bankene mistenker misbruk av fullmakt.

– Det blir stadig flere eldre i samfunnet, og ordninger med fullmakter vil vi bare se mer av. Derfor er det svært viktig at disse er nøye kontrollert og fulgt opp, slik at sårbare eldre ikke blir ofre for skruppelløse personer, sier hun til E24.

Les også

Et svart hull i et gjennomregulert samfunn

Publisert:
Gå til e24.no