To dømt for innsidehandel etter at Link Mobility ble kjøpt

To menn har tilstått og blitt dømt i en innsidesak med tilknytning til oppkjøpet av Link Mobility. En tredje må møte i Vestfold tingrett i september.

TILTALT: En mann må møte i Vestfold tingrett i september, tiltalt for innsidehandel og hvitvasking. To av hans bekjente har allerede tilstått og er dømt i saken.

Vegard Wivestad Grøtt
  • David Bach
Publisert:

Da det børsnoterte selskapet Link Mobility ble kjøpt opp av Victory Partners VIII Norway i fjor sommer, tjente tre menn over 200.000 kroner på det påfølgende aksjehoppet.

Én av dem visste nemlig at tilbudet om oppkjøp var på vei, og handlet raskt.

Mannen i 70-årene var på tidspunktet en større aksjonær i Link Mobility, og fikk i den anledning vite at et tilbud om oppkjøp av selskapet hadde kommet.

Nå er han dømt i Oslo tingrett for innsidehandel og hvitvasking.

Hoppet fra 175 til 225 kroner

Ifølge sin egen forklaring ble han oppringt av Link Mobilitys administrerende direktør Arild Hustad i juni 2018 og fortalt at det hadde kommet et bud på selskapet. Hustad ønsket aksjonærens aksept på budet og ba ham også signere en taushetserklæring.

Mannen forklarer at han skjønte at han hadde fått innsideinformasjon. Budet fra Victory Partners var på 225 kroner og markedskursen var på 175 kroner.

«Etter dette fikk jeg et innfall om å ta kontakt med min venn [NN] for å tipse ham om at det ville bli et oppkjøp av Link Mobility. Jeg ønsket at han skulle få mulighet til å tjene penger på denne informasjonen, og at noe av gevinsten skulle dryppe på meg», har mannen forklart.

Hans forsvarer, Mikkel Toft Gimse, har ingen kommentar til saken ut over det som står i dommen.

Les også

Link Mobility til værs etter milliardbud

Mellommann tiltalt

Vennen, en mann i 60-årene fra Vestfold, er nå tiltalt for innsidehandel og hvitvasking, og må møte i Vestfold tingrett i september.

Da han fikk informasjonen, skal han på ny å ha videreformidlet nyheten om det kommende budet til en tredje venn, en hobbyinvestor i 50-årene, som ble dømt for det samme i Oslo tingrett i juli.

Etter at gevinsten for innsidehandelen kom inn, avtalte vennen å legge igjen kontanter i garasjen til aksjonæren, ifølge sistnevntes forklaring i tingretten.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Tor Erik Heggøy, sier at hans klient har vedgått at han var uaktsom og at han burde forstått det var innsideinformasjon han mottok.

Han avviser imidlertid at han har bidratt til hvitvasking av utbyttet, opplyser Heggøy.

Les også

Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

Kjøpte 5.000 aksjer

Den tredje vennen, hobbyinvestoren i 50-årene, ble kontaktet fordi han hadde en VPS-konto. Han kjøpte totalt 5.000 aksjer i Link Mobility for over 889.000 kroner, og tjente over 222.000 kroner på handelen.

I etterkant har ifølge sin egen forklaring overført halvparten, etter skatt, til den tiltalte i 60-årene, i tillegg til en såkalt «kickback» til aksjonæren som opprinnelig satt på innsideinformasjonen.

Pengeovereføringen ble kamuflert som betaling for tre kunstmalerier, har investoren forklart. «Jeg forstod på dette tidspunktet at gevinsten var utbytte av ulovlig innsidehandel. Jeg tenkte også at dersom jeg fikk en forespørsel på denne bakgrunn og det skulle vise seg at handelen ikke var rettmessig, så ville jeg tilbakebetale gevinsten», har han forklart.

Han forsvarer, advokat Arnt Angell i advokatfirmaet Elden, har så langt ikke besvart E24s henvendelser.

La kortene på bordet

Finanstilsynet fanget imidlertid opp aksjehandelen og begynte egne undersøkelser. Etter å ha snakket med to av de involverte la alle tre kortene på bordet, og Økokrim opprettet sak. Nå er to dømt til 120 dager i fengsel hver, og mellommannen i 60-årene står tiltalt.

Det er politiadvokat Daniel Sollie i Økokrim som har ført sakene for Oslo tingrett, og skal også representere Økokrim i Vestfold tingrett i september.

– I komplekset er det både snakk om innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel, i tillegg til at to av de siktede i sakene er siktet for hvitvasking av utbytte fra innsidehandelen. Innsidehandel er lovovertredelser som det generelt har lav oppdagelsesrisiko. Når utbyttet i tillegg kamufleres, reduseres oppdagelsesrisikoen ytterligere – og det er av allmennpreventive grunner viktig at det reageres på denne type lovovertredelser, sier Sollie.

Her kan du lese mer om

  1. Innsidehandel
  2. Økokrim
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny fengselsdom i Link Mobility-saken: Malerier skulle skjule utbytte fra innsidehandelen

  2. 36-åring dømt til tre års fengsel for grovt bedrageri av banker

  3. Økokrim vil ha 5 års fengsel for korrupsjonssiktet Unil-ansatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidligere Yara-topp saksøker staten for over 17 millioner

  6. Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim