XXL omsatte for nesten tre milliarder kroner i andre kvartal

Sportskjeden opplevde sterk vekst i de nordiske markedene.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Som sportskjeden XXL allerede har varslet endte selskapet opp med kraftig omsetningsvekst i andre kvartal.

Inntektene endte på 2,87 milliarder kroner. Det er en oppgang på 31 prosent fra 2,19 milliarder kroner i samme periode året før.

Det er like over anslagene selskapet selv kom med i midten av juni, og noe høyere enn analytikernes spådom på 2,8 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

Brutto driftsresultat (ebitda) for konsernet endte opp på 385 millioner kroner, noe i overkant av analytikernes estimater på 363 millioner kroner. Det er også en markant forbedring fra året før da driftsresultatet endte på 273 millioner.

Dette skjedde blant annet etter at ebitda-marginen økte fra 12,5 til 13,4 prosent. Selskapet hadde tidligere varslet at denne ville ende mellom 12,5 og 13,5 prosent.

Les også

XXL venter solid vekst i kjølvannet av coronapandemien

Vekst i Norden

Sportskjeden rapporterer om vekst i alle de nordiske markedene. Best var veksten i Norge, hvor omsetningen steg med 38,6 prosent. I Sverige og Finland var veksten på henholdsvis 30,3 og 25,9 prosent.

Med unntak av for hovedkontoret kunne XXL notere seg en positiv ebitda-utvikling i alle markeder i kvartalet. Her kom de største markedene, Norge og Sverige, best ut med en vekst på henholdsvis 112 og 105 millioner kroner.

Etter at kjedens fem butikker i Østerrike var stengt fra midten av mars til starten av mai, endte selskapet her opp med et omsetningsfall på 1,8 prosent. Likevel ble brutto driftsresultat forbedret til minus 3 millioner kroner, opp fra minus seks millioner kroner året før.

22. mai åpnet selskapet sin sjette butikk i Østerrike utenfor Wien i byen Wiener Neustadt. Det er også planlagt ytterligere en butikkåpning i landet i fjerde kvartal.

Etter at selskapet hadde et negativt ebitda-resultat på 55 millioner kroner i Østerrike i fjor, har selskapet nå laget en plan for å øke lønnsomheten i landet. Dette innebærer blant annet å optimalisere organisasjonen, redusere markedsføringskostnader og optimalisere konseptet til forholdene i landet.

Les også

Den nye XXL-sjefen håper hjemmesommer kan bli positivt for sportskjeden

Selger unna varelageret

Allerede tidlig i år startet XXL en omfattende ryddejobb i selskapets varebeholdning. Varebeholdningen har nå en verdi på 2,23 milliarder kroner ned fra 3,34 milliarder kroner året før.

Dette har ført til at varebeholdningen i snitt per butikk nå ligger på 23,7 millioner, en nedgang fra 37,1 millioner.

Kontantbeholdningen lå ved utgangen av kvartalet rett under én milliard kroner, en økning på nær 500 millioner kroner fra året før.

I tillegg til forbedringen av varebeholdningen, må kontantbeholdningen ses i sammenheng med at selskapet ved inngangen til kvartalet hentet 400 millioner kroner i en rettet emisjon, samtidig som nær 1,5 milliarder kroner i gjeld ble refinansiert.

Fremover vil selskapet fortsette den eksisterende vekststrategien. Dette innebærer å senke tempoet i nyetableringer til mellom tre og fem, hvor fokuset vil ligge på nye butikker i Østerrike og noen i Sverige. Selskapet vil også nedskalere flere eksisterende butikker.

Les også

XXL refinansierer lån og vil hente penger i emisjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. XXL
  2. Resultatrushet
  3. Aksjelive

Flere artikler

  1. XXL tar grep i Østerrike: – Vi har ikke gjort en god nok jobb

  2. XXL solgte sportsutstyr for 10,4 milliarder i coronaåret 2020

  3. XXL går fra krisehøst i fjor til knallsterkt tredje kvartal i år

  4. XXL må stenge syv butikker i Østerrike

  5. Gjelsten tjente gode penger i sportsbransjen i fjor